ODTÜ’de 2 Aralık unutulmadı

ODTÜ’de 2 Aralık unutulmadı

ODTÜ'de 2 Aralık 1977'de yapılan faşist saldırı sonucu yaralanan ve hayatını kaybedenler katliamın 41. yılında anıldı.

Volkan Karadede- Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 2 Aralık 1977'de yapılan faşist saldırı sonucu yaralanan 52 öğrenci ve hayatını kaybeden İbrahim Baloğlu için anma etkinliği düzenlendi.

ODTÜ Mezunlar Derneği tarafından 41 yıl önce ODTÜ'ye yapılan faşist saldırı sonucu hayatını kaybeden ve yaralananlar adına bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Anma etkinliğine ODTÜ Mezunlar Derneği üyeleri, öğretim üyeleri, rektör yardımcısı ve öğrenciler katıldı.

Rektör yardımcısının konuşma yapması üzerine, rektör yardımcısına tepki gösteren öğrenciler “Yaşasın devrim ve sosyalizm” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları attı. Öğrenciler Verşan Kök’ün, katliamın yaşandığı dönemde rektör olan Hasan Tan’ın muadili olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

1977 yılında Milliyetçi Cephe (MC) hükümetinin göreve gelmesinin ardından Mütevelli Heyeti ve Aydınlar Ocağı üyesi faşist Hasan Tan ODTÜ’ye rektör olarak atanmıştı. Öğrencilerin ve akademisyenlerin tepkisine neden olan bu olay “Hasan Tan ODTÜ'ye rektör olamaz” sloganlarıyla başlamış ve dersler boykot edilmişti. Hasan Tan'ın “işçi” adı altında okula soktuğu faşist çetelere tepki gösteren akademisyenlerin evleri bombalanmıştı.

Yaşanan olayların ardından ODTÜ'de 9 aylık boykot başlamış ve bu süreç içerisinde öğrenci temsilcisi Ertuğrul Karakaya jandarma tarafından öldürülmüştü. 2 Aralık günü ise rektörlük binasından öğrencilerin üzerine kurşunlar yağmış, 52 öğrenci yaralanmış ve İbrahim Baloğlu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

DAHA FAZLA