Okullardaki ‘şeriat yemini’ AKP'ye göre özel yaşammış!

Okullardaki ‘şeriat yemini’ AKP'ye göre özel yaşammış!

Okullarda çocuklara okutulan ‘şeriat yemini’ hakkındaki soru önergesi “Bunlar özel yaşama ilişkindir, özel yaşama ilişkin soru soramazsınız” denilerek geri gönderildi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın okullarda yasadışı bir şekilde okutulduğu ortaya çıkan ‘şeriat yemini’ hakkındaki soru önergesi TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından “Bunlar özel yaşama ilişkindir, özel yaşama ilişkin soru soramazsınız” denilerek geri gönderildi.

Konu hakkında açıklama yapan Barış Yarkadaş,  “AKP iktidarı, öğretim kurumlarındaki şeriat uygulamalarının arkasında duruyor. Laikliğe karşı açılan savaş tüm hızıyla sürüyor” dedi.

Çocuklara okutulan ‘şeriat andı’na ilişkin sorusunun “Bunlar özel yaşama ilişkindir, özel yaşama ilişkin soru soramazsınız” denilerek geri gönderildiğini belirten Yarkadaş, “Meclis Başkanı, kamusal bir alan olan okullardaki yasadışı uygulamaların üzerini örtmeye çalışıyor. AKP, MEB eliyle kafasındaki gerici düzenin taşlarını örmeye çalışıyor. Meclis Başkanı da bu gerici uygulamalara tuğla koyuyor. Çocuklar, karanlık bir tünele sokularak bilinçleri zehirlenmek isteniyor” diye konuştu.

'ŞERİAT HÜKÜMLERİNİ DAYATAMAZSINIZ'

TBMM Başkanı Kahraman'ın soruları geri göndererek bu uygulamaların arkasında olduğunu gösterdiğini belirten Yarkadaş, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Yoksul çocuklara ‘din iman’ kendilerine ‘han hamam’ anlayışındaki Kahraman, meclisteki makam aracını da değiştirerek, safahatını sürdürüyor. Korumalarının araçlarını da değiştirerek, Amerakinvari bir tarzda yaşıyor. Meclisteki makam odasının duvarlarını da tıpkı saraylarda olduğu gibi, hat sanatının örnekleriyle süsletiyor. Yoksullara ise şeriatı ve yoksuluğu kader olarak gösteren anlayışı layık görüyor. Bu yüzden, sorularımızı geri gönderiyor. Ve bu yüzden, gerici uygulamalara sahip çıkıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, şeriat andını ‘özel yaşamdır, soramazsınız’ deseler de unutturmayacak ve üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız karanlığa mahkum değildir. Laikliğe karşı açılan savaşı, ‘özel yaşam’ olarak kabul etmiyoruz. Kamusal alanda, şeriatın hükümlerini ve kimi tarafından yazıldığı ve ne için okutulduğu belli olmayan yeminleri dayatamazsınız.”

Geçen ay ortaya çıkan ve bir ortaokulda çekildiği öğrenilen görüntülerde, öğrencilere “şeriat yemini” ettirilmiş, ’Elimizde Kur’an, kalbimizde iman, Müslüman’ız Müslüman, yaşasın İslam...” ifadeleriyle başlayan metin öğretmenin talimatı doğrultusunda tüm öğrencilere okutulmuştu. Söz konusu görüntüleri TBMM’ye taşıyan Yarkadaş, MEB Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.