Numan Kurtulmuş: Kimse TBMM’ye ödev vermeye kalkmasın

Numan Kurtulmuş: Kimse TBMM’ye ödev vermeye kalkmasın

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Can Atalay” sorusunu yanıtladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Milletvekili yeminin yapıldığı gün Meclis’te isminin okunması, arkasından da partilerin ortak eğilimi ile birlikte İnsan Hakları Komisyonu’na seçilmesi Meclis’in tavrını ortaya koyuyor. Kimse TBMM’ye ödev vermeye kalkmasın” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, katıldığı NTV yayınında “Yargıtay krizi” ve “yeni anayasa” tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

‘TÜRKİYE’YE YENİ ANAYASA YAPMAK ZORUNLULUKTUR’

“Türkiye'de yeni anayasa bir fantezi değildir. Bu anayasanın Türkiye'ye giydirilen dar bir gömlek olduğunu herkes söyler” diyen Kurtulmuş şunları kaydetti: 

“Partiler arasında müzakere ortamı oluşturulmalı. Medeni bir müzakere ortamı oluşturmaya çalışıyorum.  Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü idrak eden bir Meclis. Özgür ve hiçbir önyargı ortaya koymaksızın bizim darcağımızda ne varsa ortaya koymamız lazım. Medeni bir müzakere ortamı oluşturmaya çalışıyorum. Her partinin ayrıca çalışmaları var. Bunların hepsi ortaya konulur. Gönlümüz arz eder ki parlamentodan 400 oy alarak anayasa teklifi geçmiş olsun. Milletin anayasası olsun. Artık Türkiye'ye yeni anayasa yapmak yakışır. Hatta bir zorunluluktur. Muhalefet partilerine büyük görev düşüyor. Millet eksenli değil, devlet eksenli anayasa yapılmış o dönemde. Bu ihtiyaç bugünün ihtiyacı değil. 12 Eylül Anayasası kabul edildiği gün tartışılmaya başladı. Meclis istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir.  Seçime kadar ben bu konunun açılabileceğini zannetmiyorum.”

‘MECLİS’İN TAVRI ORTADA, KİMSE TBMM’YE ÖDEV VERMEYE KALKMASIN’

Numan Kurtulmuş, AYM’nin “hak ihlali” kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında sorulan bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bu tartışmanın da mevcut anayasadan kaynaklandığını görüyoruz. TBMM'nin tavrı belli. Milletvekili yeminin yapıldığı gün Meclis'te isminin okunması arkasından da partilerin ortak eğilimi ile birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na seçilmesi Meclis'in tavrını ortaya koyan bir şeydir. Hiçbir gücün TBMM'ye görev verme hakkı yoktur. TBMM yasamanın merkezi olarak gerektiğinde yasaları, anayasayı değiştirecek güce sahiptir. TBMM'nin tartışmanın bir tarafı haline getirilmemesi için özel bir gayret gösteriyorum. Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın.”