Ödenekler tarikat ve vakıflara aktı, öğrenciler ‘yurtsuz’ kaldı…

Ödenekler tarikat ve vakıflara aktı, öğrenciler ‘yurtsuz’ kaldı…

Kısıtlı yurt imkanları ve fahiş ev kiraları dolayısıyla öğrencilerin barınması neredeyse imkansız hale gelirken, İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili “Bütçeden dinci-gerici vakıf ve cemaatlere bütçe aktarılmayıp yurt yapılsaydı bu sorun bugün yaşanmazdı” dedi. Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kısıtlı yurt imkanları ve fahiş ev kiraları dolayısıyla öğrencilerin barınması neredeyse imkansız hale gelirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konuyu Meclis gündemine taşıdı.

“İktidar şirketlere, saraylara, yandaşlara bütçe bulurken, bir günde on katlı binalar dikip yollar yaparken öğrencilere yurt yapmadı” diyen Ersoy, 8 milyona yakın üniversite öğrencisinden sadece 700 bininin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalabildiğini, gerisinin en kötü koşullara sahip olan özel yurtlara aylık 1250 lira ile 8 bin lira arasında bedel ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. 

BÜTÇE TARİKATLARA AKTI

Ersoy, şu an yaşanan yurt krizinin çözümü iktidarın elinde olduğunu hatırlatarak, “Bütçeden dinci-gerici vakıf ve cemaatlere bütçe aktarılmayıp yurt yapılsaydı bu sorun bugün yaşanmazdı” dedi.

MAARİF VAKFI’NA SERVET AKIYOR

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 211 milyar 993 milyon 156 bin liralık 2021 bütçesinden Maarif Vakfı'na 1.2 milyar lira kaynak aktarıldığını belirten Ersoy, ayrıca yurt dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan Maarif Vakfı’na 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sırası ile 163, 270 ve 422 milyon lira ödenek aktarıldığını hatırlattı. 
2019 yılında genel ve özel bütçeli idarelerden dernek ve vakıflara aktarılan paranın 933.3 milyar lira olduğunu söyleyen Ersoy, “En fazla para aktaran kurum ise Milli Eğitim Bakanlığı olmuştur” dedi. 

‘13 TARİKAT İLE PROTOKOL İMZALANDI’

Ersoy son olarak, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde gericileştirme, laik ve bilimsellik karşıtı politikaları son 10 yılda vakıf ve dernek adı altında aralarında TÜRGEV, TÜGVA ile Nur Cemaati’ne yakın Hizmet Vakfı gibi 13 dinci gerici cemaat ve tarikatlar ile daimi protokoller imzalanması ve ödenek aktarması ile sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÖZER’E 5 SORU

Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Ersoy, Özer’e şu soruları yöneltti:

1- Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özellikle üniversitelerin açılması ile yurt ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin barınma sorunlarının çözülmesi için bir planlaması var mıdır?

2- 2021-2022 Eğitim-Öğretim döneminde kaç öğrenci yurtlara yerleşememiştir? Kaç öğrenci barınma nedeni ile okullarına kayıt yaptıramamıştır?

3- 2021-2022 Eğitim-Öğretim dönemine hazırlık olarak kaç adet yurt yapılmıştır? Halihazırda kaç adet öğrenci yurdu vardır?

4- Yurt çıkmayan öğrencilere barınma sorunlarının çözülmesi için herhangi bir burs verilecek midir?

5- Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 2022-2023 yılı bütçe görüşmelerinde yurt krizinin çözülmesi amacı ile bütçe talebi olacak mıdır?