NYT: ABD'deki vaka sayısı resmi açıklamanın 6 katı

NYT: ABD'deki vaka sayısı resmi açıklamanın 6 katı

ABD'de Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarının resmi rakamların 6 katı olduğu ileri sürüldü.

ABD’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ölümlerinin raporlarda belirtilen rakamlardan daha fazla olduğu iddia edildi.

New York Times’in, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kayıtlarına dayanarak hazırladığı haberde, salgından en çok etkilenen ülkedeki 7 eyaletin ölüm kayıtları incelendi.

Son 5 yılın ölüm oranları ile karşılaştırmalar yapılan haberde, 8 Mart-11 Nisan tarihleri arasında New York, New Jersey, Michigan, Massachusetts, Illinois, Maryland ve Colorado eyaletlerindeki toplam can kaybının yüzde 50'den fazla olduğu kaydedildi.

RESMİ RAKAMLARDAN 9 BİN FAZLA

Yapılan karşılaştırmaya göre, 11 Nisan'dan itibaren virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin resmi olarak açıklanan rakamlardan 9 bin daha fazla olduğunun tespit edildiğinin altı çizildi.

ABD'de salgından en çok etkilenen eyalet olan New York'ta yaşanan can kayıplarında 8 Mart-11 Misan tarihleri arasında normal zamanların 3 katı artış görüldüğü, son CDC raporlarına göre ise bu artışın 6 katına ulaştığı vurgulandı.

'MUHTEMEL ÖLÜMLER DE EKLENECEK'

Ayrıca haberde, tedavi edilebilecek bir hastalığı olduğu halde virüs kapma endişesiyle hastaneye gitmekten çekindiği için yaşamını yitiren yurttaşların da olabileceği belirtildi. 

Salgın öncesi dönemlerde en fazla ölümün görüldüğü kalp krizi rahatsızlığının salgından sonraki hastane kayıtlarında yüzde 38 azalması buna örnek olarak gösterildi.

Öte yandan haberde, ülkede ölüm sertifikası işlemlerinin yaklaşık 8 hafta sürmesinden kaynaklı, tespit edilen rakamların ön kayıtlar olduğuna ve CDC'nin son haftalarda ''muhtemel'' ölümleri de eklemeye başladığı belirtildi.

'TOPLAM VAKA SAYISI 1 MİLYON 46 BİN 52'

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC); 14 Nisan itibarıyla "muhtemel" virüs ölümlerinin de resmi rakamlara dahil edileceğini açıklamıştı.

CDC, 14 Nisan'a kadar yalnızca kendi laboratuvarlarında ve özel ya da eyalet laboratuvarlarında yapılan test sonucu "pozitif" çıkan kişileri sayıya dahil ediyor, "muhtemel vaka" olarak nitelendirilen, klinik belirtileri koronavirüse işaret eden ancak test yaptırmayan kişiler istatistiklerin dışında tutuluyordu.

Johns Hopkins Üniversitesinin son verilerine göre, ABD'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 60 bin 111'e çıkarken, toplam vaka sayısı 1 milyon 46 bin 52'ye ulaştı.