Ödevler ve hayal gücünün sınırlarını zorlama zamanı

Ödevler ve hayal gücünün sınırlarını zorlama zamanı

Yapılması her zaman sıkıcı ve bezdirici olan ödevler için bu defa kahramanımızın inanılmaz bahaneleri var! Çünkü o ödevini yapamadı, çünkü çok acayip şeyler oldu!

Umut Dağlar

Ödev yapmak neredeyse her çocuk için oldukça sıkıcıdır. Bitmek bilmeyen testler, sayfa sayfa yazılması gerekenler, belki de hiç bilmedikleri konular hakkında doldurmaları gereken kitaplar… Ve bilirsiniz ki ödev yapmamanın bahaneleri de saymakla bitmez. Hepsi de ne kadar uç olursa olsun çocuklar için oldukça geçerli bahanelerdir. Çünkü “bahane”lerinin arkasında gerçekleştirmek istemedikleri eylemler vardır. Sunulan bahanelerin hiçbiri bulunmak istemedikleri durumlar veya yapmak istemedikleri eylemlerden daha saçma veya olanaksız değildir. Bu bahaneler uzaylılar tarafından kaçırılmak, köpeğinin başka bir köpek tarafından yutulmuş olması, yolunu kaybetmiş bir pengueni Kuzey Kutbu’na götürmek olsa bile… Oldukça ama oldukça geçerli nedenler!

“Ödevimi Yapmadım Çünkü Acayip Şeyler Oldu”, bir öğretmene sunulabilecek en uç örnekleri sıralayıveriyor bir çocuğun ağzından. Olağanüstü bir hayal gücünü inanılmaz hikayelerle birleştirerek hem de… Bu acayip şeylerin arasında uzaylılar, penguenler, düelloya davet eden komşular, dedelerinin orkestrasının çok gürültü olması gibi birçok olay var. Kitabın çizimleri Benjamin Chaud tarafından yapılmış. Çizimler bir yandan çok neşeli bir yandan da olağanüstü ve tabi ki yine çok acayip olayları anlattığı için oldukça acayip!

Ödevini yapmayan bir çocuğun gözünden neler olduğunu anlatan kitap aynı zamanda bizlere hayal gücünün ve yaratıcılığın sınırlarının aslında sınırsız olduğunu gösteriyor. Bir yandan oldukça eğlenceliyken bir yandan da bunlar nasıl olabilir diye çocukları düşündürüyor ve düşündürdükçe de onları mucizelerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Öğretmenimiz verilen cevaplara pek şaşırmasa da tüm bu bahanelerin sadece kitaplarda olup olmayacağını bilmiyoruz. Kim bilir, belki de ödevini yapamayan bir çocuğun mahallesini dev sürüngenler istila etmiştir veya Elfler kalemlerini saklamışlardır ya da bir ufo tarafından kaçırılmıştır çocuk. Ödevini yapamamıştır çünkü çok ama çok acayip şeyler olmuştur!

Künye: Ödevimi Yapamadım Çünkü Çok Acayip Şeyler Oldu, Davide Cali, Res.: Benjamin Chaud, Günışığı Kitaplığı, 2020, 36 sayfa.

DAHA FAZLA