OHAL torbasından özelleştirme çıktı

OHAL torbasından özelleştirme çıktı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen yasa tasarısı, özel bütçeyle idare edilen devlet kurumlarının özelleştirilmesine olanak veriyor. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen yasa tasarı, özel bütçeyle idare edilen devlet kurumlarının özelleştirilmesine olanak veriyor. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL süresince en dikkat çekici düzenlemeler ekonomi alanında yaşandı. Emeğe saldırı niteliğinde zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası, kara para aklamaya olanak veren Varlık Barışı gibi düzenlemelere yeni Torba tasarıyla özelleştirme dalgası eklendi.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, özel bütçeyle ticari amaçlı olarak işletilen kurumların idareleri ÖİB'e bildirimde bulundukları takdirde satılabilecekler.Torba tasarının 35. maddesi, aralarında Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk Kültür Merkezi,Milli Piyangı İdaresi gibi kurumların da olduğu birçok devlet kurumunun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)’na devredilmesinin ve satılmasının önünü açıyor.

ÖİB Hukuk Müşaviri Mehmet Kilci’nin verdiği bilgiye göre, özelleştirilebilecek bazı kurumlar şunlar: “Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, TRT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, GAP Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı.”