Ocak ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıktı

Ocak ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıktı

CHP'li Çakırözer tarafından hazırlanan rapora göre ocak ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıktı.

Basın Özgürlüğü Raporu'na göre yeni yılın ilk ayında 45 gazeteci hakim karşısına çıktı ve bir ay boyunca tutuklama, tehdit ve erişim engeli gibi birçok hak ihlali yaşandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer her ay düzenli olarak yayımladığı Basın Özgürlüğü Raporu'na göre ocak ayında en az 45 gazeteci hakim karşısına çıktı. Bunlar arasında Sedef Kabaş sabaha karşı gözaltına alınarak tutuklanırken, 5 gazeteci daha gözaltına alındı. Tarikat yurdunda intihar eden Enes Kara’nın haberini yapan Elazığlı gazeteci Faik Akgün işinden olup, tehditlerle hedef alınırken, 4 gazeteci daha yaptıkları haberler nedeniyle tehdit edildi. RTÜK, TELE1 ve Fox TV’ye ağır cezalar verirken, haber siteleri ve haberlere getirilen erişim engelleri de devam etti.

'2022'NİN İLK AYI DA YARGILAMA, TUTUKLAMA VE TEHDİTLERLE BAŞLADI'

Çakırözer, yayımladığı ocak ayı raporunda, "Türkiye’de basın kuruluşları ve gazeteciler maalesef yeni yıla yeni umutlarla giremedi. 2022 yılının ilk ayı da basın kuruluşlarına sansür, ceza ve engellemeler; gazetecilere yönelik de yargılama, tutuklama, gözaltı ve tehditlerle başladı. Gazete ve kanallar üzerindeki mevcut antidemokratik baskı ve yasaklar yetmezmiş gibi şimdi de tek adam yönetiminin Saray genelgeleriyle hukuksuz yeni yaptırımların önü açılmak isteniyor. Bu uygulamaların her biri basın özgürlüğünü ihlal ediyor, halkın haber alma hakkını elinden alıyor" ifadelerini kullandı.

OCAK AYINDA YAŞANANLAR

Söz konusu raporda dikkat çeken başlıklar şöyle: 

- Ocak ayında en az 45 gazeteci hakim karşısına çıkarken, gazeteciler Rojhat Doğru müebbet hapis, Elif Çetiner ise 1 yıl, 8 ay, 4 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

- Üniversite öğrencisi Enes Kara’nın tarikat yurdunda yaşamına son vermesini haberleştirmesinin ardından Elazığ Günışığı Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Faik Akgün işsiz kaldı. Haberi yayından kaldırılan Akgün, çok sayıda tehdit telefonu aldığını açıkladı.

- Tarikat yurdunda intihar eden Enes Kara hakkındaki 17 habere erişim engeli getirildi.

- TELE1’de katıldığı bir programdaki ifadeleri nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret (TCK299)” iddiasıyla soruşturma açılan gazeteci Sedef Kabaş, sabaha karşı gözaltına alındı. Hakkında isnat edilen suçtan hüküm giyse dahi cezaevinde kalması gerekmeyen Kabaş, kaçma tehlikesi var gerekçesiyle tutuklanarak özgürlüğünden mahrum bırakıldı. Kabaş’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

- RTÜK sunucu Selçuk Tepeli’nin yorumu nedeniyle FoxTV’ye para cezası, TELE1’de de konuk gazeteci Sedef Kabaş’ın ifadeleri nedeniyle 5 kez program durdurma ve idari para cezası verdi. Her iki kanala yaptırım uygulanacağını daha RTÜK incelemesi dahi başlamadan kamuoyu RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in sosyal medya mesajlarından öğrendi.

- DW Türkçe Muhabiri Alican Uludağ, Sedef Kabaş hakkında tutuklama kararı veren hâkimin kıdemsiz olduğuna dair haberinin ardından sosyal medyada tehdit edildi.

- Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik, bir günde iki kez gözaltına alındı.

- RTÜK müzik yayını yapan kanallara Sezen Aksu’nun “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısını yayınlamaları durumunda ağır yaptırımlarla karşılaşabilecekleri “uyarısında” bulundu.

- Dövizdeki kur artışının ardından basım ve yayın dünyasında yaşanan kriz edebiyat dergilerini vurmaya başladı. Türk edebiyatının köklü yayınlarından Dergah dergisi ekonomik sıkıntılar ve kağıt tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle 32 yıllık yayın hayatına ara verdi.

- Etkin Haber Ajansı’nın internet sitesine erişim 1 ayda 3 kez engellendi. Yeni Yaşam, Gazete Alınteri gibi internet sitelerinin de aralarında bulunduğu 8 web sitesine erişim tümüyle engelendi. Radyo dinleme platformu Radio Garden erişime engellenen kanallar arasında yer aldı.

ERDOĞAN'DAN YENİ GENELGE

Türkiye'de gazete ve televizyonlar üzerindeki mevcut baskı ve sansür uygulamalarına, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "Basın ve Yayım Faaliyetleri" başlığıyla yayımlanan genelge ile bir yenisi daha eklendi. "Toplumun değerlerine aykırı", "mili ve manevi değerlerimize uymayan", "tehdit ve tehlikeli" gibi soyut gerekçeler ile iktidar yanlısı yayın yapmayan televizyon kanallarına yeni cezalar verilmesinin önü açıldı. Genelge "Anayasa’ya aykırı, sansür genelgesi" olarak değerlendirildi.

DAHA FAZLA