Okul alışverişi dönemi başlıyor

Okul alışverişi dönemi başlıyor

Okullar açılmadan veliler, alışverişe başladı ancak ekonomik kriz birçok temel gereksinimin zamlanmasına yol açtı. Ticaret Bakanı Pekcan da velileri 'uyardı'.

Okullar açılmadan veliler, alışverişe başladı ancak ekonomik kriz birçok temel gereksinimin zamlanmasına yol açtı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da velileri "Raporlar sonucu güvensiz bulunan ürünlerin piyasadan toplanması sağlanarak diğer önlemler için derhal harekete geçilmektedir" diyerek 'uyardı'.

Birgün'den Ozan Gündoğdu'nun haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonu hesaplarken kullandığı 418 maldan oluşan tüketici sepetinde okul ihtiyacı için gerekli olan ürünler fahiş oranda zamlandı.

10 yılda asgari ücrete yüzde 283 zam yapıldı. 2009 yılında asgari ücret 527 lira iken 2019 yılına gelindiğinde bu tutar 2020 liraya yükseldi. Buna karşılık okul araç gereçlerinden resim boyaları ve çizim kağıtları bu oranın altında zamlandı.

Son 10 yılda ücretlinin alım gücü gerilerken özellikle son yıllarda okul alış verişi ücretli için daha korkunç boyut kazandı. 2014 yılında asgari ücret 810 lirayken bu yıldan sonra asgari ücrete yüzde 126 zam yapıldı. Ancak okul araç gereçlerinin hepsi asgari ücrete yapılan zamdan daha fazla zamlandı.

GEÇEN YILA GÖRE ZAMLAR

  • OKUL DEFTERİ: Yüzde 37,4
  • KALEM: Yüzde 37
  • RESİM BOYALARI: Yüzde 34,9
  • YAZIM ÇİZİM KAĞITLARI: Yüzde 28,5
  • KIRTASİYE MALZEMELERİ: Yüzde 32,7
  • ASGARİ ÜCRET: Yüzde 26 (2018 asgari ücret: 1603 TL)

PEKCAN 'UYARDI'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öncesi okul alışverişi yapacak velileri, üreticisi belli olmayan, merdiven altı olarak tabir edilen ve CE işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları yönünde uyardı. Bakan Pekcan, "Bakanlığımızca güvensiz bulunan ürünlerin firmalar tarafından duyurularının yaptırılmasına ek olarak Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBİS) de ilan edilerek tüketicilerin hızla bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Söz konusu sisteme, tüketicilerimiz www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerinden ulaşabilmektedir" dedi.

DAHA FAZLA