Öğrenci Sendikası, 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü'nde alanlarda

Öğrenci Sendikası, 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü'nde alanlarda

Öğrenci Sendikası, Türkiye’de çeşitli sorunlarla boğuşan milyonlarca öğrencinin sesini kamuoyuna duyurmak ve bu sorunlara dikkat çekmek amacıyla 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü’nde alanlara çıktı.

İleri Haber

Öğrenci Sendikası (Öğrenci-Sen); Türkiye’de öğrencilerin durumunu ve karşı karşıya kaldıkları mağduriyetleri kamuoyuyla paylaşmak üzere 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü’nde yurdun dört bir yanında alanlara çıkma kararı aldı.

İstanbul’dan Ankara’ya, Samsun’dan Van’a 23 ilde basın açıklaması yapacağını duyuran Öğrenci-Sen’in açıklamasında ‘’Biz bu ülkenin geleceği denen ama daha kendi geleceği olmayan milyonlarız. Bizim için zaten zor olan yaşam koşulları, salgınla birlikte katlanılmaz hale geldi’’ ifadeleri yer aldı.

‘’Bize biçilen kaderi kabul etmiyoruz, geleceksizliğe ikna değiliz! Sosyal haklarımız için, adil bir ücret ve huzurlu bir gelecek için kimseye el açmayacağız’’ denilen açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

‘BİZİ BİR ARAYA GETİREN GELECEKSİZLİK, YOKSULLUK VE İŞSİZLİK DÜZENİDİR’

‘’Basın açıklamamızı düzenlediğimiz bugün, on yıllar önce Nazilerin ırkçı, ayrımcı politikalarına ve toplama kamplarına karşı çıkan öğrencilerin onurlu mücadelesi sayesinde ölümsüzleşti. Nazi iktidarının emriyle Çekyalı 9 öğrenci ve pek çok akademisyen 17 Kasım 1939'da mahkemeye bile çıkarılmadan idam edildi, 1200'den fazla öğrenci tutuklanarak toplama kamplarına gönderildi. Daha sonra bu acı günün anısına 17 Kasım, öğrenci kuruluşlarının çabası sayesinde Uluslararası Öğrenciler Günü olarak tanındı.

Öğrenciler için çok değerli olan bugünde Öğrenci Sendikası üyelerini ülkenin dört bir yanında bir araya getiren şey ise yıllara rağmen aynı kalan, hatta gittikçe büyüyen geleceksizlik, yoksulluk ve işsizlik düzenidir.

Biz bu ülkenin geleceği denen ama daha kendi geleceği olmayan milyonlarız. Bizim için zaten zor olan yaşam koşulları, salgınla birlikte katlanılmaz hale geldi. KYK bursumuz yetmediği için çalışıyorduk, iş yerlerimiz kriz sebebiyle kapandı ve artık çalışamıyoruz. Öğrenci evlerimizin kirasını oturmasak da ödemek zorundayız. İkinci öğretim harçlarımızı okula gitmesek de ödemek zorundayız. Derslere bağlanmaya çalışırken harcasak da, İnternet ve telefon faturalarımızı ödemek zorundayız.

Hayatımız mağdur olmakla, ücret ödemekle, gelecek kaygısı duymakla geçiyor. Eğitim niteliksizleşiyor, eğitim paralılaşıyor, aradığımız eğitime ulaşılamıyor.

‘SOSYAL HAKLARIMIZI BİR YASA TEKLİFİYLE ALMAYA ÇALIŞTILAR’

Genç işsizliğin ülke tarihinde rekorlar kırdığı bu zamanlarda çözüm üretmesini istediğimiz yetkililer, daha geçen hafta okurken çalıştığımız kısa süreli işlerde sahip olduğumuz sosyal hakları bir yasa teklifiyle bizden söküp almaya çalıştı. Salgının yükü yetmedi, okullarımız bizi sınavda gözetleyebilmek için odamıza kamera kurmamızı istedi. Salgının yükü yetmedi, Milli Eğitim Bakanı "Sistem çöküyorsa bu iyi bir şey, talep var demek ki" diyerek bizimle dalga geçmeye çalıştı. Bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı, bir çocuk işçinin yüzüne ve acılarına gülümseyerek baktı, o bakışı tweet attı.

İşte biz bugün, bunun için sokaktayız.

Salgına rağmen değil, salgında bize yaşatılan mağduriyetler sebebiyle sokaktayız. Akademik takvim ve turizm gelirleri için geleceği hiçe sayılan ve sınava sokulan yüz binlerce liseli arkadaşımızın hakkını savunmak için sokaktayız. Yoksulluk ve geleceksizlik sebebiyle başka sıra arkadaşlarımız hayatına son vermesin diye sokaktayız.

‘BİZE BİÇİLEN KADERİ KABUL ETMİYORUZ’

Öğrenci Sendikası'nı sözümüze söz, gücümüze güç katmak için 1 sene önce hep birlikte kurduk. "Geleceğimizi kurtaralım!" diyerek yola çıkmamızın bir sebebi var: Bizden başka kimse geleceğimizi kurtaramaz, biliyoruz! Sesimize ve gücümüze güveniyoruz.

Bize biçilen kaderi kabul etmiyoruz, geleceksizliğe ikna değiliz! Sosyal haklarımız için, adil bir ücret ve huzurlu bir gelecek için kimseye el açmayacağız. Bize dikilen kefeni kabul etmiyoruz, yoksulluğun ve işsizliğin kıskacında can vermeyeceğiz! Sibel'in, Furkan'ın ve daha nice arkadaşımızın adını ve serzenişini unutmayacağız.

Okullarımızın asıl sahibi biziz ama hangi şartlar altında eğitim göreceğimize dair söz hakkımız yok. Sınav sistemimiz, ders programımız, geleceğimiz söz konusu olduğunda fikir belirtme hakkımız yok.

‘SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ’

Ülkenin dört bir yanında Öğrenci Sendikası'nı büyütmek için çalışan tüm arkadaşlarımız adına sesleniyoruz: Biz bu ülkede milyonlarca öğrencinin sorunlarını dile getirmek ve çözüme kavuşturmak için sorumluluk almaya hazırız.

Düzenlediğimiz basın açıklamasının sonuna gelirken sıra arkadaşlarımıza seslenmek istiyoruz: Yeryüzündeki bütün yolculuklar tek bir adımla başlar. Şimdi bu adımı atmanın, geleceğimizi kurtarmak için harekete geçmenin tam zamanı.

Bugünden başlayarak haklarımız için bir araya gelelim, mücadeleyi büyütelim.

Düşünelim, yaratalım, savunalım: Geleceğimizi hep birlikte kurtaralım!’’

 İzmir, Mersin, Antep

PROGRAM

Adana: Eğitim-Sen 14.00

Ankara: 0 (534) 663 07 25

Antalya Merkez: Eğitim-Sen 18.00 | Alanya: Eğitim-Sen 15.00

Antep: Yeşilsu Meydanı 13.00

Aydın: Tüketici Hakları Derneği 16.00

Balıkesir/Ayvalık: Eğitim-Sen 15.00

Bilecik: Söğüt Okullar Bölgesi 13.00

Bursa: Tabip Odası 15.00

Diyarbakır: O (5371) 760 99 46

Edirne: Kent Konseyi 15.00

Hatay: Eğitim-Sen 16.00

İstanbul: Kadıköy Süreyya Operası 19.00

İzmir: Konak Meydan (Büyükşehir Bld. Önü) 11.30

Kocaeli: Eğitim-Sen 17.00

Kırşehir: Meydan 18.00

Malatya: 0 (531) 504 89 66

Manisa: Eğitim-Sen 14.00

Mersin: Eğitim-Sen 13.00

Sakarya: Eğitim-Sen 19.30

Samsun: Tabip Odası 14.00

Tekirdağ/Çorlu: Eğitim-Sen 14.00

Urfa: Eğitim-Sen 14.00

Van: 0 (546) 282 28 23

DAHA FAZLA