Nusaybin’de oyun oynayan çocuklara yönelik polis şiddeti Meclis gündeminde

Nusaybin’de oyun oynayan çocuklara yönelik polis şiddeti Meclis gündeminde

HDP Milletvekilleri, Mardin'in Nusaybin ilçesinde, polisin evlerinin önünde oyun oynayan çocuklara ateş açarak kovalamasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Mardin Miiletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar ve Tuma Çelik, Mardin'in Nusaybin ilçesinde polisin bahçeye çıkan çocukları havaya ateş açarak kovalamasını ve 8 yaşındaki çocuğa şiddet uygulayarak gözaltına almaya çalışmasını Meclis gündemine taşıdı.

'POLİS ŞİDDETİ DEVAM EDİYOR'

MA'da yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ne rağmen Kürt çocuklarına yönelik polis şiddetinin devam ettiğinin sürdüğü belirtilen önergede, “Yaşam hakkı ihlal edilen çocuklarla ilgili yargı organlarınca etkili ve adil bir soruşturma yürütülmemesi, faillerin gizlenmesi ve yargı karşısına çıkarılmaması, yargılanan faillerin de cezasızlıkla korunması, çocuklara yönelik güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin önünü açmış ve onları bu ihlalleri sürdürmeye teşvik etmiştir. Kamuoyu vicdanını yaralayan böylesi olayların yaşanmaması için şiddet uygulayan güvenlik güçlerinin şeffaf yürütülecek yargılama sistemiyle cezalandırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

HDP’li Pero Dündar, çocuklara yönelik suçların mazeretinin olmayacağının altını çizdiği önergede, şunları kaydetti: “Devletler, çocuğa yönelik şiddet nereden gelirse gelsin bu suçu işleyenlere karşı gerekli cezai yaptırımları uygulamak ile yükümlüdür. Ancak çocuğa yönelik bu şiddet devletin kendi kolluk güçleri tarafından uygulandığı zaman bu suçlar çoğu zaman davaya dahi dönüşmeden cezasız kalmaktadır. Özellikle bu şiddet Kürt çocuklarına uygulandığında suç olarak dahi görülmemektedir.”

'KÜRT ÇOCUKLARINA TRAVMA ÜZERİNE TRAVMA YAŞATILIYOR'

Bölge kentlerinde polis ve askerlerin neden olduğu Cemile Çağırga, Uğur Kaymaz, Furkan ve Muhammed Yıldırım kardeşlerin ölümlerinin hatırlatıldığı önergede, “Daha öncede savaş ve şiddet politikalarının hedefi olan Kürt çocuklarına bugün yine travma üzerine travma yaşatılırken, Nusaybin Kaymakamlığı olayın üzerinden 16 gün sonra görüntülerin kamuoyuna yansıması ile birlikte ‘bir grubun’ devriye gezen polis ekibine taş attığını, bu gerekçe ile polisin havaya ateş açtığını gerekçe göstererek, olayın üstünü kapatacak yönlü bir açıklama yaparak, ilgili polisin geçici olarak görevden alındığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını belirtmiştir” denildi. 

[ih2]