ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencileri yaz okulunda çifte standarda tepkili

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencileri yaz okulunda çifte standarda tepkili

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde okuyan öğrenciler, yaz okuluna Ankara Kampüsü'nde indirim uygulanırken, kendilerine zam yapılmasına ve kampüs değişikliğinde uygulanan fahiş zamlara tepki gösterdi.

İzel Sezer - @izelsezer

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde (KKK) okuyan öğrenciler, ODTÜ’nün yaz okulun ücretlendirmesinde Ankara ve KKK öğrencilerini ayırarak çifte standart uygulamaya çalıştığını söyledi. ’’Eğitim hakkımızın istismar edilmesini istemiyoruz’’ diyen öğrenciler, ‘’Yurtlara ve çeşitli kalemlere büyük zamlar uygulandığını da göz önünde bulundurursak gelecek dönem eğitim harcına yapılacak zam ailelerimizi zor duruma sokacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Daha önceki yıllarda Ankara Kampüsü’ndeki dersler için kampüs öğrencisi ayrılmaksızın bütün ODTÜ’lüler kredi başına aynı ücreti ödüyordu. Fakat bu yıl ilk defa çifte standart uygulandı ve KKK öğrencileri, Ankara Kampüsü’nde yaz okulu almak isterse kredi başına 200 TL ödemek zorunda bırakıldı. Ankara Kampüsü’ndeki öğrenciler ise geçen sene kredi başına 78 TL öderken şu an indirimle 54 TL ödeyecek. Öte yandan, ODTÜ KKK'de geçen yıl kredi başına yaklaşık 515 TL ödenirken, şu an kredi başı ücret 520 TL’ye yükseltildi.

Yaz okulundaki kredi başı ücrette uygulanan çifte standart ve fahiş fiyata tepki gösteren öğrenciler, ‘’Aynı ders, çifte standart ücretlendirme durumu kabul edilemez’’ diyor.

‘OKULUN AYNI EĞİTİMİ ÖĞRENCİLERİNİ AYIRARAK SUNMASI KABUL EDİLEMEZ’

‘’Bu zam durumu KKK'deki dersler için de pek farklı değil. KKK öğrencileri kendi kampüsünde yaz okulu almak isterlerse bugün kredi başına 520 TL ödeyecekler. Ama ODTÜ Ankara Kampüsü’nden bir öğrenci Kıbrıs Kampüsü’nde ders almak isterse yine 54 TL ödeyecek’’ diyen öğrenciler, ‘’Okulumuzun aynı eğitimi, öğrencilerini ayırarak sunması kabul edilemez’’ diyerek şunları söyledi:

‘EMEKÇİ AİLELERİN EŞİT EĞİTİM ALMAK İSTEYEN ÇOCUKLARIYIZ’

‘’Bu durum bizi gelecek dönemki okul harçları konusunda da endişelendiriyor. Biz milyoner ailelerin çocukları değiliz. Biz emekçi ailelerin eşit eğitim almak isteyen çocuklarıyız. Eğitim hakkımızın istismar edilmesini istemiyoruz.

ODTÜ KKK yönetiminin her dönem istikrarlı şekilde yaptığı yaz okulu zamlarının yanında her sene düzenli olarak okul harçlarımıza, kampüs yemekhanesine, yurtlara ve çeşitli kalemlere büyük zamlar uyguladığını da göz önünde bulundurursak gelecek dönem eğitim harcına yapılacak zam ailelerimizi zor duruma sokacaktır. Biz bu gidişattan kaygılıyız.

Online eğitim için Ankara öğrencisine indirim yapılırken, KKK öğrencisine zam yapılması akıl alır gibi değildir. Aynı ders, çifte standart ücretlendirme durumu kabul edilemez. Biz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencileri olarak bu zamlara artık dur demek istiyoruz.’’

DAHA FAZLA