Ölüme neden olan aracın kayyum belediyesine ait olduğu ortaya çıktı

Ölüme neden olan aracın kayyum belediyesine ait olduğu ortaya çıktı

Cizre'de Abdulgaffar Dayan'ın ölümüne sebep olan araç, kayyum belediyesinin güvenlik aracı çıktı.

İki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Abdulgaffar Dayan'a çarpan aracın, kayyum yönetimindeki Cizre Belediyesi'ne ait olduğu ortaya çıktı.

Şırnak'ta, 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Cizre eski köprüsünde (Yafes Caddesi) Ford Ranger marka aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan hasteneye kaldırılmış ve dün yoğun bakımda hayatını kaybetmişti.

Dayan'ın cenazesi dün Cizre Asri Mezarlığı'nda defnedilirken, kayyum yönetimindeki Cizre Belediyesi'nden konuya ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada aracın zırhlı olmadığı ve belediyenin özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edildiği belirtilirken, aracı kullanan kişi hakında adli ve idari tahkikat başlatıldığı belirtildi.

Cizre Belediyesi'nden yapılan açıklama şöyle:

"24.01.2022. tarihinde sabah saat 8:35 sularında Yafes caddesinden Silopi caddesi istikametine Yafes köprüsü girişinde yoğun şekilde yağan yağmurun etkisiyle kayganlaşmış olan yolda yaralamalı trafik kazası meydana gelmiştir.

Kazaya karışan araç Cizre Belediyesi adına kayıtlıdır. Belediyenin özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edilmiş olan Ford Ranger marka bahse konu araç, bazı basın-yayın organlarında ifade edildiği gibi zırhlı değildir. Pikap tarzı bir hizmet aracıdır.

Yaralamalı trafik kazası ve aracı kullanan kamu personeli hakkında adli ve idari tahkikat başlatıldığı bilgisi edinilmiştir."

GÖRGÜ TANIKLARI 'HASTANEYE KALDIRMAMIZA İZİN VERİLMEDİ' DEDİ

Belediye tarafından "kaza" olarak nitelendirilen olayı anlatan görgü tanıkları, şuınları söylemişti:

"Kazadan sonra olay yerine onlarca zırhlı araç sevk edildi. Aracın çarptığı genç yaklaşık 50 metre Ranger tarafından sürüklendi. Yol trafiğe kapatıldı. Çocuk tam 40 dakika boyunca olay yerinde bekletildi. Bizler hastaneye kaldırmak istedik ancak ambulans gelecek gerekçesiyle izin verilmedi. 50 metre sürüklenmişti. Daha sonra hastaneye kaldırıldı. Çok kötü bir durumdaydı. O kadar sert çarpmıştı ki aracın önü parçalanmıştı."

'KAMUOYUNU İLGİLENDİRMEZ' DENİLDİ

Olayı ortaya çıkaran Gazeteci Haci Bişkin'in de zırhlı araçların siciline ilişkin sorusuna "kamuoyunu ilgilendirmediği" gerekçesiyle yanıt verilmemişti. 

Bişkin'in aktardığına göre Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü CİMER üzerinden sorulan soruya şöyle yanıt vermişti:

"4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik madde 36 'Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır' hükmü amirdir."

"Olayın meydana geldiği yerde şah şahlı polis kontrol noktası var. Sivil aracın oradan geçmesi için dakikalarca beklemesi gerekiyor. Ancak bu araç polis aracıysa, koruma aracıysa ya da zırhlıysa istediği gibi hareket edebilir! Bunun adına "kaza "diyecekler. Değil, bu bir cinayettir!"