Ocak ayı hak ihlalleri raporu açıklandı: Polis saldırısı, gözaltı ve tutuklamalar

Ocak ayı hak ihlalleri raporu açıklandı: Polis saldırısı, gözaltı ve tutuklamalar

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ocak ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, en az 100 etkinlik ve basın açıklamasına polis saldırısı olduğunu belirtilirken, cezaevlerindeki açlık grevlerine de değinildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hazırladığı Ocak 2019 Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Ocak ayı içerisinde toplamda 208 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Buna göre; iş cinayetlerinde 155, kadın cinayetlerinde 43, nefret suçları kapsamında 1, mülteci ölümleri 3, silahlı çatışmalarda 5 ve cezaevinde 1, işkence olaylarında 87 ihlal yaşanırken, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele kapsamında ise 162 hak ihlali yaşandı.

YALNIZCA OCAK AYINDA DÜŞÜNCE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA TUTUKLANAN SAYISI 6
 
Rapora göre, yalnızca Ocak ayında, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında mahkum olan gazeteci, yazar, aydın sayısı 6 oldu.

Ocak ayında gözaltına alınan 3 gazeteciden biri tutuklandı. Tutuklanan, gözaltına alınan toplam sanatçı ve politikacı sayısı ise 17. Raporda yine 21 akademisyenin mahkum olduğu belirtilirken, 7 internet sitesine ise erişim engeli getirildiği belirtildi.
 
2 BİN 111 SOSYAL MEDYA KULLANICISI HALKINDA  İŞLEM 
 
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında yasal işlem yapılan kişi sayısı ise, İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2 bin 111. Raporda, bunlardan sadece 56’sının basına yansıdığına yer verildi. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan kişi sayısı 10 iken, mahkum olan kişi sayı ise 1 oldu.
 
EN AZ 100 ETKİNLİK VE BASIN AÇIKLAMASINA POLİS SALDIRISI 

“Toplantı ve gösteri özgürlüğü” kapsamında yaşanan hak ihlallerinde ilişkin ise polisa saldırısına uğrayan etkinlik, basın açıklaması sayısı en az 100 olduğu belirtildi. Yasaklanan gösteri, etkinlik, tiyatro sayısı 6, basın açıklaması, etkinlik ve eylemler nedeniyle gözaltına alınan kişi sayısı 271 oldu. Aynı kapsamda tutuklanan kişi sayısı ise 3. Toplantı ve gösteriler nedeniyle açılan davalarda mahkum olan kişi sayısı 15 olarak paylaşıldı.
 
LEYLA GÜVEN’İN EYLEMİ YAYILDI

Raporda, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 97 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemine de yer verildi. Güven’in “Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını” protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevinin Aralık ve Ocak ayında diğer cezaevlerine yayıldığı  ve Ocak ayı itibaeriyle 281’in üzerinde tutuklu ve hükümlünün açlık grevinde olduğuna yer verildi.
 
AVUKATLAR AÇLIK GREVİNDE
 
Yine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile beraber avukatlar, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı ve Engin Gökoğlu’nun “cezaevinde maruz kaldıkları hukuksuzluklar” nedeniyle açlık grevinde olduğu belirtildi.
 
ESKİ MİLLETVEKİLLERİ HALEN TUTUKLU

 Raporda, “örgütlenme özgürlüğü” kapsamında yaşanan hak ihlallerine de yer verildi. Bu kapsamda yargılanan, gözaltına alınan, tutuklanan milletvekilleri şöyle: HDP eski Milletvekili Sibel Yiğitalp hakkında bir dava açıldı, CHP eski Milletvekili Eren Erdem tahliye edilmedi, HDP eski Milletvekili Turgut Öker ise gözaltına alındı. Yine aralarında HDP Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, DBP Şırnak İl Eşbaşkanı Ayşe Altay, DİSK Genel İş Sendikası Şırnak Şube Başkanı Zeynep İdin’in de aralarında olduğu en az 3 kişinin gözaltına alındı.