ÖHD’li avukatlar, hastaneye kaldırılmayan tutuklular için AYM’ye başvurdu

ÖHD’li avukatlar, hastaneye kaldırılmayan tutuklular için AYM’ye başvurdu

Özgürlük için Hukukçular Derneği avukatları, Bakırköy L Tipi Kadın Cezaevi’nde açlık grevini sonlandıran tutukluların hastaneye kaldırılmamasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sonlanan açlık grevlerinin ardından Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular hala hastaneye sevk edilmedi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Bakırköy Cezaevi’nde yaşanan ihlallere ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. 

'CEZAEVİ HEKİMİNİN TEDAVİSİ YETERSİZDİR'

AYM’ye yapılan başvuruda, tutukluların uzun süre açlık grevinde olduğuna dikkat çekildi. Tutukluların açlık grevini bıraktıklarına dair dilekçeleri cezaevi idaresine verdiğini ve tedavi görmek istediklerini yer verilen dilekçede, “Cezaevinde serum verilmiş ve açlık grevinin bitirilmesinin üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen hastaneye sevkleri yapılmamıştır. Müvekkillerimiz ilgili olarak cezaevi ile yapmış olduğumuz şifahi görüşmelerde, müvekkillerin cezaevinde tedavi edildiği iddia edilmişse de, bilindiği üzere cezaevinde sadece bir pratisyen hekim olup, uzun süre kalınan bir açlık grevinde uzman tetkikinin yapılması gerekmektedir” denildi. 

Kimi müvekkillerinin kan tahlillerinin 28 Mayıs’ta yapıldığına dikkat çekilen dilekçede, “Kimi müvekkillerimizin bütün tetkik ve tahlillerinin yapılması ve günün 24 saati müşahede altında tutularak tedavisinin yapılması gerekmektedir ve açlık grevleri yani uzamış açlık multi-disipliner olarak ilgili uzmanlık alanları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Oysa cezaevindeki hekim sadece mesai saatleri oradadır. Açlık grevleri ile ilgili herhangi bir uzmanlığı da bulunmamaktadır” denildi. 

'KALICI HASTALIKLAR OLUŞABİLİR'

Türk Tabipler Birliği'nin belirttiği “yanlış tedavi” durumunda gelişecek semptomlara vurgu yapılan başvuruda, şunlara yer verildi: “WernickeAnsefalopatisi/Wernicke-Korsakoff Sendromu, Tiamin (B1 vitamini) eksikliği, Elektrolit denge bozukluğu: Hipokalemi, hipofosfatemi, hipomagnesemi, hipo veya hipernatremi, Su ve sodyum retansiyonu, ödem,  Kardiyopulmoner yetmezlik, Konvülsiyon, Hiperglisemi (özellikle yeterince tiamin içermeyen İV dekstroz uygulaması); Yeniden beslenme aşamasında tiamin rezervinin tüketilmesi, ‘Refeeding Sendromu’: Enerji fazlalığı (P düzeyi ile izlenir).”

YAŞAM HAKLARI TEHLİKE ALTINDA

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, açlık grevinde olan tutukluların yaşam haklarının tehlike altında olduğuna vurgu yapılan başvuruda, şöyle denildi: “Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi'ne mahpusların yaşam hakkının tehlikede olması nedeniyle tedbir talepli başvuru yapmaktayız. Bu başvuruya temel teşkil edecek şekilde: Müvekkillerimiz yapılan muayenesinin sonuçlarının (kan ve idrar tahlilleri, EKG ve diğer tahlil sonuçlarının) birer örneğinin tarafımıza verilmesini, müvekkillerimizin ilgili belirlenen semptomların neler olduğu ve ne şekilde bir tedavi uygulandığı konusunda tarafımıza yazılı bir şekilde cevap verilmesini, ayaktan, cezaevi koşullarında takip ve tedavi kararının hangi bulgu ve laboratuvar sonucuna göre karar verildiğinin açıklanmasını, uzman görüşlerinin alınıp alınmadığı, alındıysa hangi uzmanlık alanları ve onların epikriz (görüş notları) notlarının tarafımıza iletilmesini, müvekkilin neden hastaneye sevk edilmediğini, hangi doktorun görüşüyle ne şekilde bir tedavi uygulandığının, yazılı bir şekilde tarafımıza bildirilmesini talep ediyoruz. Yapacağımız Anayasa Mahkemesi başvurusunun tedbir talepli oluşu nedeniyle bu bilgilerin aciliyeti de gözetilerek tarafımıza bu bilgilerin verilmemesi durumunda, bunların Anayasa Mahkemesi tarafından isteneceği hususunu dikkatinize sunarız.”