OECD Türkiye için büyüme tahminlerini düşürdü

OECD Türkiye için büyüme tahminlerini düşürdü

OECD, Türkiye'nin 2018 ve 2019 yılları için büyüme tahminlerini düşürdü. Gelişmekte olan ekonomilerin ciddi ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğu uyarısını yapan OECD, ticari gerilim ve istihdam sınırlamalarının düşük gelirlileri vuracağını açıkladı.

OECD, Türkiye'nin büyüme tahminlerini düşürdü.

Kuruluş, 2018 yılı büyüme tahminini yüzde 5.1'den yüzde 3.2'ye, 2019 yılı için ise yüzde 4.9'dan yüzde 0.5'e çekti.

OECD, bugün yayınladığı Ara Dönem Global Ekonomik Görünüm raporunda, görünümlerin özellikle gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında daha ayrışır olması ile daha az geniş tabanlı hale geldiğini belirtti.

‘CİDDİ TERS RÜZGARLARLA KARŞI KARŞIYALAR’

"Politika destekli ve güçlü istihdam büyümesi yurt içi talebi desteklemeye devam ediyor, ancak gelişmekte olan ekonomiler finansal piyasa baskılarında artıştan kaynaklı ciddi ters rüzgarlar ile karşı karşıyalar" ifadelerini kullanan OECD, ücret ve fiyat enflasyonlarının hala şaşırtıcı şekilde düşük olduklarını, ancak bunların da yavaş yavaş yükselmeye devam edeceklerini öngördüklerini kaydetti.

‘TİCARİ GERİLİMLER VE SINIRLAMALAR DÜŞÜK GELİRLİLERE ZARAR VERECEK’

2018'in ilk yarısında global ticarette büyümenin, ticari gerilimlerin güven ve yatırım planları üzerinde negatif etkisine bağlı olarak yavaşladığına işaret eden OECD, ek ticari sınırlamaların istihdama ve özellikle düşük gelirli hane halklarının yaşam standartlarına zarar vereceğini vurguladı.

‘SORUNLARIN DERİNLEŞMESİ PİYASA BASKISINI ARTTIRIR’

"Gelişmekte olan ekonomilerdeki beklenenden hızlı para politikası normalleştirmesi veya ticari gerilimlerin derinleşmesi gelişmekte olan piyasa ekonomileri üzerinde daha fazla finansal piyasa baskısına yol açabilir" değerlendirmesinde bulunan OECD, finansal krizden 10 yıl sonra, yüksek varlık fiyatlarının ve yüksek borç seviyelerinden kaynaklı kırılganlıkların finansal piyasalarda devam ettiğini belirtti.

‘RİSKLER DAHA AZ DENETLENEN KURULUŞLARA KAYIYOR’

Reformların bankacılık sistemini güçlendirdiğini, ancak risklerin daha az sıkı denetlenen banka dışı kurululuşlara doğru kaydığını vurguladı.

OECD raporunda, Euro Bölgesi'nde esnekliğin güçlendirilmesi için daha fazla bankacılık reformuna ve mali reforma ihtiyaç olduğu da ifade edildi.

Ara dönem raporunda Mayıs 2018'de yayınlanan Global Ekonomik Görünümü'nde büyüme projeksiyonlarını revize eden OECD, global ekonomi için 2018 büyüme tahminini yüzde 3,8'den 3,7'ye, 2019 beklentisini yüzde 3,9'dan 3,7'ye çekti.

G20 ekonomileri için 2018 ve 2019 büyüme tahminlerini yüzde 4,0 ve4,1'den 3,9 ve 3,8'e indiren OECD, Euro Bölgesi için beklentilerini de yüzde 2,2 ve 2,1'den 2,0 ve 1,9'a düşürdü.

TÜRKİYE TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Foreks'te yer alan habere göre Türkiye için 2018 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 5,1'den yüzde 3,9'a düşüren OECD, 2019 için daha önce yüzde 5,0 olarak duyurduğu büyüme tahminini de yüzde 0,5'e indirdi. OECD, Arjantin için 2018 büyüme tahminini yüzde 2,0'dan yüzde 1,9 daralma olarak değiştirirken, 2019 yılı için sadece yüzde 0,1 büyüme olacağı tahmininde bulundu.

OECD NEDİR?

Organisation for Economic Co-operation and Development (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) uluslararası bir ekonomi örgütüdür.

DAHA FAZLA