ODTÜ'de evrim konferansının iptaline karşı kampanya

ODTÜ'de evrim konferansının iptaline karşı kampanya

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde düzenlenecek evrim konferansının iptal edilmesine karşı kampanya başlatıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) düzenlenecek 13. Aykut Kence Evrim Konferansı’nın iptal edilmesine karşı internet üzerinden kampanya başlatıldı.

Konferansın düzenleyicilerinden ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu ve Evrim Ağacı internet üzerinden yaptığı kampanyada 3 bine yakın imza topladı. 

Kemal Kurdaş Kültür-Kongre Merkezi’nde 9-10 Şubat tarihlerinde yapılacak olan etkinlik "tadilat" gerekçesiyle iptal edilmişti. 

Kampanyaya konu olan imza metninin tam hali şu şekilde: 

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu ve Evrim Ağacı ortak çalışması olarak 12 yıldır çok büyük bir katılımla Türkiye'de önemli bir yeri olan Aykut Kence Evrim Konferansı'nı düzenliyoruz. Her sene ülkenin durumundan kaynaklı birçok zorluk çekerek düzenlediğimiz konferans bu sene yeni bir engelleme ile karşılaştı.

Daha önce attığı bir e-posta ile yerel seçimlere kadar okul içerisinde yapılacak etkinliklerin denetleneceğini belirten ODTÜ Rektörlüğü, ocak ayından itibaren “tadilat” ve “yeniden yapılandırma” gibi gerekçelerle ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki salonların kullanılamayacağını, mart ayının sonuna kadar burada gerçekleşecek bütün etkinliklerin iptal edildiğini söyledi.

Verilen tepkiler sonucunda okulda başka bir yerin etkinlik için uygun olabileceği söylendi; fakat alternatif olarak gösterilen yerlerin hiçbiri, 1250 kişilik bir katılımla gerçekleşecek etkinliğimizi karşılayacak teknik ve fiziki durumda değildir. ODTÜ Rektörlüğü’nün bu tarz abes ve uygulanabilir olmayan öneriler sunma nedeni, etkinliği açıkça iptal etmek istediklerini söyleyemiyor oluşlarıdır. Yani etkinliğimiz, gerçekleşmesine haftalar kala bize hiçbir önbilgi verilmeksizin ODTÜ Rektörlüğü tarafından iptal edilmeye zorlanmaktadır. Bu nedenle, yurtdışından da birçok akademisyenin katılacağı etkinliğimizi, ODTÜ dışında gerçekleştirebileceğimiz bir yer arayışına girmek zorunda bırakıldık.

Dün, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Facebook hesabından ODTÜ KKM'de Gençlik ve Spor Bakanı'nın da bulunduğu bir etkinlikten bir fotoğraf yayınlandı. Görünen o ki KKM yalnızca hükümetin ve Rektörlük’ün yanında duran etkinlikler için uygunken, bizim gibi öğrenci topluluklarının etkinlikleri için, “özellikle mart ayının sonuna kadar” uygun değildir.

Topluluğumuzun en büyük amaçlarından biri bilimin halka yayılması, bilime yönelik ağır sansürlere rağmen insanların bilime ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Aykut Kence Evrim Konferansı’nın düzenlenme amacı, ülkemizde özellikle evrime karşı yapılan sansürlerin ve bu konuda halka söylenen yalanların bilime aykırı olduğunu bilimsel bir yolla anlatmaktır. Bizler, her türlü bürokratik engele rağmen, etkinlik yeri fark etmeksizin, ODTÜ’ye yakışır bir şekilde etkinliğimizi çıkarmak istemekteyiz. Ekip olarak etkinliği gerçekleştirmek için alternatif yerleri değerlendiriyor ve konferansımızı her şartta gerçekleştireceğimizi sizlere bildiriyoruz.

Reklamını gururla öğrenci topluluklarından söz ederek yapan ODTÜ’nün bugünkü tavrı, gerçekte topluluklara karşı aldığı tutumun gerçek yüzünü göstermektedir. ODTÜ Rektörlüğü’nün bu bilimsel etkinliği her türlü engelleme girişimine rağmen, bir öğrenci topluluğu olarak elimizden geleni ardımıza koymadan, ODTÜ dışında bile olsa konferansımızı yapacak; halkımıza gerçekleri anlatmayı sürdüreceğiz.

Tüm kamuoyunu da bu süreçte yanımızda durmaya; bilime ve evrime yapılmaya çalışılan her türlü sansüre karşı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz!

DAHA FAZLA