ODTÜ’de siyaset yasağı: Yeni ‘Yurt Yönetmeliği’ açıklandı

ODTÜ’de siyaset yasağı: Yeni ‘Yurt Yönetmeliği’ açıklandı

“Yurttan çıkarma cezası” verilen eylemler listesinde yapılan “siyaset yasağı” vurgusu dikkat çekti.

Nüket Gelegen

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu, 1990 yılından bu yana yürürlükte olan Yurtlar Yönetmeliğini değiştirdi. Yurtlar Müdürlüğü tarafından duyurulan yeni yönetmelikte “yurttan kesin çıkarma cezası gerektiren haller” maddesine yapılan eklemelerle, öğrencilere yurtlar içinde ve dışında siyasi faaliyet yürütme yasağı getirildi.

İktidarın siyasi faaliyet yürüten üniversite öğrencilerine yönelik “yurtsuz” ve “aç” bırakma politikası hız kesmeden devam ederken, yeni Yurtlar Yönetmeliği ile ODTÜ yurtlarında ikamet eden öğrencilere “kesin çıkarma cezası” tehdidiyle uygulanan siyaset yasağı ağırlaştırıldı.

32 YILLIK YÖNETMELİK GEÇEN HAFTA İPTAL EDİLDİ

Resmî Gazete’de 21 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan kararla, 11 Ağustos 1990 tarihinden bu yana yürürlükte olan ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği’nin kaldırıldığı duyurulmuştu. Yeni Yurtlar Yönetmeliği ise bu akşam açıklandı.

Yurtlar Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, “Resmî Gazete'de 11.08.1990 tarih ve 20602 sayı ile yayımlanmış olan eski Yurtlar Yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak, Üniversitemiz Senatosunun 7 nolu kararı ile yeni Yurtlar Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir” ifadeleri yer aldı.

YAPILAN EKLEMELER DİKKAT ÇEKTİ

ODTÜ yurtlarında uygulanan eski yönetmeliğe eklenen bazı maddelerle, öğrencilere yönelik siyasi faaliyet yürütme yasağının daha kapsamlı ve sert uygulanacağı görüldü.

Buna göre, eski yönetmelikte yurttan kesin çıkarmaya gerekçe gösterilen “yurtlarda devletin güvenlik kuvvetlerine hangi sebeple olursa olsun karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak” hükmünün kapsamı, “devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak” şeklinde genişletildi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA KISITLAMA

Eski yönetmelikte yer almayan ve yeni yönetmeliğe eklenen bir başka hüküm ise, “sosyal medyadan üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak” oldu.

Söz konusu hüküm, kayyum Rektör Verşan Kök’e yönelik eleştirel paylaşımlar yaptıkları gerekçesiyle önceki yıllarda hakkında soruşturma başlatılan ya da bursu kesilen öğrencileri akla getirdi. Sosyal medya üzerinden yapılan eleştirel paylaşımların “hakaret” sayılarak öğrencilerin yurttan çıkarılmasına gerekçe gösterilip gösterilmeyeceği merak konusu oldu.

‘YURTTAN ÇIKARMA CEZASI GEREKTİREN HALLER’

Yeni yönetmelikte, öğrencilere siyaset yasağı dayatılan “yurttan kesin çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller” maddesinde yer alan başlıklar şöyle sıralandı:

  • Yurtlarda yasa dışı örgütlere her ne biçimde olursa olsun yarar sağlayıcı etkinliklerde bulunmak veya bu etkinliklere katılmak, yurt binalarının herhangi bir yerine bu faaliyetlerle ilgili yazı yazmak veya asmak.
  • Üniversite öğrencilerini veya çalışanlarını tehdit etmek, taciz etmek, fiili saldırıda bulunmak, başkalarını toplu olarak imza ve dilekçe vermeye zorlamak.
  • Üniversitemiz emlakına, kişilere, çevreye zarar verici ve eğitimi engelleyici gösterilere ve eylemlere katılmak, zarar verici eylemlerin faili veya müsebbibi olmak, sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak.
  • Devletin güvenlik kuvvetlerine karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak.
  • Yasalara ve ilgili düzenlemelere aykırı biçimde yurtlarda bayrak asmak, sembol kullanmak, marşlar söylemek, ideolojik resim taşımak veya benzer uğraşlarda bulunmak.

ESKİ YÖNETMELİKTEKİ GEREKÇELER

Geçen hafta iptal edilen 32 yıllık yönetmelikte ise, “yurttan kesin çıkarma” başlığı altında sıralanan gerekçeler şöyleydi:

  • Yetkililerden izin almaksızın ve yasalara aykırı biçimde; Üniversite veya Yurt Müdür ve Yöneticilerinin-herhangi birine karşı veya yönetimin bir kararını protesto amacıyla her çeşit gösteri düzenlemek, gösteri veya boykot eylemine katılmak bu konularda öğrencileri kışkırtmak.
  • Yurtlarda devletin güvenlik kuvvetlerine hangi sebeple olursa olsun karşı gelmek, hakaret etmek, saldırıda bulunmak veya silah kullanmak.
  • Milli birlik ve bütünlük duygularım zedelemek veya bozmak amacıyla, marşlar söylemek, resim ve yayın taşımak veya benzer eylemlerde bulunmak.
  • Yurtlarda, yasa dışı örgütlere her ne biçimde olursa olsun yarar sağlayıcı etkinliklerde bulunmak veya bu etkinliklere katılmak.
  • Yurt binalarının herhangi bir yerine yazı yazmak veya asmak

DAHA FAZLA