ODTÜ'lülere ABB önünde polis saldırısı

ODTÜ'lülere ABB önünde polis saldırısı

En az 6 öğrenci darbedilerek gözaltına alındı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski başkanı Melih Gökçek döneminde yapımına başlanan ve ABB Başkanı Mansur Yavaş döneminde yeniden ihaleye açılan "Rant Yolu" projesinin iptalini talep etmek üzere ABB Meclis toplantısını izlemek isteyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bileşenlerine polis saldırdı. ABB önünde en az 6 ODTÜ'lünün gözaltına alındığı öğrenildi.

Melih Gökçek'in başlattığı ve kamuoyunda "Rant Yolu" olarak bilinen Bilkent-İncek yol projesi, ABB Başkanı Mansur Yavaş döneminde yeniden ihaleye açıldı. Belediyenin çalışmaları "Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu" kapsamında yapıtığını duyurmasına rağmen yol çalışmalarının ODTÜ arazisi içerisinde devam etmesinin ardından eylemlere başlayan ODTÜ bileşenleri, Meclis toplantısını izlemek üzere ABB önünde toplandı.

'MANSUR ELİNİ ODTÜ'DEN ÇEK'

Belediye yetkilileri, ODTÜ bileşenlerinin içeri girmesine ilk etapta izin vermedi. Bu sırada çoğu öğrenci olan ODTÜ bileşenleri ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. “Aç, aç, aç”, “Mansur elini ODTÜ’den çek” sloganları atan gruptan birçok kişi çıkan arbede sırasında belediyenin güvenlik görevlileri tarafından darbedildi.

Yaşanan arbedenin ardından belediye yetkilileri iki ODTÜ bileşeni temsilcisinin Meclis toplantısına alınacağını açıklarken, yapılan görüşmelerin ardından ODTÜ bileşeni temsilcileri beş kişi girme taleplerini kabul ettirdi.

'RANT YOLU PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Beş ODTÜ'lü temsilci Meclis toplantısına girerken, dışarıda kalan ODTÜ bileşenleri bir basın açıklaması düzenledi."Bu yol projesi, doğanın yağmalanarak Melih Gökçek’in rezidanslarına, 'hasta garantili' Bilkent Şehir Hastanesi’ne, ‘araç garantili’ Niğde otobanına ve İncek bölgesinde inşaat halinde olan lüks kulelere rant sağlanmasına neden olacak” ifadelerine yer verilen basın açıklamasında, ‘rant yolu projesinin’ kabul edilmediği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Arasında bir bağ oluşturma iddiasında bulunduğu bu projeler AKP hükümetinin sağlık hizmetlerini merkezden uzaklaştırmak ve Ankara halkının geçmesinin mümkün olmadığı fahiş fiyatlı otoyollar inşa etmek suretiyle halktan çalarak sermayeye peşkeş çektiği projelerdir. Şehrin en merkezi yerinde bile otobüse binebilmek için uzun kuyruklarda sıra beklerken, yağmur yağdığında sele dönüşen su birikintileri arasında yürümek zorunda bırakılırken; kamu yararı için inşa edildiği iddia edilen fakat sadece özel araca ulaşımı olan bir kesime hizmet eden bu yol projesi kulağa absürt ve trajikomik gelmektedir.

'ODTÜ ORMANI EKOLOJİK YIKIMA MARUZ KALACAK'

ODTÜ Ormanı geri dönülemez bir ekolojik yıkıma maruz kalacaktır. ODTÜ Ormanı içinde barındırdığı 250’den fazla kuş türüyle, akarsuları ve bitkileriyle bugün Ankara’nın son yekpare ormanlık alanı olma özelliğini taşımaktadır ve bu yolun yapılması bu alanın geri dönülemez tahribatına yol açacaktır. Ayrıca bu yol projesi sadece ODTÜ Ormanı'nı değil, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Alanını da kapsayarak oranın da ekosisteminde ciddi tahribatlara sebebiyet verecektir. Yol projesi gündeme geldiğinden beri düzenli olarak kamuoyuna ve yetkili mercilere bu bilgileri aktarmamıza rağmen ABB yönetimi bize herhangi bir cevap vermekten yahut somut bir adım atmaktan kaçınıyor. Mansur Yavaş ile ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu ile ayrıca görüşüp taleplerimizi bire bir aktardığımız halde sözde 'katılımcı belediye' ısrarla talebimize kulak tıkıyor."

POLİS SALDIRISI: GÖZALTILAR VAR

Öte yandan, ODTÜ bileşenleri temsilcilerin ABB Meclis toplantısına girmelerinin arından belediye önüne polis geldi. Polisler, dışarıda bekleyen ODTÜ’lüleri biber gazı sıkıp darbederek belediye binası önünden uzaklaştırdı. Bu sırada en az 6 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.