Nuriye Gülmen yine tahliye edilmedi!

Nuriye Gülmen yine tahliye edilmedi!

KHK ile görevlerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın davasında 5. duruşma görüldü. Nuriye Gülmen'in tutukluluğuna devam kararı verilirken bir sonraki duruşma 1 Aralık Cuma gününe bırakıldı.

İleri Haber

Güncelleme 17.00:

Verilen aranın ardından salona giren mahkeme heyeti kararını açıkladı. Nuriye Gülmen için istenen tahliye talebi kuvvetli suç şüphesi ve kanunda öngörülen ceza miktarı gerekçe gösterilerek reddedildi. Dava 1 Aralık'a ertelendi.

15.00:

Duruşmaya ara verildi.

'BU HAFTA İÇİNDE İŞİME İADE EDİLEBİLİRİM'

Nuriye Gülmen: Bu dosyaya ilişkin, açlık grevine ilişkin, bu eyleme nasıl başladığıma ilişkin, bu kararı nasıl aldığımıza ilişkin daha anlatmak istediğim çok şey var. Savunmamı etkin bir şekilde yapmak için tahliye edilmemi ve huzurunuzda savunma yapmak istiyorum. Bu hafta içinde yeni bir gelişme oldu. OHAL komisyonunun bir karar vermesi bekleniyor. İlk kararlardan bir tanesinin de bizim başvurumuz olması bekleniyor. Bu hafta içinde işe iade edilebilirim. Bu koşullarda eğer görevime iade edildiğim takdirde tutuklu koşullarda tedavi olmak istemiyorum. İşkence gibi bir süreç yaşadım. İki aydır buradayım.

Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu: Mahkeme dava dosyasını cezaevinden çıkarmıyor.  Adeta mahkeme de hapsedilmiş. Son üç duruşmanın Sincan Cezaevi içinde yapılması kararı alınmadan dava görülüyor. Bu OHAL'e bile aykırı. Nuriye Gülmen'e savunma hakkı kullandırılmadı. Üç avukat Nuriye ile yan yana getirilmedi.

Avukat Betül Kozağaçlı: Nuriye'nin tutulduğu mahkum koğuşu insan onuruna aykırı bir yer. Değil Nuriye Gülmen'in tahliyesi, oranın biran önce kapatılması gerekir.

Güncelleme 14.20

Aranın ardından duruşma yeniden başladı.

Güncelleme 13.50

Duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verildi.

Güncelleme 12.00

Tanıklar dinleniyor.

Ali Haydar Hakverdi: Olayların tamamı hakkında fikrim var. 15 Temmuz'dan sonra çok ciddi sayıda idari tasarrufla ihraç olunca birçok mağdur yaratıldı. CHP olarak bu konuda bir komisyon kurduk. 

Hakverdi: Acun ve Nuriye İki öğretmenimiz rahatlıkla meclise girdi ve dertlerini anlattılar. Komisyona başvurduklarını ve sonuç beklemediklerini, bir kamuoyu oluşturmak için eyleme başvuracaklarını söylediler.

Hakverdi: Yüksel'de oturma eylemine başlayacaklarını söylediler. Oturma eylemine başlayacaklarını ve eğer seslerini duyuramazlarsa açlık grevine başlayacaklarını, gözaltına alınacaklarını, eylem yasağı olduğunu, gözaltı sürecinde yanlarında olursak daha az hak ihlali yaşanacağını söylediler.

Hakverdi: Mümkün olduğunca gözaltı takibine gittik, bunlar suçsuz dedik, siyasi sorumluluğumuzu yerine getirdik. Oturma eyleminden sonuç alınmayınca başta söyledikleri gibi açlık grevine gittiler, şahidim ilk günden bu güne kararlı oldukları biliyorum.

Güncelleme 11.40

Avukat Murat Yılmaz savunma yapıyor.

Av. Murat Yılmaz: Esas hakkındaki savunma için süre ve kovuşturmanın genişletilmesi talebimiz var.

Savcının talebini olumlu karşılıyoruz ama geç kalınmış bir taleptir. İki celse arasında olumlu olumsuz bir değişiklik olmadığı için keyfi tutulduğunu anlıyoruz.

GÜLMEN: SİZDEN LÜTUF BEKLEMİYORUM'

Güncelleme 11.00

Duruşma başladı. Savcı, Nuriye Gülmen'in kaçma şüphesi olmaması ve delilleri karartma ihtimali olmaması gerekçesi ile adli kontrolle serbest bırakılmasını istedi.

Nuriye Gülmen: Avukatlarla görüşmenin sağlanamadığını, bulunduğum koşulların sağlığımı ne derece olumsuz etkilediğini, savunma hakkımın gasp edildiğini uzun uzun anlatmıştım. Sizden tahliyem ile bir lütuf beklemiyorum, sadece hukukun gereklerini yerine getirmenizi istiyorum.


Güncelleme 10.20

Semih Özakça duruşmaya katılmak üzere Sincan Hapishanesi'ne geldi.

Açlık grevinin 75’inci gününde tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile Acun Karadağ hakkında açılan davanın 5'inci duruşması bugün Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda görülecek.

Ankara Numune Hastanesi'nin “Sağlık durumu duruşmaya katılması için elverişsiz” raporu gerekçesiyle bir önceki duruşmaya getirilmeyen Gülmen, SEGBİS ile bağlanmış ve sadece koşullarını anlatmıştı. Mahkeme başkanı ise, Gülmen’e SEGBİS yolu ile savunma yapmazsa susma hakkını kullandığı yönünde değerlendireceklerini söylemişti. Gülmen’in bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek  duruşmaya da SEGBİS ile bağlanması bekleniyor.

Savcı önceki duruşmada verdiği mütalaasında Acun Karadağ’ın beraatını, Semih Özakça’nın “Örgüte üye olmamakla beraber, örgüte bile isteye yardım etme” suçlamasıyla cezalandırılmasını, Nuriye Gülmen’in ise “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.