Öğrenci Sendikası Aylin Sözer'in evinin önünde: 'Söz veriyoruz, hocamızın gülüşüne sahip çıkacağız'

Öğrenci Sendikası Aylin Sözer'in evinin önünde: 'Söz veriyoruz, hocamızın gülüşüne sahip çıkacağız'

Aylin Sözer'in öğrencileri, Öğrenci Sendikası ve kadın örgütleri, farklı saatlerde İAÜ önünde ve Sözer'in evinin önünde kadın cinayetlerine karşı açıklama yapacak.

İleri Haber

İstanbul'da Kemal Ayyıldız tarafından evinde yakılarak katledilen İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Öğretim Üyesi Aylin Sözer için İAÜ öğrencileri, Öğrenci Sendikası ve kadın örgütleri sokağa çıkıyor.

Aylin Sözer, dün Maltepe ilçesinde Kemal Ayyıldız isimli erkek tarafından üzerine yanıcı madde dökülerek ateşe verildi. Öğretim Üyesi Sözer, çıkan yangında olay yerinde hayatını kaybetti. Sözer'i öldürdüğünü ilk sözlü ifadesinde itiraf eden Ayyıldız, evi yakarak hırsızlık süsü vermeye çalıştığını söyledi. 

Aylin Sözer'in katledilmesinin ardından Sözer'in öğrencileri, Öğrenci Sendikası ve kadın örgütleri, farklı saatlerde İAÜ önünde ve Sözer'in evinin önünde açıklama yapma kararı aldı.

Bugün yapılması planlanan açıklamalar şu şekilde:

- İstanbul Aydın Üniversitesi Öğrencileri, katledilen hocaları Aylin Sözer için "Sorumlular önlem almayanlardır" diyerek 14.00'te Beşyol'daki merkez kampüs önünde bir araya gelecek.

- Öğrenci Sendikası ''Öğrencileri hocasının gülüşüne sahip çıkıyor! Önlem almayanlar da kadın cinayetlerinden sorumludur!'' diyerek 15.00'te Aylin Sözer'in katledildiği evin önünde buluşacak.

- Kadın Meclisleri 16.00'da Sözer'in katledildiği evin önünde toplanacak.

- İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu ise 19.00'da Kadıköy'de Eminönü iskelesi önünde olacak.

'AYLİN HOCA'NIN GÜLÜŞÜNE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Öğrenci Sendikası üyeleri, Kemal Ayyıldız isimli erkek tarafından yakılarak katledilen İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Öğretim Üyesi Aylin Sözer için bir araya geldi.

Sözer'in Maltepe'deki evinin önünde basın açıklaması yapan Öğrenci Sendikası üyeleri, "Aylin Hocaya söz veriyoruz: Gülüşüne sahip çıkacağız!" dedi.

Eylemde okunan basın açıklamasında Türkiye'nin her geçen gün dev bir 'kadın mezarlığı'na dönüştüğü kaydedilirken, "Ülkemizde siyasi iktidar kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek için politikalar oluşturmanın değil, İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırmanın peşinde. Erkeği koruyan ve cezasız bırakan yargıyı düzeltebilecek hiçbir reform önerisi ise henüz yapılmadı" ifadeleri kullanıldı.

Öğrenci Sendikası'nın basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Sonuna geldiğimiz 2020 yılı salgın hastalıkların, doğal afetlerin ve adaletsizliklerin yılı olduğu gibi kadın cinayetlerinin ve bu cinayetlere göz yumanların da yılı oldu.

Türkiye gün geçtikçe bir şiddet, baskı ve zorbalık coğrafyası haline geliyor. Ülkemiz, dev bir kadın mezarlığına dönüşüyor. Yalnızca 2020 yılında 382 kadın cinayeti kayıtlara geçti. Memleketin dört bir yanında kadınlar çeşitli bahanelerle öldürülürken katiller iyi hal indirimlerinden faydalanıyor, ödül gibi cezalar alıyor. Üstelik yalnızca sokakta ya da evde değil akademide de şiddetin, tacizin ve mobbingin hangi seviyelere ulaştığına hep birlikte tanık oluyoruz.

Dün canice katledilen 3 kadından biriydi Aylin Sözer. İstanbul Aydın Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölüm Başkanı’ydı. Bir cani onu hayattan ve çok sevdiği öğrencilerinden vahşice kopardı. Aylin Hoca öğrencilerine her fırsatta iyiyi, doğruyu, güzeli anlatmaya ve öğretmeye çalışan bir öğretim görevlisiydi.

Biz bugün Aylin Hoca’nın Kemal Ayyıldız isimli erkek tarafından yakılarak katledildiği evinin önündeyiz. Hüzünlüyüz, ancak hüzünden öte öfkeliyiz. Ülkemizde kadın katilleri elini kolunu sallayarak gezebildiği için, iyi hal indirimlerinden faydalanabildiği için öfkeliyiz. Yetkililer kadınların katledilmesini önleyebilecek adımlar atmadığı için, hocamız hayatının baharında bizden koparıldığı için öfkeliyiz. Bu öfkeden ötürü bugün hocamızın evinin önündeyiz.

Dün yaşanan cinayetten en az katil kadar evde, sokakta ve akademide kadına yönelik şiddete ve tacize karşı önlem almayanlar da sorumludur. Tacizcileri akademide barındıranlar, ünvanından ötürü kadın düşmanlarına göz yumanlar da sorumludur.

Ülkemizde siyasi iktidar kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek için politikalar oluşturmanın değil, İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırmanın peşinde. Erkeği koruyan ve cezasız bırakan yargıyı düzeltebilecek hiçbir reform önerisi ise henüz yapılmadı.

Eğer bugün aramızda olsaydı Aylin Hoca da tüm bunlara karşı mücadele etmemizi, geleceğimize sahip çıkmamızı isterdi. Bu vesileyle bir kez daha kadın cinayetlerinin politik olduğunu, önlem almayanların da katledenler kadar sorumluluk taşıdığını ve mücadeleden başka çaremizin olmadığını belirtiyoruz. Öğrenci Sendikası İstanbul Temsilciliği adına biz de akademide kadına yönelik her türlü şiddetin, baskının ve tacizin karşısında yılmadan, yorulmadan mücadeleye devam edeceğiz.

Aylin Hocaya söz veriyoruz: Gülüşüne sahip çıkacağız!"

İAÜ ÖĞRENCİLERİ AYLİN SÖZER'İ ANDI

İstanbul'da Kemal Ayyıldız isimli erkek tarafından yakılarak ketledilen İAÜ Öğretim Üyesi Aylin Sözer için öğrencileri okul içinde anma gerçekleştirdi. 

Anmada yapılan açıklamada “Aylin hocamız gülümseyerek bizlere ders anlatacaktı. Biz online dersi olduğu saatte Aylin hocamızın katledildiğini öğrendik. Hocamızın öldürülmesi ne ilk ne de son olacak”  ifadeleri kullanıldı. 

 

DAHA FAZLA