Nutuk'u 'sakıncalı' bulan Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal görevden alındı

Nutuk'u 'sakıncalı' bulan Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal görevden alındı

Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk eserinin okullarda öğrencilere dağıtılmasını sakıncalı buldu. Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısında, kitabın dağıtımının engellenmesinin gerekçesi olarak Atatürk’ün Osmanlı padişahı Vahdettin’e yönelik “soysuzlaşmış, alçak” sözleri

Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk eserinin okullarda öğrencilere dağıtılmasını 'sakıncalı' buldu. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yazısında, kitabın dağıtımının engellenmesinin gerekçesi olarak Mustafa Kemal'in Osmanlı padişahı Vahdettin’e yönelik “soysuzlaşmış, alçak” sözleri ile bir fotoğrafta elinde sigara olmasını gösterdi. 

Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imazısının yer aldığı dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Mavi Çatı Yayınlarına ait "Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk" adlı kitap için izin isteğine, "Osmanlı Padişahı Vahdettin'e yönelik 'soysuzlaşmış, alçak' ve dönemin Osmanlı Hükümeti'ne yönelik 'aciz, haysiyetsiz ve korkak' ifadeleri kullanıldığı… 'Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün elinde sigara gösterilerek' öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek öğelere yer verildiği..."

Mustafa Kemal Nutuk'ta Vahdettin ve Osmanlı hükümetine ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:

"Millet ve memleketi Harbi Umumiye sevk edenler, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten firar etmişler. Saltanat ve hilafet mevkiini işgal eden Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve yalnız tahtını tehayyül ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın riyasetindeki kabine; aciz, haysiyetsiz, korkak, yalnız padişahın iradesine tabi ve onunla beraber şahıslarını koruyabilecek herhangi bir vaziyete razı."

GÖREVDEN ALINDI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); Nutuk'u 'sakıncalı' olduğu gerekçesiyle dağıtılmasına izin vermeyen Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal'ın yöneticilik görevinden alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Mersin ili Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' eserinin okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak bakanlığımız maarif müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup, süreç devam etmektedir" denildi.

Bakanlık, soruşturma kapsamında Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal'ın yöneticilik görevinden alındığını duyurdu.