ODTÜ’de tüm fakültelerden rektörlüğe tepki
ODTÜ'de KYK yurdu yapılacağı gerekçesiyle Kavaklık bölgesindeki ağaçların polis operasyonuyla katledilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor.
12-07-2019 17:16

OrtadoÄŸu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) KYK yurdu yapılacağı gerekçesiyle Kavaklık bölgesindeki aÄŸaçların polis operasyonuyla katledilmesine iliÅŸkin tartışmalar devam ediyor.
Üniversitenin bütün fakülteleri Fakülte Kurulu Kurul ve Fakülte Yönetim Kurulu toplantılarının ardından görüÅŸlerini açıkladı. Fakülteler, yurt yapım sürecinin durdurulmasını ve polisin kampüsten çıkmasını istedi.
'REKTÖR İSTİFA ETTİ' İDDİASI
Mülkiye Haber'den Nurettin Öztatar'ın haberine göre, rektör yardımcılarından Profesör Doktor Meliha Altunışık’ın da istifa ettiÄŸi bildirildi. İstifaya iliÅŸkin henüz bir açıklama yapılmadı.
Fakülte ve enstitülerin görüÅŸleri ÅŸöyle;
Fen Edebiyat Fakültesi:
“1- Polisin en kısa zamanda kampüsten çıkması, ne zaman çıkacağına iliÅŸkin bilginin ODTÜ kamuoyu ile paylaşılmasını
2-Yurt yapım sürecinin durdurulmasını
3-ODTÜ tarihsel olarak yurt yapımı ve iÅŸletmesi konusunda ciddi bir deneyime sahip (1962’de ilk ODTÜ yurdu), bu nedenle yurt yapımı ve iÅŸletimi üniversite kültürümüzün bir parçası, bu birikimi kullanmaya hazır olduÄŸumuzun göz önüne alınmasını
4-KYK yurdunun yapımının ODTÜ’nün hem ekolojik hem de sosyal çevre ve iklimine vereceÄŸi zarar dolayısıyla durdurulmasını
5-Bu konuda varolan sürecin ÅŸeffaf bir ÅŸekilde paylaşılarak katılımcı bir tutumun benimsenmesini
6-Bilgi kirliliÄŸinin aşılması için bu konuda rol alabilecek tüm kurul ve komisyonların (Mekansal Strateji ve Tasarım Danışma Komisyonu gibi) etkin bir ÅŸekilde sürece dahil edilmeleri ve ODTÜ kamuoyunu bilgilendirmelerini talep etmekteyiz.”
EÄŸitim Fakültesi:
“ 1- ODTU-OU listesinde 9678 no.lu e-posta ile duyurulan, 9.7.2019 tarihli ÜYK kararına istinaden KYK yurdu inÅŸaat faaliyetlerinin bir an evvel durdurulması, yüklenici firma, personel ve araçlarının kampüs dışına çıkarılması;
2-YerleÅŸkede bulunan polis güçlerinin ivedilikle kampüs dışına çıkarılması;
3-ODTÜ yerleÅŸkesi içerisinde bir KYK yurdu yapılması kararından koÅŸulsuz olarak vazgeçilmesi;
4-8.7.2019 tarihinde tahrip edilen kavaklık alanın ODTÜ geleneklerine uygun bir ÅŸekilde yeniden aÄŸaçlandırılmak üzere zaman kaybetmeksizin faaliyete geçilmesi;
5-Üniversitemize iliÅŸkin kararların ÅŸeffaf bir ÅŸekilde, üniversitenin bütün iç paydaÅŸlarının katılımıyla alınması.”
ODTÜ Enformatik Enstitüsü:
“GeçtiÄŸimiz günlerde yaÅŸadığımız ODTÜ kampüsüne emniyet güçlerinin girmesi dahil olmak üzere, ODTÜ’nün bütünlüÄŸüne dışarıdan müdahale edilmemesinin, üniversitemizin geleneÄŸine ve ortamına zarar veren olayların tekrarlanmamasının, bu baÄŸlamda ODTÜ’nin kurumsallığının ve katılımcılığının korunmasının elzem olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Bu nedenle 10.07.2019 tarihli Üniversite Yönetim Kurulu toplantısının ardından ODTÜ RektörlüÄŸü’nün yapmış olduÄŸu duyuruyu (GENEL DUYURU: 9678) olumlu bir adım olarak karşılıyoruz. Bu duyuruya konu olan ODTÜ öÄŸrencisi yurdu projesinin geniÅŸ bir katılımla, ilgili ODTÜ bileÅŸenlerinin görüÅŸleri kapsamında ve müzakere edilerek deÄŸerlendirilmesini, bu sürecin ÅŸeffaf ve demokratik olarak sürdürülmesini önemli buluyor, sürece katkı verme irademizi beyan ediyoruz.”
Mimarlık Fakültesi:
“ODTÜ Kamuoyuna,
Fakültemiz, ‘KYK yurdu’ inÅŸaatı nedeniyle yaÅŸanan geliÅŸmelerden kaygı duymaktadır. Süregiden sorunun akılcı ve demokratik yollardan çözümü için aÅŸağıdaki önerileri üniversite kamuoyu ile paylaÅŸmaktadır:
1.Polisin, barışçıl yollardan tepkilerini gösteren öÄŸrenci ve öÄŸretim elemanlarına ÅŸiddet uygulaması kabul edilemez. Polis bir an önce yerleÅŸkemizden ayrılmalıdır.
2.ODTÜ yerleÅŸkesi içerisinde bir ‘KYK yurdu’ yapılması kararından vazgeçilmelidir. ODTÜ öÄŸrencilerinin yurt ve barınma ihtiyacının çözümünde, üniversitemizin yurt yapım ve yönetimi konusundaki deneyim ve birikimine güvenilmelidir.
3.Kavaklığın yurt alanı olması kararından vazgeçilmeli; alan yeniden aÄŸaçlandırılarak yeÅŸil alan niteliÄŸine kavuÅŸturulmalıdır.
4.Bundan sonra, yerleÅŸke içerisinde yurt dâhil herhangi bir binanın yapımı söz konusu olduÄŸunda, karar süreçleri tüm üniversite bileÅŸenlerini içeren, katılımcı bir yöntemle yürütülmelidir. Yer seçimi, planlama, mimari proje elde etme ve ruhsatlandırma ile iliÅŸkili hukuki süreçler, mesleki usul ve esaslar ödünsüz gözetilmelidir.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi ÖÄŸretim Elemanları*
*Bu metindeki öneriler, 10.07.2019 Fakülte Akademik Genel Kurul toplantısına katılan ve toplantı sonuna kadar salonda kalan fakülte üyelerinin oy birliÄŸi ile kabul edilmiÅŸtir.”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi:
“DeÄŸerli mensuplarımız,
9 Temmuz 2019 tarihli Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun olaÄŸanüstü toplantısında Rektörlük Makamına ve ÜYK’ya sunulmak üzere aÅŸağıdaki hususlar konuÅŸulmuÅŸtur:
1-T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel MüdürlüÄŸü ile imzalanan protokol kapsamında yapılacak olan yurtla ilgili kampüsümüze polisin girmesi tüm Fakültemizde büyük tepki oluÅŸturmuÅŸtur. Polisin kampusten çıkması ve Rektörlük ve Emniyetle imzalanan bir protokol varsa bunun hemen geri çekilmesi gerekmektedir.
2-Konuyla ilgili olarak ODTÜ Rektörü ve rektörle birlikte üst yönetimin de (Rektör Yardımcıları, danışmanlar) sorumlu ve hatalıdır. Toplantıda Rektörün verdiÄŸi kararın yanlış olduÄŸu ve ODTÜ geleneklerine uymadığının altı çizilmiÅŸtir. Üniversite üst yönetiminin güvenlikle ilgili son yaÅŸana olaylarda sorumluluk üstlenmesi, tavrını net koymasın protokolü durdurması ve polisin kampüse girmesine izin verilmemesi talep edilmiÅŸtir.
3-Söz konusu protokol imzalanmadan önce protokol ODTÜ öÄŸretim üyeleriyle paylaşılmamış ve protokol ancak imza aÅŸaması gerçekleÅŸtikten sonra üniversiteye duyurulmuÅŸtur. Bu nedenle öÄŸretim üyelerinin dahil edilmediÄŸi protokolün Fakültemiz tarafından onaylanmadığı belirtilmiÅŸtir.
4-KYK yurdu ile ilgili tüm bileÅŸenlerin, belediyelerin, mezunların ve millet vekillerinin de desteklerinin alınıp bu konuda bir kamuoyu oluÅŸturulmasının önemi vurgulanmıştır.
5-Fakülte olarak bu protokolün durdurulması ve geri çekilmesinin saÄŸlanmasının önceliÄŸimiz olması gerektiÄŸi belirtilmiÅŸtir.”
Mühendislik Fakültesi:
Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu ile seçilmiÅŸ Senato üyesini katılımıyla KYK Yurtlarıyla ilgili son geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek üzere gerçekleÅŸtirilen toplantı sırasında ODTÜ RektörlüÄŸü’nü ÜYK sonrası duyurusu (GENEL DUYURU: 9678; 10.072019) olumlu karşılanmıştır. Yazıda “protokol ve ihale ile ilgili yasal gereklilikler olsa bile tüm olasılıkların tekrar gözden geçirileceÄŸi” belirtilmektedir. Bu çalışmaların tüm ODTÜ bileÅŸen ve paydaÅŸlarının ortak görüÅŸü çerçevesinde yürütülmesine yönelik mekanizmaların ivedilikle kurulması, duyurulması ve iÅŸletilmesinin çok önemli olduÄŸunu düÅŸünmekteyiz. Bu giriÅŸimlerin sonuna kadar destekçisi, katılımcısı ve takipçisi olacağımızı bildiririz.”
RektörlüÄŸün bu görüÅŸlere nasıl bir yanıt vereceÄŸi merakla bekleniyor.
İLGİLİ HABERLER
Üniversitedeki kafede skandal 'genel ahlak' afişi
Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Günay, Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a "Üniversitelerde, yurtlarda ve okullarda uygulanan bu tür kurallar ve bu yaklaşım toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratan, pekiştiren ve büyüten bir durum değil midir?" diye sordu.
13-12-2019 20:47

İleri Haber
Artuklu Üniversitesi kampüsünde yer alan ve belediye bünyesinde açılan kafeye 'Genel ahlak kurallarına uymayan öÄŸrencilerimizin kafeye giriÅŸi yasaklanacaktır’ yazısı asıldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li vekil Ebru Günay, kafe iÅŸletmecisinin kadın öÄŸrencileri erkek öÄŸrencilerle selamlaÅŸmasından ve oturma ÅŸekillerinden dolayı uyardığını da ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan ve Mardin BüyükÅŸehir Belediyesi'ne baÄŸlı Gençlik Merkezi bünyesinde açılan ‘Genç Kafe’ ismindeki mekana iddiaya göre, iÅŸletmeci tarafından “Genel ahlak kurallarına uymayan öÄŸrencilerimizin kafeye giriÅŸi yasaklanacaktır” yazan afiÅŸ asıldı.
Bunun yanı sıra mekanla ilgili iddialarda, sürekli göz hapsine alınarak taciz edildiklerini dile getiren öÄŸrenciler kafe iÅŸletmecisinin, kadın öÄŸrencileri erkek öÄŸrencilerle selamlaÅŸma ve oturma ÅŸekillerinden dolayı uyardığını da dile getirdi. ÖÄŸrenciler, sosyal medya üzerinden afiÅŸe tepki gösterirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay, Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Günay’ın TBMM’ye sunduÄŸu önergede ÅŸu sorular yer aldı:
1) Artuklu Üniversitesi kampüsünde bulunan Genç Kafe'ye “Ahlak Kuralları” adı altındaki afiÅŸ kim tarafından asılmıştır?
2) Üniversite kampüsünde bulunan bir kafeye asılan söz konusu afiÅŸle amaçlanan nedir ve bahsedilen “Ahlak Kuralları” nelerdir?
3) Kadın öÄŸrencileri uyaran kafe iÅŸletmecisi hakkında gerekli iÅŸlem baÅŸlatılacak mıdır?
4) Üniversitelerde, yurtlarda ve okullarda uygulanan bu tür kurallar ve bu yaklaşım toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸini yaratan, pekiÅŸtiren ve büyüten bir durum deÄŸil midir? Bakanlığınız toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi ile mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸini gidermek amacıyla ne tür çalışmalar yapmaktadır?
5) Kadına yönelik ÅŸiddetin artmasına sebep olacak bu afiÅŸin toplatılması için atacağınız adımlar nelerdir?
‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ARTMASINA SEBEP OLUR’
Soru önergesini sosyal medya hesabından da paylaÅŸan Günay, “Artuklu Üniversitesi’nde Bulunan Genç Kafe’ye Asılan ‘Ahlak Kuralları’ AfiÅŸi toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸini pekiÅŸtirir ve kadına yönelik ÅŸiddetin artmasına sebep olur” dedi.
AKP üniversiteleri böldü, yine emekçiler zarar gördü: İstanbul Üniversitesi'nde 40 kantin işçisi işten çıkarıldı
İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesinin ardından Sosyal Tesisler'e bağlı kantinlerde çalışan Tez-Koop-İş üyesi yaklaşık 40 işçi, kantin personeli ihalesinde özelleştirmeye gidileceği bahanesiyle işten çıkarıldı.
13-12-2019 13:38

İzel Sezer - @izelsezer
AKP'nin geçen sene Meclis'ten geçirdiÄŸi üniversitelerin bölünmesi yasasının ardından bölünen İstanbul Üniversitesi'nde Tez-Koop-İş Sendikası üyesi olan yaklaşık 40 kantin iÅŸçisi iÅŸten çıkarıldı. Yıllardır üniversite bünyesinde çalışan iÅŸçilerin, kantin personeli ihalesinde özelleÅŸtirmeye gidileceÄŸi bahanesiyle iÅŸine son verilirken, iÅŸçilere iki aylık ihbar süresinde ödeme yapmamak için ise iÅŸçilerin fesih bildirimlerini alelacele verdiler.
ÖÄŸrencilerin ve akademik personelin tüm itirazlarına raÄŸmen AKP'lilerin "yeni üniversite yasa tasarısı" adı altında üniversiteleri bölme yasasını Meclis’ten geçirmesi üzerine İstanbul Üniversitesi bölünmüÅŸ ve İstanbul Üniversitesi'ne baÄŸlı CerrahpaÅŸa Tıp, Florence Nightingale HemÅŸirelik, Hasan Ali Yücel EÄŸitim, Orman, SaÄŸlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri İstanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa isimli yeni bir üniversiteye geçirilmiÅŸti.
İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinin ardından ödeneklerin kesilmesi üzerine üniversitede birçok problemin yaÅŸanmasının ardından, bu sefer de yaklaşık 40 kantin iÅŸçisi iÅŸten çıkarıldı. Tez-Koop-İş üyesi olan iÅŸçilerin iÅŸten çıkarılması sürecini ise Tez Koop iÅŸ 5 Nol'u Åžube BaÅŸkanı Selahattin Karakurt İleri Haber'e deÄŸerlendirdi.
PERSONEL ALIMINDA ÖZELLEÅžTİRMEYE GİDİLECEK
Selahattin Karakurt, "2019 yılı içerisinde CerrahpaÅŸa bölgesinde çalışan personel, bölünmeden dolayı CerrahpaÅŸa RektörlüÄŸü bünyesine geçiÅŸ yaptı. CerrahpaÅŸa bölgesinde kalan kantin ve otoparklar bölünmenin ardından İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri'ne baÄŸlı olarak çalışıyordu. Kantin ve otoparkta çalışan iÅŸçiler Sosyal Tesisler'den maaşını aldığı için İstanbul Üniversitesi CerrahpaÅŸa 'Biz kendi bölgemizde kalan kantin ve otoparkları 31 Aralık'ta bir ÅŸirkete devredeceÄŸiz' dedi. Yani orada özelleÅŸtirmeye gidilecek" diyerek süreci özetledi.
'İKTİDAR ÜNİVERSİTELERİ BÖLDÜ DİYE İŞÇİLER ÇIKARILDI'
Bununla ilgili her iki üniversitenin yönetimiyle de görüÅŸtüklerini ve bu durumun iÅŸçilerin suçu olmadığını dile getirdiklerini söyleyen Karakurt, "İktidar üniversiteleri böldü diye burada çalışan iÅŸçileri kimsenin sahiplenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. İhaleye verseniz bile iÅŸçileri burada çalıştırabilirsiniz, 10-20 yıldır burada çalışıyor bu insanlar, hepsinin çocuÄŸu, ailesi var. İşçiler burada maÄŸdur durumda kaldılar" dedi.
'İHBAR SÜRESİNDE ÖDEME YAPMAMAK İÇİN FESİH BİLDİRİMLERİNİ VERDİLER'
Yapılan görüÅŸmelerde, İstanbul Üniversitesi yönetiminin, maliyetin bu iÅŸçilerin giderini karşılayamadığını, 5 milyon liraya yakın eksiye düÅŸüldüÄŸünü söylediÄŸini ifade eden Karakurt, "2 ay ihbar süresinde ödeme yapmamak için iÅŸçilerin fesih bildirimlerini verdiler. 31 Aralık'ta iÅŸçilerin fesih bildirimleri gerçekleÅŸtirilecek" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"İstanbul Üniversitesi bir yandan yaklaşık 40 iÅŸçiyi iÅŸten çıkartırken, bir yandan da hizmet satın alım ihalesi yaptı" ifadelerini kullanan Selahattin Karakurt, bilim yuvası olması gereken üniversitenin ticarethane gibi davrandığını vurguladı.
'ÖZELLEÅžTİRİLİNCE FİYATLARDA ÇOK BÜYÜK ARTIÅž OLACAK'
Kantin çalışanlarının üniversite öÄŸrencilerine ve hocalarına hizmet ettiÄŸini söyleyen Karakurt, "Öte yandan, ihalenin bir ÅŸirkete verilmesiyle kantin fiyatlarında da çok büyük bir artış yaÅŸanacak. Çay 1 lira iken, ÅŸirket gelince 5 lira olacak, kahve 3 lira iken 10 lira olacak. Bu durumdan öÄŸrenciler, hocalar, hastalar, hasta yakınları baÅŸta olmak üzere herkes rahatsız" diyerek iÅŸçilerin yanı sıra halkın da maÄŸdur edildiÄŸinin altını çizdi.
'HERHANGİ BİR UZLAŞMA SAĞLANAMADI'
Sürece iliÅŸkin son durumu da paylaÅŸan Karakurt, "İstanbul Üniversitesi, İŞKUR üzerinden veya köklü bir çözüm aramaya çalışacağını söyledi. 155 personel var ama kantinde çalışan 40'ını iÅŸten çıkartıyorlar. Açtığımız iÅŸe iade davasında süreç arabulucuya gitti fakat herhangi bir uzlaÅŸma saÄŸlanmadı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
İleri Hatırlatıyor
MEB’in plansızlığı gençleri mağdur ediyor: Yüzbinlerce öğretmen adayı atama bekliyor
MEB’in plansızlığı gençleri mağdur ediyor. Yüz binlerce öğretmen adayı dışarıda atama beklerken mezun olacak 450 bin üniversite öğrencisi de aynı tehlikeyle karşı karşıya. MEB ise sadece 92 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu söylüyor.
12-12-2019 15:12

Ataması yapılmayan öÄŸretmen sorunu ciddi bir problem olarak güncelliÄŸini korumaya devam ediyor.
Åžu an dışarıda atama bekleyen öÄŸretmen sayısı yaklaşık olarak 500 bini bulmuÅŸ durumda. Bununla birlikte 2018-2019 yılı rakamlarına göre üniversitelerin öÄŸretmen yetiÅŸtiren fakültelerinde toplamda 450 bin 690 öÄŸrenci bulunuyordu. Her yıl ortalama 100 bine yakın öÄŸrenci de üniversitelerden mezun oluyor. Bütün bu sayılara raÄŸmen son üç atama döneminde Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) 20 biner öÄŸretmen atadı.
BirGün’den Mustafa KömüÅŸ’ün haberine göre, Bakan Ziya Selçuk’un mayıs ayında yaptığı açıklamada ise "MEB’in sadece 92 bin 165 öÄŸretmene ihtiyacı var." demiÅŸti. Sonuç olarak bu açığı 4 yıl içinde kapatmayı planlayan Bakanlığın planları 2023 yılında yüz binlerce genci maÄŸdur edecek. MEB ve YÖK’ün bu plansızlığı yüzünden gençler ya baÅŸka bir iÅŸte çalışmak zorunda kalacak ya da iÅŸsizler ordusuna katılacak.
‘SORUN 20 YIL İÇİNDE ÇÖZÜLECEK GİBİ DURMUYOR’
EÄŸitim Uzmanı Ali TaÅŸtan bu sorunun artık kronik bir hal aldığını söyledi. TaÅŸtan “Bu durum kronikleÅŸmiÅŸ bir durum aldı. Onun için önümüzdeki 20 yıllık süreç içerisinde çözülebilecek gibi görünmüyor. ÖÄŸretmen arkadaÅŸlarımız atama bekliyor ama MEB bunun muhtemelen tamamını atayamayacak. Son 17 yıllık AKP politikalarının sonucu bu. 2002’de atanmayan öÄŸretmen sayısı 68 bin iken 500 bine, eÄŸitim fakültesi sayısı 60 küsur iken 92’ye çıktı. Kontenjanlar artırıldı. Planlama yapılmaması sonucunda durum bu noktaya geldi. AKP öÄŸrencileri üniversiteye alayım da genç iÅŸsizliÄŸi düÅŸüreyim hesabı yaptı. Onun için tamamen AKP iktidarının plansızlığından kaynaklı bir durum olarak ortaya çıkıyor diye düÅŸünüyorum” dedi.
Çözüm önerilerini de sıralayan TaÅŸtan ÅŸu ifadeleri kullandı: “Nasıl bir yol izlenmeli? İlk olarak Kapatılan köy okulları açılmalı. Taşımalı eÄŸitimden vazgeçilmeli. Köy okulları açıldığı zaman köylerdeki öÄŸrenci sayısı artacak, öÄŸretmenler atanacak oraya. ÖÄŸretmenlere 3600 Ek Gösterge verilmeli. 3600 Ek Gösterge verilirse minimum 50-60 bin civarında öÄŸretmen emekli olur. Bunların yerine yenisi atanır. Bunun dışında ikili eÄŸitim uygulamasından vazgeçilmeli.”
ÖÄŸrenci sayıları:
Açık eÄŸitim fakültesi: 228 bin 654
EÄŸitim bilimleri fakültesi: 3 bin 439
EÄŸitim fakültesi: 216 bin 15
Endüstriyel sanatlar eÄŸitim fakültesi: 73
Mesleki eÄŸitim fakültesi: 122
Teknik eÄŸitim fakültesi: 2 bin 296
Turizm eÄŸitim fakültesi: 91
'KONTENJAN DÜÅžMELİ'
“Asıl sorun üniversitelere ihtiyaçtan çok fazla öÄŸrenci alınması” diyen rehberlik uzmanı Onur SoÄŸuk ÅŸunları ifade etti: “Mesela fen bilgisi öÄŸretmenliÄŸi, sosyal bilgiler öÄŸretmenliÄŸi bölümü var.
Bu bölümlerden atanacak öÄŸretmen sayısı, ihtiyaç olan öÄŸretmen sayısı belliyken ona raÄŸmen boÅŸ yere bu tarz bölümler açıldı, kontenjanları fazlalaÅŸtırıldı. Sorunlardan birisi de fen edebiyat fakültelerinde de bol miktarda öÄŸrenci olmasıdır. Onlar da formasyon aldığı zaman havuza dahil oluyorlar ve böylelikle de 1 milyon civarında atama bekleyen öÄŸretmen oluyor.”
SoÄŸuk çözüm için ise ÅŸunları söyledi:
“Artık gereksiz görülen ve istihdamı mümkün olmayan bazı bölümlerin eÄŸitim fakültelerinde hızla kapatılması lazım. Fen-edebiyat fakültesi kontenjanlarının da acilen düÅŸürülmesi lazım. Mesela matematik bölümüne 100 kiÅŸi deÄŸil de 20 kiÅŸi alınması lazım. Açık öÄŸretim fakültesindeki, öÄŸretmenliÄŸe kaydolabilecek tarih, edebiyat, felsefe gibi daraltılması lazım. Oradaki kontenjanların da daraltılması lazım ki bu sorun bir nevi düzeltilebilsin. 3600 ek gösterge sorunu da acil çözüme kavuÅŸturulmalı.”
İstanbul Üniversitesi Vefa binasına verilen yıkım raporu gizleniyor: 'Can güvenliğimiz yok!'
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmasından dolayı bir süredir Vefa ek binasına taşınan öğrenciler yıkım raporu verilen binada öğrenim görüyor. Öğrenciler verilen yıkım raporunun yayımlanmadığını ve dekanlığın da konuyla ilgili bilgi vermediğini kaydetti.
10-12-2019 00:16

İleri Haber
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmasından dolayı bir süredir İngiliz Dili ve Edebiyatı ve birçok bölümdeki öÄŸrenci Vefa ek binasına taşındı.
Can güvenliklerinin olmadığı bir binada okumak istemediklerini dile getiren öÄŸrenciler, depremin ardından oluÅŸan hasarın apar topar kapatıldığını, bina hasar tespiti okula gelen yapı kontrol ekiplerinin binanın ‘acil olarak yıkılması’ yönünde rapor verdiÄŸini ancak yayınlanmadığını ve dekanlığın “bize bir rapor ulaÅŸmadı” gibi ÅŸaibeli bir açıklama yaptığını söyledi.
Sosyal medya üzerinden binanın hasarlı videolarını yayımlayan öÄŸrenciler, mevcut raporun ellerine ulaÅŸmasını ve dekanlık tarafından bilgilendirilmeyi istiyor.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmasından dolayı bir süredir İngiliz Dili ve Edebiyatı ve birçok bölüm daha Vefa ek binasına taşındı.
— Vefa'nın Sesi (@vefaninsesi) December 9, 2019
Can güvenliÄŸimizin olmadığı bir binada okumak zorunda deÄŸiliz. Mevcut raporun elimize ulaÅŸmasını ve yönetim tarafından bilgilendirilmek en büyük hakkımız. Sizden ricamız, sesimizin duyulması için bize destek olmanızdır. pic.twitter.com/bM31dynXoT
— Vefa'nın Sesi (@vefaninsesi) December 9, 2019
Aksaray'da KYK'ye bağlı yurtta 25 öğrenci zehirlendi
Cemaleddin Aksaray-i Öğrenci Yurdu'nda kalan 25 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
09-12-2019 23:34

Aksaray Üniversitesi öÄŸrencilerinin barındığı Cemaleddin Aksaray-i ÖÄŸrenci Yurdunda kalan 25 öÄŸrencinin zehirlenme ÅŸüphesiyle hastaneye kaldırıldığı ileri sürüldü.
Dün de, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) baÄŸlı yurdun kız öÄŸrenci bölümünde kalan öÄŸrencilerden 8'inin akÅŸam yemeÄŸi nedeniyle zehirlendiÄŸi bildirilmiÅŸti.
Bulantı ve kusma belirtileri nedeniyle Aksaray Üniversitesi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesine kaldırılan öÄŸrenciler tedavi altına alındı.
İlahiyat profesörü 'yüz kızartıcı' suçtan dolayı akademiden atıldı
'Yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak' gerekçesiyle 2017'de şikayet edilen OMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Doğan, YÖK Disiplin Kurulu tarafından kamu görevinden çıkartıldı.
05-12-2019 10:07

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. İsa DoÄŸan, 'Yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak' gerekçesiyle Ekim 2017'de ÅŸikayet edilmesinin ardından YÖK Disiplin Kurulu tarafından kamu görevinden uzaklaÅŸtırıldı.
DoÄŸan, "Ticari faaliyet gösteren özel bir kız pansiyonunu iÅŸletmek, söz konusu kız pansiyonunda kalmak ve pansiyon adına makbuz vermeksizin elden para almak, kendisinden ders alan öÄŸrencileri özel bir pansiyonda kalması için yönlendirmek, gayr-ı meÅŸru iliÅŸki içerisinde bulunmak suretiyle ‘Kamu hizmeti veya öÄŸretim elemanı sıfatı ile baÄŸdaÅŸmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak" iddialarıyla ÅŸikyet edilmiÅŸti.
KAMU GÖREVİNDEN UZAKLAÅžTIRMA CEZASI ALDI
Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, 2547 sayılı YükseköÄŸretim Kanununun 53/b-6c maddesi ile 657 sayılı Kanunun 125/E maddesinin (g) bendi dayanak gösterilerek Prof. Dr. İsa DoÄŸan hakkında açılan davada, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi RektörlüÄŸü, ‘Kamu Görevinden Çıkarma Cezası' talep etti.
İlahiyat Fakültesi ÖÄŸretim üyesi Prof. Dr. İsa DoÄŸan YÖK Disiplin Kurulunda kendisine yöneltilen suçlamaların hiç birini kabul etmedi.
Ancak disiplin kurulu yaptığı deÄŸerlendirme sonucuna Prof. Dr. DoÄŸan’ın, “Ticari faaliyet gösteren özel bir kız pansiyonu iÅŸlettiÄŸi, kendisinin de bu pansiyonda kaldığı ve pansiyon adına makbuz vermeksizin elden para aldığı, kendisinden ders alan öÄŸrencileri özel bir pansiyonda kalmaları için yönlendirdiÄŸi, resmi kayıt tutmadığı, kız yurdunda erkek misafirlerini ağırladığı, öÄŸretim elemanı sıfatına uygun davranmadığı, öÄŸretim elemanı sıfatına baÄŸdaÅŸmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduÄŸu” belirtilerek kamu görevinden uzaklaÅŸtırma cezası verdi.