Okulların açılmasına kısa süre kala velilerden çağrı: ‘Aç-kapa değil, sürdürülebilir eğitim’

Okulların açılmasına kısa süre kala velilerden çağrı: ‘Aç-kapa değil, sürdürülebilir eğitim’

Okulların açılmasına kısa süre kalan alınmayan önlemlere dikkat çeken Veli-Der, iktidara ve MEB’e seslenerek önlem alınsın çağrısı yaptı. Veliler, "Aç-kapa değil, sürdürülebilir eğitim istiyoruz" dedi.

Öğrenci Veli Derneğinin (Veli-Der); yüz yüze eğitimin başlamasına kısa bir süre kala İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapmasına izin verilmedi. Bunun üzerine Sultanahmet Meydanı’nda açıklama yapan veliler okulların açık tutulması taleplerini yineledi. "Aç-kapa değil, sürdürülebilir eğitim istiyoruz" diyen veliler, okullarda gerekli önlemlerin alınmaması durumunda okulların tekrar kapanabileceğine dikkat çekti.

‘SINIFLAR SEYRELTİLMELİ’

Evrensel’in haberine göre; okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen halen belirsizliklerin sürdüğüne, sorularının yanıtsız kaldığına ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olmasının kaygılarını artırdığına vurgu yapan veliler "Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek de ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım yok." dedi.

‘ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERİ SALGINDAN NASIL KORUYACAKSINIZ?’

Veliler, Milli Eğitim Bakanlığından şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek?"

Tüm çocukların eğitim hakkından sorumlu olan MEB’in önceliğinin kamusal eğitim hakkı olmadığını gördüklerini dile getiren veliler “6 Eylül’e kadar tüm kaygılar giderilmeli ve sorular yanıtlanmalı. Tüm veliler, sürdürülebilir kamusal eğitim hakkına sahip çıkmalı” çağrısını yaptı.

VELİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır gerekli önlemlerin alınması için okul nöbetleri gerçekleştirdiklerini, imza kampanyaları düzenlediklerini hatırlatan veliler, siyasi iktidarı, MEB’i ve tüm karar alıcıları uyarak taleplerini sıraladı:

Kamu kaynakları kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır. Yüz yüze eğitim için acilen bütçe ayrılmalıdır.

40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanının da belirttiği 2 metrelik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır.

Aşı en temel kamusal haktır, aşılama yaygınlaştırılmalıdır.

Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir.

Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.

DAHA FAZLA