O 115 hamile çocuktan biri: Zorla evlendirildim, korkuyorum

O 115 hamile çocuktan biri: Zorla evlendirildim, korkuyorum

İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne doğum için getirilen çocuklardan biri olan Suriyeli 15 yaşındaki E.E.A., "Görücü usulu evlendim, severek değil. Daha yeni doğum yaptım. Bir çocuk daha istemiyorum. Korkuyorum" dedi.

İstanbul Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne doğum için gelen 115 çocuktan biri olan Suriyeli 15 yaşındaki E.E.A., savaşta annesini ve babasını kaybetmesinin ardından 13 yaşındayken akrabalarının kendisinden 10 yaş büyük oğullarıyla Suriye'de dini nikâhla evlendirildi.

Suriye'den önce Kilis'e, sonra akrabalarıyla İstanbul'a gelen E.E.A., 14 yaşında ilk kez hamile kaldı. İlk hamileliğinin ikinci ayında bebeğini düşüren E.A.A, ardından ikinci kez hamile kaldI ve geçtiğimiz yıl 8 Mayıs'ta bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 

'KORKUYORUM, DIŞARI ÇIKMIYORUM'

Habertürk'ten İrem Koca'ya konuşan E.A.A, "Suriye'de 4. sınıfa kadar okula gittim. Savaş yüzünden ailem göndermeyi bıraktı. Sonra mektebimiz yerle bir oldu. Annem babam savaşta öldü. 5 yıl oluyor. Okusaydım ne olurdum diye hiç hayal kurmadım. Görücü usulu evlendim, severek değil. Daha yeni doğum yaptım. Bir çocuk daha istemiyorum. Korkuyorum. Bazen akrabalara gidiyorum. Dışarı çıkmıyorum. Buradan memnunum." ifadelerini kullandı. 

'TORUNUM DA BÜYÜYÜNCE 13-14 YAŞINDA EVLENDİRECEĞİM'

E.A.A'nın 48 yaşındaki amcası ve aynı zamanda kayınpederi olan M.H. ise çocuk yaşta evliliği savunarak, "Türkiye’de yasak olabilir ama Suriye’de böyle. Biz de böyle evlendik. Severek evlenmek diye bir şey yok. Suriye’de kızlar 13, 14, 15 yaşında evlenir. 20 yaşındaki kızı kim ne yapsın? Kimse almaz ki. Torunumu da büyüdüğünde, 13-14 yaşında evlendiririm. O yaşlar normal. Suriye’ye dönmeyiz" şeklinde konuştu.

'BİR DAHA ÇOCUK YAPMAK İSTEMİYORUM'

E.A.A'nın yanı sıra aynı mahallede yaşayan Suriyeli 15 yaşındaki E.Y.A ve 16 yaşındaki Z.İ. de zorla evlendirilen çocuklar arasında yer alıyor. Kendisinden 10 yaş büyük bir akrabasıyla evlendirilen E.Y.A, "3 ay önce doğum yaptım. Oğlum 2 aylıkken vefat etti. Zaten çok küçüktü. Bir daha çocuk yapmak istemiyorum" dedi.

DAHA FAZLA