Okullar 6 Eylül’de açılıyor ama hiçbir hazırlık yok!

Okullar 6 Eylül’de açılıyor ama hiçbir hazırlık yok!

Pandemiden dolayı kapatılan okullar 6 Eylül itibariyle açılacak. MEB, ‘tüm hazırlıklar tamam’ dese de eğitimciler okullarda hiçbir hazırlığın yapılmadığını söyledi. 

6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak okulların durumunu eğitimciler anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) , ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklaması yapsa da okullara tek bir çivi çakılmadığı, maske ve dezenfektan dışında bir önlem alınmadığı belirtiliyor. İzmir’de 3 lise 1 binada 2 bin kişi eğitim görecek. Urfa’da sınıf mevcutları 45’ten 75’e kadar çıkabiliyor, 10 bin öğretmen açığı var. İstanbul’da ise bazı ilçelerde sınıflar pandemi öncesine göre daha kalabalık.   
Evrensel’in haberine göre; İstanbul, İzmir ve Urfa’dan eğitimciler, uzaktan eğitimi kayıp dönem olarak niteleyerek yüz yüze eğitimin şart olduğunu söyledi. İllerden okulların durumuna ilişkin verilen örnekler ise MEB’in hazırlık sürecinde sınıfta kaldığını gösteriyor. Bu dönem pandemi koşullarına rağmen deprem sonrası yapılmayan okullar nedeniyle İzmir’de 3 lisenin aynı binada eğitim göreceği, Urfa’da sınıf mevcutlarının 45 olduğu hatta bazı ilçelerde 75’e çıktığı belirtiliyor. İstanbul’da ise bazı okullarda sınıfların pandemi öncesi döneme göre daha da kalabalık olacağı söyleniyor.  
İZMİR: 3 LİSE 1 BİNADA
İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan deprem nedeniyle 33 okulun yıkılması kararı alındı. Deprem öncesi de 50 okulun depreme dayanıksız olduğu belirtilmişti. Yani İzmir’de yıkılıp yapılması beklenen toplam 83 okul var.
Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç, bırakın yeni okul yapılmasını bu 83 okulun akıbetini de bilmediklerini söylüyor.  Bornova’da yıkım kararı verilen 5 okul olduğunu belirten Vayiç “Seyit Şanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin binası yeniden yapıldı ancak eğitim öğretime açılmadı. Bu okulun öğrencileri Hayrettin Duran Anadolu Lisesinde eğitime başlayacak. Ayrıca başka bir lise de bu okulun binasını kullanıyor. Yani üç lise bu dönem tek binada eğitime başlayacak. Okulun normal kapasitesi 800-900 öğrenci iken üç okulun birleşmesiyle bu sayı 2 binlere yaklaşıyor. Kısaca okulun kapasitesinden fazla öğrenci tek bir binada eğitim almaya çalışacak” dedi.
DERSLİK SAYISI YETERSİZ
Depremde hasar alan okulların öğrencilerinin başka okullara aktarıldığını bu nedenle bazı okullarda ikili eğitime geçilmek zorunda kalındığını anlatan Vayiç  “Okulların birleştirilmesi derslik yetersizliğini daha da görünür kıldı. Bazı okullarda fazla kayıt var. Derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutları artıyor. Hiçbir ek derslik yapılmadığı için derslik sorunu devam ediyor” diye konuştu. MEB’in yüz yüze eğitim için somut bir adım atmadığını aktaran Vayiç, “Sadece okul müdürlerine tedbir alınması konusunda yazı gönderildi. Tedbir olarak da maske ve dezenfektan belirtilmiş, başka bir adım yok” dedi.
‘AŞISIZ ÖĞRETMEN KALMAMALI’
Yüz yüze eğitimin kesintisiz devam edebilmesi için aşısız öğretmenin kalmaması gerektiğini söyleyen Vayiç, öğrencilerin de hızla aşılarının tamamlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Öğretmen atamaları merkezi olarak yapıldığı ve yereldeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmadığı için okullardaki öğretmen açığının sürdüğünü belirten Vayiç “İlimizde hem derslik sayısı hem de öğretmen ihtiyacı had safhada” dedi.  
BOŞ İMAM HATİPLER KULLANILMALI
Türkiye’nin en kalabalık ili İstanbul’da da durum farklı değil. İstanbul Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, uzaktan olanın eğitim öğretime uygun olmadığının çok net olduğu görüşünde. Bu süreci kaybedilmiş bir dönem olarak niteleyerek yüz yüze eğitimin şart olduğunu dile getiren Özev “Ama pandemi koşullarına rağmen MEB maske, hijyen dışında bir şey demiyor. Yine kalabalık sınıflar gündemde” dedi. Bunun önüne geçmek için önerilerini sıralayan Özev “İstanbul Avrupa yakasında imam hatiplerin çoğu boş. Bu boş okullar kalabalık okullara tahsis edilmeli. Okul bahçelerine derslikler kurulabilir. Ek öğretmen atanmalı, sınıflar seyreltilmeli. Boş olan kamu binaları okullara tahsis edilebilir” diyerek yüz yüze eğitimin sağlıklı ve aksamadan yapılması için öğretmenlerin de aşılanmasının zorunlu olması gerektiğini ifade ediyor.
1,5 YILDA ANADOLU YAKASINDA 1 OKUL YAPILDI
Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Sevgi Yılmaz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün temmuz 2021 AR-GE bülteninde ilde bu dönem toplam 8 okulun eğitim öğretime açılacağının bilgisinin yer aldığını ifade ederek “Bu okulların ne zaman açılacağı da belirsiz. Ayrıca bunlardan sadece biri Anadolu yakasında” dedi. 2021 MEB bütçesinden okullarda yeni dersliklerin yapılmayacağını ön gördüklerini belirten Yılmaz “1,5 yıldır tedbirler alınsın yüz yüze eğitime başlansın diye çağrıda bulunuyoruz ama okullar açılırken tek bir adımın atılmadığını görüyoruz” diye konuştu. Ümraniye’de bazı okulların kontenjan fazlası olduğu için ikili eğitime geçeceği hatta derslik sayısı yetmediği için resim ve müzik atölyelerinin derslik yapılmak için kapatıldığı bilgisi aldıklarını anlatan yılmaz  “Üsküdar, Şile gibi ilçelerde de ilkokul sınıflarının 50’ye varacağı bilgileri geliyor. Bu da derslik yetersizliğin bir sonucu” dedi.
AZALMA YERİNE ARTIŞ VAR
Öğretmen ataması da yapılmadığı için öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve ders yükünün de artacağını belirten Yılmaz “Birçok okulda öğretmen arkadaşlarımız 30 saate kadar derse girmek durumunda kalacaklarını aktarıyorlar” dedi. Yeni Bakan Mahmut Özer’in ‘Okullarda tüm önlemleri aldık’ söylemlerine rağmen okullarda pandemi tedbirlerinin maske ve dezenfektanla sınırlandırıldığını gördüklerini aktaran Yılmaz “Sınıfların havalandırılması, bahçe düzenlemeleri, giriş çıkışların ayarlanması sınıf mevcutlarının azaltılması konusunda ise adım yok. Bırakın azaltılması bu sayılara bakarsanız tam tersine artmıştır. Bu da bizleri ciddi anlamda kaygılandırıyor” dedi. Yılmaz, İstanbul’da ikili eğitim olursa ise sabah öğrencilerin 6’da evden çıkacağını akşam ise 20.00’de yani karanlıkta okuldan çıkacak olmasının yaratacağı sorunlara dikkat çekti.   
URFA: 70 KİŞİLİK SINIFLAR VAR
Uzaktan eğitim nedeniyle okuldan kopuşların en fazla yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da durum daha vahim. Okullaşma oranının düşük olduğu Urfa da bunun en çarpıcı örneği. Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, kentteki okullarda yüz yüze eğitime dair hiçbir tedbir alınmadığına dikkat çekiyor. Kentte vaka sayıları artarken okullar açıldığında 45 hatta bazı ilçelerde 75 öğrencinin aynı sınıfta olacağını belirten Binici “ Hangi tedbir alınmış? Okullara verilen bir ödenek var mı? Kesinlikle yok, varsa söylesinler. Bu ödenek ayrılmadığı için de kayıt parası adı altında bu ihtiyaçlar velilerin cebinden karşılanıyor” dedi.
‘PERSONEL YOK HİJYEN NASIL OLACAK?’
Okullarda temizliği sağlayacak personel eksiği olduğunu, personel yokken nasıl hijyen sağlanacak diye soran Binici  bir okulun temizliğidir, suyudur, hijyenidir ve diğer ihtiyaçlarıdır bunlara ilişkin bir kaynak göstermeniz lazım. Bakanlık ve İl Eğitim Müdürlüğü herhangi bir kaynak sağlamıyorlar. Binici, okullarda temizliği sağlayacak personel eksiği olduğunu belirterek “Personel ortada yokken okullarda temizlik ve hijyen nasıl sağlanacak?” diye sordu.  
‘10 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR’
Tüm bu olumsuzluklara rağmen yüz yüze eğitim istediklerine vurgu yapan Binici nedenini ise şöyle açıklıyor: “Uzaktan eğitimle birlikte bölgede eğitimdeki eşitsizlik daha da arttı. Uzaktan eğitime öğrencilerimizin yüzde 50-60’ı hiç erişemedi. Altyapı yok, bilgisayar yok, olsa da 4-5 çocuğun olduğu ailede hangisi kullanacak? Uzaktan eğitimde eğitime ulaşabilmeniz için bunun altyapısına ihtiyacınız vardır, teknolojik araç ve gereçlere ihtiyaç vardır ama maalesef bunların hiçbir yok.” Urfa’da mevsimlik işçi olarak çalışan çocukların okullar açılsa da eğitime ulaşamadığını anlatan Binici “Ayrıca kentte şu anda 10 bin öğretmen açığımız var. Bölgede zaten eğitimin kendine has bir problemi var” dedi. Binici, aşılama oranının düşük olduğu kentte resmi veriler paylaşılmasa da okullar açılırken öğretmen aşılamalarının da yüzde 30-40’larda olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA