ODTÜ yolu için 678 gün sonra yürütmeyi durdurma kararı

ODTÜ yolu için 678 gün sonra yürütmeyi durdurma kararı

AKP'li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde ODTÜ'deki ağaçların yol yapımı için bir gecede kesilmesiyle ilgili davada karar çıktı. Mahkeme, 678 gün sonra planların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

İleri Haber

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisindeki ağaçların kesilerek açılan yolla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada Ankara 9. İdare Mahkemesi planların yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde belediye ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında 8 Eylül 2017 tarihinde, ODTÜ arazisindeki ağaçlar bir gecede kesilmiş ve arazide yol için alan açılmıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin konuyla ilgili açtığı davada Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

‘HUKUKSUZLUĞU AÇIK OLAN PROJEYE MAHKEME DUR DEDİ’

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Hiçbir nesnel ve bilimsel gerekçe olmaksızın, gerekli analiz ve ön çalışma yapılmadan sadece noktasal olarak problemleri çözme amaçlı yol ve katlı kavşak projeleri sonucu ODTÜ ormanı zarara uğratılmış ancak hukuksuzluğu açık olan bir projeye mahkeme dur demiştir” denildi.

Açıklamada, karar sonrası yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“- Ankara Büyükşehir Belediyesi bu projeyi durdurmalı, önceki dönemin enkaz haline getirdiği bu ekolojik alanı ağaçlandırmalı ve eski haline getirmelidir.

- Kent bütününü ilgilendiren ulaşım projeleri bütüncül bir Ulaşım Ana Planı olmadan yürütülmemelidir.

- Ulaşım problemlerine yönelik projeler kapalı kapılar ardında Belediye bürokratlarının kontrolünde değil, şeffaf ve katılımcı süreçler sonu ortaya çıkarılmalı, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin karar alma süreçlerinde yer alması sağlanmalıdır.

- ODTÜ yönetimi, tüm Ankara için önemli bir değer olan ODTÜ’nün korunması için bu ve benzer süreçlerdeki farklı bileşenleri dışlayan ve görmezden gelen tavrını değiştirmeli ve karar alma süreçlerine, öğrenci, mezun, personel ve kentte çalışmalar yürüten meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını da dahil etmelidir.”

GÖKÇEK ÖVÜNMÜŞTÜ

O dönem, gece saatlerinde yapılan baskınla ağaçların kesilmesi büyük tepki çekmiş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ ormanında yapılan doğa katliamıyla övünmüştü.

Binlerce ağacın kesildiği çalışmaya ilişkin fotoğrafları paylaşan Gökçek, "Büyükşehir Belediyesi yolu bir gecede açarak bir rekora daha imza attı" ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA