Öcalan'la İmralı'da kalan PKK'li mahkumlardan çarpıcı açıklamalar

Öcalan'la İmralı'da kalan PKK'li mahkumlardan çarpıcı açıklamalar

Özgür Gündem gazetesi PKK lideri Abdullah Öcalan ile birlikte İmralı Cezaevi’nde kalan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran ile Mayıs ayında yapılan bir röportajı yayımladı. 

Özgür Gündem gazetesi PKK lideri Abdullah Öcalan ile birlikte İmralı Cezaevi’nde kalan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran ile Mayıs ayında yapılan bir röportajı yayımladı. 
Arkaş ve Kuran'ın anlattıklarında devletin Öcalan'la yaptığı son görüşmenin tarihi, 7 Haziran seçimlerinin İmralı'daki yansıması ve Rojava hakkında resmi ağızlardan verilen tepkilere ilişkin ilginç detaylar yer alıyor.

PKK'li Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran’ın 26 Mayıs 2016’da yapılan 1 Ağustos 2016’da cezaevi yönetimi tarafından postaya verilen röportajı, bugün Özgür Gündem gazetesinde yayımlandı.

Röportajdan kimi bölümler şu şekilde: 

'TÜRKİYE RUSYA UÇAĞINI DÜŞÜREREK NATO'YU ARKASINA ALMAYA ÇALIŞTI'

"- Rusya’nın (Suriye'de) sahaya müdahalesi ve ABD ile ilişkiler konusu...

Çetin Arkaş: Muhtemelen Rusya ve ABD’nin kendi aralarında bir anlaşma yapmış olabileceğini söylüyordu. Türkiye’nin Suriye politikasının baştan beri yanlış olduğunu ve bunda ısrar etmenin Türkiye’ye hiçbir yarar getirmeyeceğini belirtiyordu. Çeteci gruplarla Suriye’yi dizayn etme politikası çökünce, Rusya uçağının düşürülme hamlesiyle NATO’yu arkasına almaya çalıştı ama bu hesabı da ters tepti, daha baştan çuvalladı. (...) Kürt Hareketi’nin yalnızca Rusya ile değil, sahadaki güçlerle özgücünü esas almak kaydıyla ilişki geliştirmesinin doğal olduğunu, bunu yaparken de tarihsel ve güncel bilinci oldukça yaratıcı bir şekilde buluşturmak gerektiğinin altını çiziyordu. “Keşke Türkiye Kürt fobisinden ve Ortadoğu’da egemenlik kurma hayallerinden vazgeçseydi de uzattığımız eli tutabilseydi. Ama görüyorsunuz ben milyonların şahitliğinde ‘Eşme Ruhu’ dedim, onlar aynı yeri ziyaret edip ‘terörist başı’ dediler. Ne yapıp ederiz de Kürt koridoruna müsaade etmeyiz diyorlar. Hâl böyle iken herhalde tüm bunları izleyen Kürtler de kurbanlık koyun gibi başlarını bıçağın altına yatırmayacaktır” şeklinde çok net uyarılarda bulunuyordu.

ABDÜLKADİR SELVİ'NİN YAPTIĞI ŞARLATANLIK ÖRNEĞİ

- Sayın Öcalan’ın sık sık devlet heyetiyle görüştüğüne dönük haberler çıktı medyada, hatta kurumlara, bireylere ilişkin eleştirileri olduğu...

Nasrullah Kuran: Bu yönlü haberleri bizler de Ada’da bazen hayretle, bazen de öfke ve tebessümle izliyorduk. Haklarını vermek lazım, AKP bu konuda oldukça sistematik olmuş bir özel savaş propaganda aracı oluşturmuş durumda. Örneğin en son bizim Ada’dan kaçırılışımıza ilişkin Abdulkadir Selvi’nin geliştirdiği bir yazı vardı ki, çok sonradan haberdar olduk, gerçekten de tam bir şarlatanlık örneğiydi. Güya Sayın Öcalan ile aramızda Alevilik üzerine bir tartışma çıkmış. Yazının özneleri olarak bizler öne çıkarılmış gibi gösterilsek de aslında orada yine Sayın Öcalan hedeflenmişti.

DEVLET HEYETİYLE SON GÖRÜŞME 25 HAZİRAN

Heyetle yapılan en son görüşme (devlet heyetiyle) 25 Haziran (2015) tarihlidir. O görüşmede Sayın Öcalan’dan harekete ortamı yumuşatan bir mektup yazılması talepleri olmuştu. Sayın Öcalan değerlendireceğini belirtmişti. Sayın Öcalan’ın cevabı “Kandil’e mektup yaz yaz nereye kadar? Heyete söyleyin eğer çözüme dönük bir projeleri varsa gelsinler görüşelim, yok yine mektup vs. oyalamalara başvuracaklarsa gelmelerine gerek yok, görüşmeyeceğim” tarzında oldu.

KGM YARDIMCISI 'İSTESEK ROJAVA'YI DÜMDÜZ EDERİZ' DEDİ

Biz Ada’dayken Kamu Güvenliği Müsteşarlığı (KGM) yardımcısının Sayın Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşme de oldukça ilginç geçmişti. Bu da sürgün edilmemizden 2 ay önceydi. Rojava üzerine açılan tartışmada KGM yardımcısı “Rojava’yı çok abartıyorsunuz. İstesek bir ordu 300 uçak kaldırır orayı dümdüz ederiz” diyor. Bu cümle bile tek başına T.C sömürgeciliğinin gerçek zihniyetini aslında yeterince ele veriyor. (Sansürlü)

AKP İKTİDARI YÜZYILIN FAŞİZMİ

Sayın Öcalan’ın AKP iktidarına zerre kadar bir güveni yok. Gelen heyet ile de “Devlet Heyeti” olma sıfatı itibariyle görüşmeyi kabul ediyordu. AKP heyeti olarak gelmesi planlanan bazı isimler zikredildiğinde Sayın Öcalan’ın buna tepkisi çok sert olmuş ve reddetmiştir. AKP’nin iktidarı uğruna İslamiyet’i ve milliyetçiliği araçsallaştıran her türlü değeri öğüten ilke ve ahlak tanımayan faşizminin hareketimizin “Yüzyılın Faşizmi” olarak adlandırmasını yerinde bulmuş ve “Madem ki ‘Yüzyılın Faşizmi’ diyorsunuz o zaman buna karşı yüzyılın devrimci demokratik direnişini geliştirmekte boynumuzun borcudur” demiştir.

'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ' SÖZÜYLE SÜREÇ BİTTİ DEMEK ŞARLATANLIK

- ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sözünün yankısı... Süreci bu sözün bitirdiği iddiası...

Nasrullah Kuran: İktidar ve kimi çevrelerin bu iddialarının doğruluğunu tespit etmek çok güç değildir. Sürecin başından günümüze kadar yaşanan gelişmelerin ve ilgili kişilerin açıklamalarını kronolojik bir sıralamaya tabi tuttuğumuzda şunu çok somut görürüz. Bu durumda “Seni Başkan yaptırmayacağız” kampanyasının süreci bitirdiğini iddia etmek Sayın Öcalan’ın deyimiyle şarlatanlıktan başka bir şey değildir. Daha yaratıcı, gündeme ve vizyona uygun slogan üretilemez miydi? Bu da üzerinde düşünme ihtiyacı duyulan bir soru olarak gündemimizde yer buldu.

HDK AMAÇ HDP ARAÇ

- Sayın Öcalan projesi olan HDP, 7 Haziran seçimlerinde önemli bir başarı elde etti. Ardından çok sert yönelimler oldu. HDP’nin 7 Haziran sonrası durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nasrullah Kuran: Her şeyden önce HDP’yi tek başına HDK’den bağımsız ele almamak lazım. Amaç-araç ilişkisi bağlamında değerlendirdiğinizde de bu böyledir. HDK amacı, HDP ise aracı tanımlar. 7 Haziran seçimlerinde elde edilen başarı sınırlı bir başarıdır. Sayın Öcalan’ın beklentisi yüzde 25’lik oy potansiyelinin en az yüzde 15 düzeyinde yansımasını bulacağı yönündeydi. Sahada bu inancın öncelikle çalışan kadrolarda yeterince yaratılmamış olması önemli bir dezavantaj oluşturdu. Yüzde 13’lük oy aslında HDK bileşenleri açısından bir başarı olarak değerlendirilirse de bunun sınırlı bir başarı olduğunu belirtmek lazım.

TUTTURMUŞLAR KOBANE'Yİ YENİDEN İNŞA ETMEYİ...

- Rojava Devrimi’nin Sayın Öcalan tarafından yeni bir Ekim Devrimi olarak ele alındığını biliyoruz. Rojava Devrimi’nin geldiği aşama bağlamında ne söylemek istersiniz?

Çetin Arkaş: İmkânlarımız ölçüsünde Rojava’daki süreci izlemeye çalışıyorduk. Girê Spî, Kizwan Dağı, Hol, Tişrîn, Hesekê ve Şengal Hamleleri’ni yakından takip etmeye çalıştık. Sayın Öcalan tüm bu gelişmeleri olumlu bulmakla birlikte, ciddi biçimde eleştiriyordu da. Stratejik anlamda Rojava’da gelişecek devrimci sürecin tüm Ortadoğu açısından öneminin yeterince kavranamadığını, teorik olarak dile getirilen hedefleşmelere göre de pratikleşmenin yansıtılmadığını belirtip eleştiriyordu. (...) Arkadaşların dar ve tutuk kaldığını ifade ediyordu: “DAİŞ faşist bir zihniyeti ve halkların köleliğini hâkim kılmaya çalışan bir yapıyı kurmak için hamle üstüne hamle yapıyor. Kendine devrimci diyen özgürlükçü halk güçleri, DAİŞ kadar da mı iddialı, hamleci olamıyorlar. Bu kabul edilebilir mi? Bütün tarih böyle bir fırsat yaratmış ki halklar adına, Demokratik Ulus Perspektifi’yle tüm Ortadoğu’da özgürlük rüzgârı estirmek için şartlar elverişlidir. Rojava’daki devrimci süreç tıpkı Fransız Devrimi, Ekim Devrimi ayarında bir etki yaratacaktır. Kürtlerle birlikte; Arapların, Türkmenlerin, Farsların, Süryani ve Ermenilerin, ezilen ve inanç gruplarından bu ruha sahip binlerin akın akın katılacağı siyasi ve askeri oluşumları yaratmak hem mümkündür, hem heyecan vericidir. Devrimci bir ruhla çalışılırsa 6 aylık bir sürede yenilmez bir Konfederasyon Ordusu yaratmak işten bile değildir. Böyle bir oluşum karşısında hangi gerici ve statükocu merkez tir tir titremez.” Rojava öncülüğünde demokratik komünal yaşamın oturtulmuş olduğuna dair şüphelerini dile getiriyordu. Sayın Öcalan amansız bir savaş süreci içindeyken bunun yeterince hissedilmediğini ve buna göre örgütlemenin yaratılmadığını belirtiyordu. “Mesela bizimkiler gevşek, tutturmuşlar Kobanê’yi yeniden inşa etmeyi. Bütün uğraşı inşaat faaliyetine verirsen, savaş içinde olduğunu göz ardı edersen daha çok yerinden vurulursun. Savaş içindesiniz, savaş. Gerekirse evli olan kadın ve erkekler bile beş sene birbirimize yanaşmayacağız, yaşamımızı buna göre örgütleyeceğiz, demeli” diyordu.

EFRİN'DE LİBERAL ANLAYIŞ HAKİM
Efrîn’e yönelik kapsamlı eleştirileri vardı. 4 yıldır Efrîn güçlerin atıl kaldığını, ciddi bir liberal anlayışın hakim olduğunu, potansiyellerini iyi değerlendiremediklerini, şimdiye kadar çoktan harekete geçmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bu halde Efrin’e çakılıp kalırlarsa vurulurlar, zaten adım adım kuşatılmaya çalışıyorlar. Efrin’le ilgili habire tekstil atölyeleri kurulduğu, şu kadar üretim yapıldığı yönünde haberler çıkıyor. Yani, kapitalist inşa işleri öne çıkartılıyor... Neyle karşı karşıya olduğunun farkına varamama hali egemen. Bugünler tekstil atölyeleri değil silah ve mühimmat atölyeleri inşa etme, savaş komünizmini yaratma ve tüm topluma mal etme günleridir” şeklinde uyarıları vardı."