OHAL koşulları sürüyor: 'Vatandaşların yurt dışına çıkışı hangi gerekçeyle engellenmektedir?'

OHAL koşulları sürüyor: 'Vatandaşların yurt dışına çıkışı hangi gerekçeyle engellenmektedir?'

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlaması istemiyle, yurt dışına çıkış yasaklarına ilişkin bir soru önergesi verdi. Uca önergesinde, OHAL’in sona ermesine rağmen binlerce vatandaş yönünden pratik olarak OHAL’in devam ettiğini vurguladı.

Tugay Candan - Twitter: @TugayCandann

Mail: [email protected]

AKP’nin, OHAL döneminde uygulamaya koyduğu KHK’ler ile birçok yurttaşın seyahat özgürlüklerini kısıtlayan yurt dışına çıkma yasakları, OHAL kaldırılmasına rağmen sürdürülüyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi.   

Uca önergesinde, “15 Temmuz 2016 tarihinden sonra ilan edilen OHAL ile beraber uygulamaya konulan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile temel hak ve özgürlüklerin birçoğu askıya alınmıştır. Askıya alınan haklardan bir tanesi de seyahat özgürlüğüne getirilen kısıtlamalardır” derken, OHAL’in sona ermesine rağmen binlerce vatandaş yönünden pratik olarak OHAL’in devam ettiğini vurguladı.  

Aralarında akademisyen, gazeteci, milletvekili ve memurların olduğu binlerce yurttaşın yurt dışına çıkışının engellediğini belirten Uca, şöyle deva etti:

“Mahkemelerin pasaport tahdidinin kaldırılmasına yönelik kararlarına rağmen, kaldırılan tahdidin nüfus ve emniyet kayıtlarına işlenmemesi nedeniyle, birçok milletvekili yurt dışındaki çalışmalara ve yurt dışından aldıkları resmi davetlere katılamamaktadır. Bu durum, milletvekillerinin uluslararası çalışmalarını sekteye uğratmakta ve görevlerini tam anlamıyla yapmalarını engellemektedir. “

‘VATANDAŞLARIN YURT DIŞINA ÇIKIŞLARI HANGİ GEREKÇEYLE ENGELLENMEKTEDİR’

Uca, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Yurtdışına çıkışının engellenmesi nedeniyle, yurt dışından gelen resmi davetlere katılamayan ve çalışmaları aksayan milletvekili sayısı kaçtır?

2- Seçilmiş milletvekillerine uygulanan seyahat engelinin yasal dayanağı nedir?

3- Pasaport tahdidinin mahkeme kararıyla kaldırılmasına rağmen yurt dışına çıkamayan kaç vatandaş vardır? Bunlardan kaçı milletvekilidir?

4- Yurt dışı çıkış yasağı mahkeme kararıyla kaldırılan vatandaşların yurt dışına çıkışı hangi gerekçeyle engellenmektedir?