ODTÜ’de öğrenci asistanları işten atıldı

ODTÜ’de öğrenci asistanları işten atıldı

ODTÜ’de bütçe kesintisi gerekçe gösterilerek öğrenci asistanlar işten atıldı. İki öğrenci asistanı, Boğaziçi Üniversitesine destek eylemlerine katıldıkları için uyarıldıklarını açıkladı.

İşten çıkarmalar yasak olmasına rağmen ODTÜ’de öğrenci asistanları bütçe kesintisi gerekçe gösterilerek işten atıldı. İşine son verilen iki öğrenci asistanı, geçtiğimiz günlerde ODTÜ’de Boğaziçi Üniversitesine destek eylemlerine katıldıkları için uyarıldıklarını, işten atmanın bunun ardından gerçekleştiğini açıkladı.

ODTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında çalışan öğrenci asistanları Zekiye Elif Yıldız ve Hakan Kıyak, işlerine neden son verildiğini öğrenmek için rektörlüğe gittiklerinde, kendilerinden bir gün süre istendi. Bir gün sonra bütçe kesintisi gerekçesiyle öğrenci asistanlarının işine son verildi. Yıldız ve Kıyak ile birlikte 6 öğrenci asistanının daha işine son verildiği öğrenildi. Oysa daha geçtiğimiz hafta öğrenci asistanı alımı yapılmıştı.

‘EYLEME KATILDIKLARI İÇİN İŞLERİNE SON VERİLDİ’

İşten çıkarılmalarının ardından sosyal medyada açıkama yapan Zekiye Elif Yıldız, kendisi ve Hakan Kıyak’ın 5 aydır öğrenci asistanı olarak çalıştığını belirti. 6 Ocak Çarsamba günü rektörlük önünde tüm ODTÜ bileşenleri ile gerçekleşen Boğaziçi direnişine destek amacıyla düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları için öğrenci işleri lisanüstü koordinatörlerinin kendilerini sert bir üslupla uyardığını söyleyen Yıldız, “Sonrasında 12 Ocak salı günü, bir önceki gün rektörlük önünde başlayan rektörlük önü işgal eylemindeki arkadaşlarımızın yanına öğle aramızda yemek yemeye uğradığımız için mesaiye başladığımızdan bir saat sonra bize kovulduğumuz söylendi. Sebebini sorduğumuzda ise Rektörlükten bir telefon geldiğini ve bu iki öğrencinin rektörlük önündeki eyleme katıldığı için derhal işlerine son verilmesinin istendiği söylendi” dedi.

Dün rektörlüğe gittiklerinde güvenlikler tarafından yukarıya çıkmalarının engellendiğini, 2. kata çıktıklarında güvenliklerin önlerini kestiğini anlatan Yıldız, kendileri ile görüşülmediğini ve bir gün süre istenildiğini aktardı. Bu sabah kendileri ile birlikte 8 kişinin işten atıldığını öğrendiklerini açıklayan Yıldız, işten çıkarma gerekçesinin bütçe kesintisi olarak bildirildiğini söyledi.

‘BU SİYASİ BİR EYLEMDİR’

Hakan Kıyak ise “Bizce bu tamamen siyasi bir eylemdir. İşten çıkarılmamızın tek sebebi demokratik hakkimiz olan kamusal alanda yapılan demokratik barışçıl bir eyleme katılmamızdır. Öğrenci İşleri rektörlüğü, rektörlük de öğrenci işlerini sorumlu gösteriyor. Bütçe yetersizliğinden tüm öğrenci asistanlarının işine son verildiği söyleniyor” dedi.