Öğrenci Sendikası'ndan Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'ne yanıt: Neresi iyi niyetli?

Öğrenci Sendikası'ndan Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'ne yanıt: Neresi iyi niyetli?

Trakya Üniversitesi akademisyeni, uzaktan eğitimde bağlanma sorunu yaşayan ve ''çoğu kişide bilgisayar yok'' diyen bir öğrenciye verdiği cevap sosyal medyada büyük tepki topladı.

Trakya Üniversitesi'nin uzaktan eğitim platformunda öğrenci ile akademisyen arasındaki diyalog sosyal medyada büyük tepki topladı.

Canlı ders esnasında bağlanma sorunu yaşayan bir öğrencinin “Çoğu öğrencinin bilgisayarı yok. Hem kameramızı açıp hem de sınavımızı nasıl yapacağız” demesi üzerine Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özer Özçelik, öğrenciyi azarlayarak ''Girmeyin arkadaşlar sınava, herkes üniversite mezunu olacak değil'' dedi.

‘HERKES ÜNİVERSİTE MEZUNU OLACAK DİYE BİR ŞEY YOK’

Akademisyen Özer Özçelik'in sosyal medyada büyük tepki toplayan konuşması şöyle:

“Asgari koşulları sağlamak zorundasınız. Bilgisayarım yok, internetim yok, bu sizin sorumluluğunuzda olan bir şey. Sınava ve derse girme gibi bir zorunluluğunuz yok. Girmeyin arkadaşlar sınava. Herkes üniversite mezunu olacak diye bir şey yok.”

REKTÖRLÜK'TEN AÇIKLAMA

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, Özçelik'i savunarak, "Herkes mezun olacak diye bir şey yok" sözlerinin iyi niyetli bir sohbet olduğunu öne sürdü. 

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Öğretim Görevlimiz Özer Özçelik'in, ders sırasında öğrencileriyle yaptığı iyi niyetli bir sohbetin, maksatlı bir şekilde "kes-yapıştır" yöntemiyle ve kanunsuz olarak sosyal medyadan paylaşılmasından ve tamamı görülmeyen bir video üzerinden linç girişimi başlatılmasından büyük bir üzüntü ve rahatsızlık duyduk.

45 bine yakın öğrencisi bulunan üniversitemizde, 2020 2021 Güz Dönemi ara sınavlan, çevrim içi yöntemlerle yapılmakta, sınavların şekli (online, ödev, proje, sunum vb) öğretim elemanlarımızın teklifi ve ilgili birimin yönetim kurulu onayı ile belirlenmektedir. Sınavların uygulanmasına ve değerlendirilmesine yönelik şartlar, dersi veren öğretim elemanının yetkisindedir.

Diğer taraftan online eğitim için teknolojik imkanı bulunmayan tüm öğrencilere, bulunduklan şehirlerdeki üniversiteler ve il Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından, ücretsiz olanaklar sunulmuştur.

Trakya Üniversitesi olarak bu zorlu süreçte, gerek öğretim elemanlarımız gerekse öğrencilerimiz açısından, konu ne olursa olsun, herkesi koruyacak bir yaklaşımla ve hassasiyetle hareket etmeye devam edeceğimizi, hiçbir şekilde sınav suistimallerine izin vermeyeceğimizi, kanunsuz ve izinsiz olarak yapılan benzer paylaşımların hukuki anlamda takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."

ÖĞRENCİ SENDİKASI: NERESİ İYİ NİYETLİ?

Rektörlüğün açıklamalarına yanıt veren Öğrenci Sendikası, şu açıklamalarda bulundu: 

"Açıklamada iddia edilen “kes-yapıştır yöntemi” videoda kesinlikle uygulanmamış, video başı ve sonu eksiksiz görünecek şekilde paylaşılmıştır.
Tüm bu skandal ifadelerine rağmen hakkında hiçbir isim ya da akademik bilgi paylaşmadığımız bir hoca hakkında “linç girişimi” başlattığımız kanısına nasıl vardınız?
“İmkânım yok” diyen bir öğrenciye “herkes üniversite mezunu olacak diye bir şey yok, şartları sağlayamayan okumasın” demenin neresi iyi niyetli?
Eğer okulumuzun bulunduğu ilde “herkese yetecek ücretsiz olanaklar” varsa neden haftada en az 2 defa Trakya Üniversitesi’nde sınavlar, ödevler ve altyapı sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapmak, sizi uyarmak zorunda kalıyoruz?

Yapılan bu açıklamanın sonucunda ise rektörlük, paylaşımla ilgili hukuki işlem başlatacağını açıkladı. 
İki noktaya değinmek istiyoruz. Birincisi: Başlatacağınız hiçbir hukuki işlem milyonlarca öğrencinin gözünü korkutamaz, bizi haklarımızı savunmaktan vazgeçiremez. İkincisi: Bir gence öğretilebilecek en önemli şeylerden birisi, eğer ortada bir hata, yanlış varsa bununla ilgili özür dilemenin zayıflık değil erdem olduğudur. Belli ki Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün, bu konuda öğrencilerine öğretebileceği hiçbir şey yoktur.

Bu kibirli yaklaşım ile öğrencilerinize kötü örnek oluşturduğunuzu ifade ediyor, 
Trakya Üniversitesi’nin hiçbir öğrencisini, asla yalnız bırakmayacağımızı tekrarlıyoruz."