NYT, IŞİD'e katılıp ölen futbolcuya övgüler yağdırdı

NYT, IŞİD'e katılıp ölen futbolcuya övgüler yağdırdı

New York Times gazetesi, savaş sırasında IŞİD’e katılıp “Alevilerin kökünü kazıyacağız” diyen ve kaldırıldığı hastanede ölen Abdülbasit el-Sarut'a övgüler yağdırdı.

İzel Sezer - @izelsezer

The New York Times (NYT) gazetesi, 8 Haziran'da yayınlanan "Syrian Soccer Star, Symbol of Revolt, Dies After Battle" başlıklı haberde, savaş sırasında IŞİD’e katılıp “Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle tepki çeken ve kaldırıldığı hastanede ölen Abdülbasit el-Sarut'a övgüler dizdi.

Bir dönem Suriye Milli takımının kaleciliğini yapan ve savaş sırasında Suriye’de ve Türkiye’de birçok katliama imza atan IŞİD, El Nusra gibi örgütlerle ilişkili olan Abdülbasit el-Sarut için güzellemelerin yapıldığı NYT haberi şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı isyanın sembolü haline gelen bir Suriyeli futbol yıldızı, hükümet güçleriyle olan bir çatışmada yaralandıktan sonra öldü.
27 yaşındaki Abdul Baset el-Sarout, Humus kentinin kalecisi olarak ün kazandı ve ülkesini temsil eden uluslararası ünvanlar kazandı. 2011'de Esad'a karşı barışçıl protestolar patlak verdiğinde, El Sarout mitinglere öncülük etti ve “devrimin şarkıcısı” olarak anıldı.

Suriye iç savaşa girdiğinde, el-Sarout silahlandı. Hükümet güçlerine karşı savaş açtı ve hükümetin Humus kuşatmasından kurtuldu. Hükümet, el-Sarout’u hain ilan etti, onu futboldan men etti ve tutuklanmasına yol açan bilgilerin sağlanması karşılığında bir ödül sundu."

IŞİDCİ İÇİN 'ÖZGÜRLÜĞÜN KORUYUCUSU' İFADESİ KULLANILDI

"İsyan, katı İslamcı grupların egemenliği altına girdiği için el-Sarout Suriye’nin muhalefeti için bir simge olarak kaldı. Birçok eylemci ve isyancı, kendisinden 'özgürlüğün koruyucusu' olarak bahsetti.

Bay El-Sarout'un komutanı olduğu isyancı grup Jaish al-Izza'nın lideri Binbaşı Jamil el-Saleh, 'Hem popüler bir figürdü, isyanı yönlendirdi, hem de bir askeri komutandı. Şehitliği bizim ruhunu ve kanını feda ettiği yoldan devam etmemizi sağlayacak' dedi.

Nisan ayından bu yana, son büyük isyancı kalesi olan kuzeybatı Suriye'de çatışmalar arttı. 300'den fazla insan öldü ve 300.000 kişi yerinden edildi.

Jaish al-Izza'nın sözcüsü olan Yüzbaşı Mustafa Maarati, el-Sarout'un, Hama eyaletinde iki gün önce bacağından, karnından ve elinden yaralandıktan sonra Türkiye'de bir hastanede öldüğünü söyledi. Türkiye, Suriye muhalefetini destekliyor.

El-Sarout, boğucu hükümet kuşatmasının bir teslim anlaşması ve ateşkesle sonuçlanmasının ardından, Humus’tan 2014’te tahliye edilen yüzlerce isyancı savaşçı arasındaydı. Kardeşlerinden ikisi, Humus mücadelesinde öldü. Diğer iki kardeşi ve babası daha öncelerde savaşta öldürüldü.

Jaish al-Izza'da, memleketinin adını taşıyan bir birliği yönetti. Tekrar tekrar isyancı iç çatışmasını kınadı ve Suriyelileri hükümet güçlerine karşı birleşmeye çağırdı.

El-Sarout, 2015'teki bir kayıtta, savaş sürdükçe Humus ve kuzey Suriye'de çoğalan radikal grupların herhangi birine katıldığını reddetti. Ancak birçok isyancı gibi, ilk başta milliyetçi temalara bağlı kaldıktan sonra çevrimiçi videolarda daha ziyade dini referanslar benimsedi. Kısa bir süre önce Hama'nın bir videosunda, adeta kendi memleketiymiş gibi savaşacağını söylemişti."