Öldürülen gazeteciler için 'halk mahkemesi' kuruldu: İlk duruşma 2 Kasım'da

Öldürülen gazeteciler için 'halk mahkemesi' kuruldu: İlk duruşma 2 Kasım'da

Gazeteci cinayetlerindeki cezasızlık politikası nedeniyle bir araya gelen 3 basın meslek örgütü, 'halk mahkemesi' kurulmasına karar verdi. Açılış duruşmasının 2 Kasım'da Lahey'de olacağı belirtildi.

Dünya genelinde 1992'den beri 1400'den fazla gazeteci öldürülürken, her 10 vakanın 8'inde katiller serbest bırakıldı. Bir araya gelen 3 meslek örgütü ise 'halk mahkemesi' kurmaya karar verdi. Kurulan mahkemede amaç; gazetecilerin öldürülmesinde adaleti sağlamak, cinayetleri araştırmak ve hükümetleri sorumlu tutmak olarak açıklandı. Üç ülkedeki belirli davaları içeren soruşturmalara ve yüksek kaliteli yasal analizlere dayanan mahkeme, 2 Kasım’da Lahey’de açılış duruşmasını yapacak.

Free Press Unlimited (FPU); Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ); daimi halk mahkemesinden gazetecilerin öldürülmesine ilişkin halk mahkemesini toplamasını talep etti.  Halk mahkemeleri, hem öldürülen gazetecilerin davalarının kayıtlarını tutmak, hem de devletlere uluslararası hukuk ihlallerini hatırlatmak için tasarlandı. Mahkemeler ayrıca mağdurları güçlendirmede ve hikayelerini kaydetmede de önemli bir rol oynayacak. 

"YARGI İÇİN SOMUT VE FAYDALI BİR ÖRNEK"

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire mahkemelere dair "Bu girişim, korkunç bir cezasızlık düzeyine izin veren yetkilileri isimlendirmenin ve utandırmanın ötesine geçiyor. Bu, yargı tarafından ne yapılması gerektiğine dair somut ve faydalı bir örnek oluşturmakla ilgili" dedi.

"HALK MAHKEMESİ ADALET TALEP EDİYOR"

Free Press Unlimited (FPU) Politika ve Programları Direktörü Leon Willems ise "Pek çok cesur gazeteci hayati görevlerini yerine getirdikleri için öldürüldü. Halk mahkemesi adalet talep ediyor ve devletleri gazeteci cinayetlerinin cezasız kalmasına karşı harekete geçirmeye çalışıyor. Bu suçların faillerini adalete teslim etmek için daha fazlası yapılabilir ve yapılmalıdır" dedi.

"MAHKEME, MESLEKTAŞLARINA CİNAYETLERİN ETKİSİNİ PAYLAŞMA FIRSATI VERİYOR"

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, ise "Mahkeme, bu cesur gazeteciler için adalet aramak için çok önemli. Ancak aynı zamanda aile üyelerine ve meslektaşlarına konuşma ve kendi hikayelerinde bu cinayetlerin etkisini paylaşma fırsatı veriyor. Geride kalanlar, çoğu zaman tehdit ve taciz karşısında bu gazetecilerin hikayelerini canlı tutmak için yorulmadan çalıştılar. Cezasızlıkla mücadele etmek için devam eden çabalarda sesleri çok öemli" dedi.

DAHA FAZLA