ODTÜ Vişnelik Tesisi'nde Dev-Turizm İş greve başladı

ODTÜ Vişnelik Tesisi'nde Dev-Turizm İş greve başladı

DİSK Dev-Turizm İş üyesi işçiler ile ODTÜ Vişnelik Sosyal Tesisleri arasındaki TİS görüşmelerinde sonuç çıkmaması üzerine iş yerinde grev kararı alındı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev-Turizm İş) ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Vişnelik Sosyal Tesisleri arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine çalışanlar greve başladı.

Tesis önünde “Bu işyerinde grev vardır” pankartı açan sendikanın iş yeri temsilcisi Hazal Baykal, “ODTÜ Vişnelik Tesisleri işvereni TİS görüşmelerinde sürecin başlangıcından itibaren katı, uzlaşmaz ve emekten uzak bir tutum sergilemiş, işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaya yönelik bir TİS gerçekleştirmek istemiştir” dedi.

'İŞVEREN ÖNCEKİ ÜCRET VE İZİNLERİ KIRPMAYA ÇALIŞTI'

ODTÜ Vişnelik Sosyal Tesisleri işverenin daha önceki TİS’te yer alan fazla çalışma ücretlerini, sosyal yardımları ve izinleri kırpmaya çalıştığını ifade eden Baykal, “Bütün bunlara rağmen sendikamız pandemi koşullarını gözeterek TİS taslağındaki talepleri asgari düzeye çekmiştir. Ancak bu da işverene yetmemiştir. İşveren ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 zam teklif etmiştir. Bununla birlikte ikinci yıl için teklif edilen ve resmi olarak belirlenen enflasyon oranına göre yapılan zam teklifi bizim tarafımızdan kabul edilmiştir. Ancak sendikamız tarafından pandemi sürecinde yaşadığımız kayıpları az da olsa telafi etmek amacıyla ikinci yıl için istediğimiz ikramiye talebini reddetmiştir” diye konuştu.

‘GREVDEN BAŞKA ÇARE GÖRMEDİK’

Baykal, şunları söyledi:

“Çağdaş yönetim tekniklerinden olan, çalışanların iş yerinde terfilerinde söz hakkı sahibi olması adına önerdiğimiz Yükseltme Kurulu teklifimiz yönetime bir müdahale olarak görülerek reddedilmiştir. Bilindiği üzere pandemi süreci boyunca işçilerin maaşlarının yüzde 60’ı devlet tarafından ödenmiştir. İşveren işçilere yönelik herhangi bir ilave destek ödemesinde bulunmamıştır. Bu nedenle sendikamız pandemi sürecindeki kayıpların telafi edilmesi talebinde bulunmuş, fakat kabul edilmemiştir. Bundan dolayı bizler ODTÜ Vişnelik işçileri ve sendikamız DİSK’e bağlı Dev-Turizm İş olarak yasal hakkımız olan grev hakkını kullanmaktan başka çare göremedik. Bizler Vişnelik işverenini uzlaşmaz tavrından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

'GREVİ BAŞARIYA ULAŞTIRACAĞIZ'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de “Burayı var eden işçi arkadaşlarımız bütün özveriyi gösterdiler. Buradaki çalışma barışı sürsün istediler, fakat gerçekleşmedi. Biz uzlaşmayı da grevi de iyi bilir ve yönetiriz. Bu grevi başarıya ulaştıracağız. İş yeri haklarını korumak ve uzlaşma yapmak için greve çıkıyoruz ve başaracağız. Ankara’nın dayanışması ve maddi kuvveti yanımızda olacak” diye konuştu.