Öğrenciler ve çalışanlar Çapa'daki hasarlı fakülte binasına girmeyi reddediyor!

Öğrenciler ve çalışanlar Çapa'daki hasarlı fakülte binasına girmeyi reddediyor!

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri ve çalışanları, geçtiğimiz perşembe günü olan 5,8'lik depremde hasar gören binaya girmeyi reddediyor. Güvenli bir eğitim ve çalışma ortamı talep eden üniversite bileşenlerinin oturma eylemi 2. gününde.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, geçtiğimiz hafta yaşanan 5.8'lik deprem nedeniyle fakülte binalarında oluşan hasardan dolayı bugün yine eylem yaptı. 

İstanbul Çapa'da bulunan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri ve çalışanları geçtiğimiz hafta yaşanan 5.8'lik depremde oluşan hasarlardan dolayı, cuma günü binaya girmeyi reddetmiş ve oturma eylemi yapmıştı. Bu sabah fakülte önünde yine bir araya gelen öğrenciler ve çalışanlar, yaptıkları oturma eylemiyle "can güvenliği" talep etti.

Burada toplananlara bir konuşma yapan Fakülte Dekanı Gülsüm Ak, apar topar yaptığı konuşmada "provokasyona gelmeyin", "sizler bizim için önemlisiniz" gibi ifadeler kullandı. Öğrencilerin soru sormak istemesi üzerine öğrencilere cevap vermeden binaya giren Ak, saat 10.00'da bir rektörlük toplantısı, ardından ise açıklama yapılacağını söyledi.

Fakülte önünde oturma eylemi devam ediyor.

DEKANDAN AKIL ALMAZ İDDİA: 'DHKP-C'LİLER VAR'

Dekanlık bünyesinde akademisyenlerle birlikte yapılan toplantıda, akademisyenlerden alınan bilgiye göre Dekan Gülsüm Ak, akıl almaz bir iddia ortaya atarak yapılan eylemin "DHKP-C'liler tarafından yönlendirdildiğini" ve "provokasyon olduğunu" öne sürdü.

ÇATLAKLAR ÖRTÜLEMİYOR

Dekan Ak'ın bu iddilarına rağmen okuldaki hasar da hafta sonu yapılan operasyona rağmen açıkça görülüyor.

Fakültenin kadınlar mescidinde böyle çatlaklar oluştu:

'GEREKLİ İNCELEMELER YAPILARAK, RAPOR HAZIRLANMALI'

Eyleme destek veren İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Turhan Atalay yaptığı açıklamada, binanın 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde hasar gördüğü, onarılması ve güçlendirilmesinin önerildiği ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen bu işlemlerin yapılmadığını söyledi. Atalay, bu sürede binada sürekli problemlerin yaşandığını ancak geçici önlemler alındığını belirtti. 

"Bu depremde ise kolonlarda ciddi hasarlar ortaya çıktı" diyen Atalay, Rektörlüğün yapı işlerinden birkaç görevliyi gönderdiğini ve yapılan incelemede, hasarın onarılabilir olduğu ve depremden önce ile sonrasındaki tabloda büyük bir değişiklik olmadığını söylediklerini ifade etti.

Atalay şöyle devam etti: 

"Bizim önerimiz şu oldu: Teknik üniversitelerde, buradaki hasarlı noktalardan veri alınarak incelenmesi ve çıkacak rapora göre hareket edilmesi önerisini getirdik."

YÖNETİM HASARLI BİNADA EĞİTİME DEVAM ETMEK İSTİYOR

Öğrenci Temsilcilerinin üniversite yönetimiyle yaptıkları toplantı sonucunda yönetimin, hastaneye dair bir deprem risk raporu çıkana kadar eğitime devam edilmesi, ardından gerek görülürse tekrar eylem yapılması isteğinin öğrenciler tarafından reddedildiği öğrenildi. Öğrenciler, bunu kabul etmeyerek fakülte önündeki bekleyişe devam edeceklerini söylediler.

SIVAYLA KAPATILMIŞTI

Fakültedeki çatlakların hafta sonu sıvayla kapatıldığı ortaya çıkmıştı. 

DAHA FAZLA