Öğrenciler isyan etti: 'İZBAŞ maaşlarımızı zamanında ödemiyor'

Öğrenciler isyan etti: 'İZBAŞ maaşlarımızı zamanında ödemiyor'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket olan İZBAŞ'ta çalışan yaklaşık 75 öğrenci, uğradıkları mağduriyetlere karşı haklarını talep ediyor. İZBAŞ’ta çalışan ve maaşlarını zamanında alamadıklarını belirten Murat A. isimli öğrenci, "Öğrenci olduğumuz ve alın terimizden başka pek de gelirimiz olmadığı için, maaşlarımızın düzensizliği zaten zor olan hayat şartlarımızı daha zor hale getiriyor" dedi.

Volkan Karadede 

İzmir'in Bornova Belediyesi'ne bağlı olan İZBAŞ'ta 4 yıl önce başlayan gençlik projesi kapsamında çalışan yaklaşık 75 öğrenci, maaşlarını zamanında alamadıkları gerekçesiyle uğradıkları mağduriyetlere karşı haklarını talep ediyor.

İZBAŞ yaklaşık 4 yıl önce gençlik projesi olarak öğrenciler için çalışma kampanyası başlatmış, bu kapsamda part-time ve sigortalı olarak yaklaşık 75 öğrenci belediyenin kafelerinde çalışmaktaydı.

Yaklaşık 4 yıldır çalışan öğrencilerin maaşlarının yatırılması konusunda birçok problem yaşandı. Bunun yanı sıra çalışan öğrenciler 11 ay sözleşme hakkına sahip olduğu için sendikal ve tazminat gibi birçok haktan faydalanamadı.

31 Mart Seçimleri sırasında "şirket yönetimi değişti" gerekçesiyle maaşlar geç yatırıldı.

Bornova Belediyesine bağlı İZBAŞ’ın işlettiği tesislerde çalışan Murat A. isimli öğrenci konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Düşük burslar, pahalı yurtlar ve o yurtlarda çıkan kalitesiz yemekler, pahalı sinema biletleri, pahalı kitaplar…Bir üniversite öğrencisinin düşük bütçesiyle kendi ülkesinde sadece 'öğrenci' olması adeta  imkansız. Hele ki İzmir gibi büyük bir şehirde bu daha zor hale geliyor. Tüm bu sebepler ve daha fazlası üniversite öğrencisi gençleri saati 5 – 6 TL’ye çalışmaya zorlanıyor. Bornova Belediyesi belkide tüm bu sebepleri düşünerek kendi kafelerinde sınırlı bir süreyle öğrencilerin çalışabileceği bir proje hayata geçirdi, belki dediyorum çünkü şu an geldiğimiz durum soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

'MAAŞLARIN DÜZENSİZLİĞİ HAYAT ŞARTLARIMIZI DAHA DA ZORLAŞTIRIYOR'

İş yerinde yaşadığımız diğer olumsuzluklar bir yana biz İZBAŞ emekçileri, maaşlarımızı düzenli alma şansına ulaşamıyoruz. Öğrenci olduğumuz ve alınterimizden başka pek de gelirimiz olmadığı için maaşlarımızın düzensizliği zaten zor olan hayat şartlarımızı daha zor hale getirdi.

Kirada oturan arkadaşlarımız kirasını ödeyemiyor, faurası olanlar faturasını ödeyemiyor, hemen hepimiz bir yakınına borçlu olduğu için kazandığımız ve geç yatan maaşımız hiçbir işe yaramıyor.

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'

İşte sırf bu nedenlerden bugün isyan ediyoruz; onların yukarıdaki siyasi çekişmeleri, yönetim değişiklikleri, bizim umurumuzda değil. Biz emeğimizin, alınterimizin karşılığını zamanında istiyoruz. Bizden fedekârlık istiyorlar, biz zaten eleman olmadığı zaman 12 saat çalışarak fedekârlık yapıyoruz.

Üniversite öğrencilerinin dersleriyle, hobileriyle, bilimle uğraşması gerrekirken çalışıyor oluşu zaten utanç duyulması gereken bir konuyken, bir ülke, bir şehir için o öğrencilerin emeklerinin karşılığını alamaması daha büyük bir utanç. Bornova Belediyesi ve İZBAŞ’ı bu utanca son vermeye davet ediyorum.”

Uzun süredir maaşlarını geç aldıklarını belirten öğrenciler #İzbaşMaaşlarıYatır etiketiyle Twitter'dan seslerini duyurmaya çalışıyorlar.