Okmeydanı'nda kadınlardan polis ablukası altında İstanbul Sözleşmesi eylemi

Okmeydanı'nda kadınlardan polis ablukası altında İstanbul Sözleşmesi eylemi

Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından kadınların tepkileri sürüyor.

İleri Haber

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin tepkiler, sürüyor. 1 Temmuz'da fesih kararının uygulamaya konacağı sözleşme için eylem yapan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz" demeye devam ediyor. Kadınlar, Okmeydanı'nda polis ablukası altında yaptığı eylemle bir kez daha fesih kararına isyan etti. 

Okmeydanlı Kadınlar imzasıyla yapılan eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişinin kararı ile tek taraflı çıkıldığını duyuran gece yarısı kararnamesini tanımıyoruz. Bu hukuksuz kararı reddediyoruz. 
 

Şiddetin, kadın katliamının, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü, kadına karşı tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, LGBTİ+ bireylerin sistematik olarak hedef gösterildiği bir ortamda, ani bir kararla sözleşmeden çekilmek tüm bu suçlara ortam hazırlamak anlamına gelir. Kadınlara yönelik şiddeti önleyen, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklerden kaçması anlamına gelir. Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Devletin kadınlara karşı olan ataerkil zihniyet ile işbirliği içerisinde olduğu anlamına gelir.
Sözleşmeden çekildiğimiz gece yarısı, sosyal medyadan dahi gördük ki; kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun’da sokak ortasında eski eşini öldüresiye döven ve kamuoyu baskısıyla tutuklanan İbrahim Zarap gibilere, “bizimle eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınları şiddete maruz kaldığı evlerine geri yollayanlar, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatanlar, mahkeme salonlarında kadınları maruz kaldığı şiddet için suçlayanlar o gece teşvik edildi.

 

Bu hukuksuz karar geri çekilmezse, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olma statüsü 1 Temmuz’da resmen sona erecek. Ama İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Sözleşme’nin fesih kararını asla tanımıyoruz. Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınların nezdinde hükmü yoktur. İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanıp, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek.  Bu hukuksuz karar geri çekilmezse 1 Temmuz günü, saat 19:00da kadınlar olarak Taksim Tünel’de isyanımızı haykıracağız. Tüm kadınları 1 Temmuz’da yan yana olmaya, kazandığımız haklarımıza birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Kadın düşmanlarına karşı yaşasın kadın dayanışmamız!

DAHA FAZLA