OECD'den, Türkiye'ye çok sert 'rüşvet' eleştirileri

OECD'den, Türkiye'ye çok sert 'rüşvet' eleştirileri

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye ile ilgili bir bildiri yayımladı.

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye'nin 2014'teki 3. aşama değerlendirmesinden bu yana yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için kilit alanlarda göze çarpan eksiklikleri giderememesinden ciddi şekilde endişe duyduğunu açıkladı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye ile ilgili bir bildiri yayımladı.

Sözcü'nün aktardığına göre, çalışma grubu özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda Mart 2023'e kadar Türkiye'nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada OECD'nin ek önlemleri uygulamaya alabileceğini de bildirdi.

Açıklamada, Türkiye'de rüşvetle mücadelenin hükümetin takviminde yer aldığının belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak bugüne kadar bu hedef doğrultusunda hiçbir net adım atılmamasının ciddi bir endişe yarattığı vurgulandı.

ACİL HAREKET ÇAĞRISI

Açıklamada “Türkiye'nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye'nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu'nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı” denildi. Çalışma Grubu son açıklamasında Türkiye'yi rüşvete karşı acil harekete geçmeye çağırdı.

2014'TEN BERİ YETERLİ ADIM ATILMIYOR

Örgüt, 2014 yılındaki 3. Faz aşamasından beri özellikle yurt dışından Türkiye'ye rüşvet akışı konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çizdi.