Ölümcül salgınlar tarihi yeniden yazılıyor: Vikingler’de çiçek virüsü tespit edildi

Ölümcül salgınlar tarihi yeniden yazılıyor: Vikingler’de çiçek virüsü tespit edildi

İnsanlık tarihinin en ölümcül hastalıklarından biri olan çiçek hastalığı ile ilgilli son bilimsel çalışmalar, çiçek virüsünün genetik izlerini bilinenden bin yıl öncesine taşıyor. 

Kopenhag Üniversitesi öncülüğünde yapılan bilimsel araştırmaya göre, daha önce 17. yüzyıla tarihlenen çiçek hastalığının ilk genetik izleri aslında 600 ila 1050 yılları arasında Kuzey Avrupa’da tespit edildi. Science adlı dergide yayımlanan makaleye göre, bilim insanları Norveç, İsveç ve Danimarka’da yaşayan Vikinglerde en az 11 kişiye ait kalıntılarda çiçek hastalığının izleri buundu. Kopenhag Üniversitesi’nden Martin Sikora, Danimarka basınına verdiği demeçte “Danimarka, İsveç, kuzey Norveç, İngiltere'de Oxford ve Rusya'nın Avrupa kısmında pozitif bulgular elde ettik. Bu büyük bir yayılma” ifadelerini kullandı. İncelenen kalıntıların yüzde 2’sinde virüs tespit edildiğini belirten uzmanlar, birçok Viking’in çiçek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiş olabileceğini düşünüyor. 

İnsanlık tarihinin en ölümcü hastalıklarından olan çiçek hastalığı nedeniyle sadece 20. yüzyılda en az 500 milyon kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. 

Bulguların, çiçek hastalığı gibi bir virüsün hayvanlardan insanlara nasıl taşındığı ve insanlar için nasıl bir tehdide dönüştüğü gibi sorulara yanıtlar sağlayabileceği düşünülüyor. Araştırmada Vikinglerdeki virüsün farklı bir genetik varyantta olduğu ancak 20. yüzyılda olan virüsle aynı atadan kaynaklandığı sonucuna varılıyor.

DAHA FAZLA