Öğrencisini hedef gösterip hakaretler yağdıran öğretmene soruşturma

Öğrencisini hedef gösterip hakaretler yağdıran öğretmene soruşturma

Adana ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, hazırladığı sınav sorusunda, kendisine "Hocam din dersinde bu kadar şeyi öğrenmek zorunda mıyım" diye soran öğrenciyi aşağılayarak hedef gösterdi. Öğretmen hakkında soruşturma açıldı.

İleri Haber

Adana ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Hüseyin Salur, kendisine derste, "Hocam Din dersinde bu kadar şeyi öğrenmek zorunda mıyım" şeklinde soru soran öğrenciyi sınav için hazırladığı soruda aşağılayarak hedef gösterdi. Sınav sorusunda “Melahat” ismi üzerinden öğrencinin okuduğu kitaplardan izlediği dizi ve sinema filmlerine kadar her şeyin Batı kültürüne ait olduğunu iddia ederek aşağılayan ve kendi kültüründen utanmakla suçlayan Salur, hazırladığı cevap şıklarında da öğrenciye hakaretler yağdırdı. 

Salur'un hazırladığı soru, derslerde öğretilen her şeyin öğrencinin hayatında karşısına çıkacağına dair ifadelerle başlıyor ve ardından, "Özellikle sosyal bilimler alanında öğrenilenler zamanla yaşamın bizzat içinde ortaya çıkıp hayat kurtarmaktadır" deniliyor. Öğrencinin ailesini ve toplumunu aşağıladığını ancak batıya hayranlık duyduğunu öne süren Salur, öğrenciyi kaçıncı sınıfta okuduğu ve hangi bölümde olduğu üzerinden diğer öğrencilere de hedef gösteriyor. 

TÜM ŞIKLARDA ÖĞRENCİYE HAKARETLER YAĞDIRMIŞ

Salur, öğrencinin nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu sorduğu sınav sorusunun cevap şıklarında ise öğrenciye islamofobi üzerinden suçlamalarda bulunuyor. Öğrenciyi kültüründen ve toplumundan utanmakla itham ederek hedef gösteren Salur hazırladığı sorunun şıklarında ise şu ifadelere yer verdi:

"A) Melahat aslında böyle demek istememiştir. O okuldaki diğer arkadaşlarına "bak hocaya nasıl laf soktum" niyetiyle "boş yapmış" gereksiz,gerzekçe ve saygısızca konuşmanın onu arkadaşlarının arasında yüceltmesini ummuştur. 

B) Melahat gerek TV dizilerinin bazen de sinemaların "Hollywood effect" etkisinde kalarak kendi kültürünü, örfünü, adetini milletini aşağılık nedeni olarak görmüş  ve bundan utanmıştır. Sürekli okuduğu Newyork Best Seller  roman kültürü dışında birikimi olmayan bu kızımız kendi muazzam kültüründen bihaberdir. "İslamafobia" onu sarıp sarmalamıştır."   

'TİPİK BATI HAYRANI ERGENLİĞİNİ BİR TÜRLÜ TAMAMLAYAMAYACAK'

Öğrencinin farklı dünya görüşüne  sahip oluşundan rahatsızlığını açıkça dile getiren Salur, inançlara karşı "alerjen" tavra sahip olduğunu söylediği öğrencinin aldığı bilgilerin, arkadaşları ve toplumu inanan kesim olduğu için "yaşamın kendisi" olduğunu iddia ederek şu ifadeleri kullandı:

C) Melahat yapı gereği aşağılık kompleks içindedir. Ezik bir kişiliğe sahip olan bu kızımız yaşadığı coğrafyayı ve kültürü unutmakta, bilgiyi hiçe saymaktadır. Melahat inanmasa bile arkadaşları ve içinde bulunduğu toplum inanan kesimlerdir. Dolayısıyla aldığı bilgi yaşamın bizzat kendisidir. Ancak Melahat, kendi kimliğine ve içinde bulunduğu topluma karşı kininden ve nefretinden dolayı hıncını din kültürü hocasından almaya çalışmıştır."  

D) Cenaze işlemlerinden oturup kalkmaya, gıybetten bayramlaşmaya kadar adab-ı muaşeret kurallarının çoğunu din bilgisi verir. Melahat farklı dünya görüşüne sahip olduğu için içinde din kelimesi geçen her şeye karşı alerjen bir tavır takınmaktadır.  Melahat hayatı boyunca kültürel olarak gayrımüslim olarak yaşayacak, ölünce islami kurallara göre gömülmek isteyecek tipik Batı hayranı ergenliğini bir türlü tamamlayamayacak bir çocuktur.

E) Melahat için o kadar çetrefilli düşünmeye gerek yoktur. Yukarıdaki maddelerin tümü onun için geçerlidir. Kısaca hepsi"

 

SORUŞTURMA AÇILDI

 

Adana ÇEAŞ Anadolu Lisesi'nde kendisine "Din dersinde bu kadar şeyi öğrenmek zorunda mıyım?" diye soran öğrenciyi, hazırladığı sınav sorusu ve cevap şıkları ile aşağılayarak hedef gösteren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Hüseyin Salur hakkında soruşturma açıldı. 

Adana Valiliği tarafından yapılan açıklamada,  "Sosyal medyadaki paylaşımlar üzerine kamuoyu gündemine yansıyan, Çukurova ÇEAŞ Anadolu Lisesi'ndeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ortak sınav sorusunu hazırlayan öğretmen hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır" denildi.

DAHA FAZLA