ODTÜ öğrencilerinden Boğaziçi’ne destek

ODTÜ öğrencilerinden Boğaziçi’ne destek

ODTÜ öğrencileri, kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek eylemi yaptı. Eylemde okunan basın açıklamasında "Demokratik ve özgür üniversite mücadelesine yapılan bütün saldırılara ODTÜ Bileşenleri olarak nasıl karşı durduysak bugün de herkesi bir arada sesimizi yükseltmeye, taleplerimiz etrafında birleşmeye çağırıyoruz" denildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu'ya karşı direnen Boğaziçi öğrencilerine destek eylemi yaptı.

 ODTÜ Fizik Bölümü binası önünde bir araya gelerek Rektörlük binasına yürüyen öğrenciler, basın açıklaması düzenledi.

ODTÜ öğrencilerinin basın açıklamasında “Polis şiddeti hız kesmeden devam ediyor, kayyum rektörler öğrenci düşmanlığında sınırları zorluyor. Aşağı bakmıyoruz, baş eğmiyoruz! Üniversitelerimizi savunacağız!” ifadeleri kullanıldı.

Okunan basın açıklamasının satır başları şöyle:

"İlk günden beri eylemlerine devam eden Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrenciler demokratik ve özgür üniversite talebi etrafında güçlü bir muhalefet örüyorlar. Bunun üzerine iktidar kanadı her zaman yaptığı gibi nefret söylemleriyle öğrencileri hedef göstermeye devam ediyor. Bunun en gözle görünür örneği ise LGBTİ+’ların yandaş medya tarafından hedef gösterilmesi oldu. LGBTİ+’lara karşı yürütülen bu linç kampanyasına ve nefret suçuna karşı her zaman yan yana ve dayanışma içinde olacağız. LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğramadığı özgür yaşam alanlarımızı yaratana kadar mücadelemiz sürecek.

ODTÜ’de topluluk faaliyetlerini engelleyen, topluluk kapatan, öğrencilerin etkinliklerini yasaklayan kişiler üniversiteleri biat ettirme çabalarından sonuç alamayacaklar. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne saldırdıklarında da öğrenciler olarak buradayız, gitmiyoruz demiştik. Şenliklerimizi yasakladıklarında da sesimizi yükseltmiştik. Şimdi de aşağı bakmayacağız. Renklerimiz ve onurumuzla dimdik durmaya devam edeceğiz.

ÖZGÜRLÜK TÜRKÜSÜ DUYMAK İSTİYORUZ

Uzun yıllardır antidemokratik uygulamalara, piyon rektörlere, polis şiddetine göğüs geren, geçit vermeyen ODTÜ Öğrencileri olarak tekrar söylüyoruz. Zorbalık düzeni bizleri yıldıramayacak. AKP’nin üniversiteleri sermayeye açmasına, kendi atadığı piyonlarla üniversiteleri yönetmesine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Üniversitelerde polis telsizleri değil özgürlük türküleri duyulana kadar alandayız. ODTÜ mücadele geleneğinden aldığımız güçle dik durmaya, bizlerle aynı koşulları paylaşan öğrenci dostlarımızla dayanışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Demokratik ve özgür üniversite mücadelesine yapılan bütün saldırılara ODTÜ Bileşenleri olarak nasıl karşı durduysak bugün de herkesi bir arada sesimizi yükseltmeye, taleplerimiz etrafında birleşmeye çağırıyoruz.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler taleplerini şöyle sıralandı:

- Gözaltına alınan bütün öğrenci dostlarımız derhal serbest bırakılsın. Polis ablukası dağıtılsın.

- Tüm üniversitelerdeki atanmış rektörler istifa etsin. Öğrencilerin yaralanmasına ve şiddete maruz kalmasına neden olan rektörler yargılansın.

- Resmen yetkisiz kılınan ÖTK yönetmeliği en demokratik şekliyle, öğrencilerle birlikte yeniden düzenlensin. Üniversite yönetimlerinde öğrenciler, akademisyenler ve emekçiler söz sahibi olsun.

- Antidemokratik bir uygulama olan KHK’lerle ihraç edilen akademisyenler, Barış akademisyenleri de dahil olmak şartıyla göreve iade edilsin.

- Kayyum Melih Bulu’nun kapattırdığı BOUN LGBTİ+ Çalışmaları Topluluğu açılsın. Topluluklar üzerindeki baskılar son bulsun.

- Atanmış kayyum rektörler derhal istifa etmeli. Rektörlük seçimleri demokratik bir şekilde üniversite bileşenlerinin katılımını sağlayacak şekilde geri getirilmelidir."