Nükleer Karşıtı Platform: Nükleer  Santral ölüm ve yıkım getirecek

Nükleer Karşıtı Platform: Nükleer Santral ölüm ve yıkım getirecek

Mersin NKP, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili son gelişmelere ve yaşanan depremlere ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP); Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili gelişmelere ve depremlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan “Algı Operasyonu-Gerçekler ve Deprem” başlıklı açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili  Alpay Antmen ve NKP üyeleri katıldı. Açıklamayı NKP Dönem Sözcüsü Aycan Özkan okudu.

“DOĞANIN TALAN EDİLDİĞİ SÖYLENTİ MİDİR?”

Özkan, Akkuyu Nükleer AŞ Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov’un bölgedeki yurttaşların karşıt tutumlarını ön yargı ve söylentilerle ilişkilendirdiği ve 2020 yılında tüm soru işaretlerini gidereceğini duyurduğu açıklamalara değinerek, “O vakit Frolov şahsında ROSATOM’a 2020 yılında giderecekleri ilk soruyu soralım:

Daha Nükleer Santral kurulmadan, şantiye alanı için kesilen binlerce ağacın, kirletilen dönümlerce arazinin, yaşam alanları yok edilen canlıların, dolayısıyla talan edilen tüm bu ekolojinin olduğu gerçeği önyargı ve söylenti midir?” diye sordu.

“AMAÇ ELEKTRİK DEĞİL RANT SAĞLAMAK”

Nükleer Santrali yapan Rosatom firmasının anketlerle Mersin halkı üzerinde bir algı yaratmak istediğini belirten Özkan, asıl amacın enerji üretmek olmadığını belirterek, “Nükleer Santrallerin asıl kurulum amacı toplumun elektrik enerjisi ihtiyacını gidermek değil, uluslar üstü sermayeye rant yaratmak, zenginleştirilmiş radyoaktif maddeyi nükleer silaha dönüştürmektir” şeklinde konuştu.

“ÖLÜM VE YIKIM GETİRECEK”

Üretilecek elektrik enerjisinin de bugün geçerli olan tüketim fiyatının üç kat fazlasına halka satacaklarını söyleyen Özkan,  “Bu ülkede yaşayan emekçilerin, çalışanların, emeklilerin vergileri ile kurulmak istenen Nükleer Santral bu topraklara ve Akdeniz havzasına ölüm ve yıkım getirecekken, doğamız, çevremiz talan edilirken ülkemizin ve dünyanın başına bela olan uluslar üstü sermayeye rant sağlayacaktır” dedi.

“İŞİ KADERCİLİĞE BAĞLAYIP BİR SONRAKİ FELAKETİ BEKLİYORLAR”

Deprem konusunda AKP iktidarının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğine dikkat çeken Özkan, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmamasına tepki göstererek, “Ülkesini, halkını düşünen, halkının yanında olan bilim insanları hemen her gün,  ülkemizin deprem kuşağında olduğunu yineleyip bu konuda önlem alınması gerektiğini haykırıyorlar. Bu ülkeyi yönetenler ise işi kaderciliğe bağlayıp, deprem olduğu yerlerde kendilerini fotoğraf kareleri ile gösteriyorlar. Her felaket sonrası aynı beylik lafları tekrarlayıp, bir sonraki felaketi bekliyorlar” şeklinde konuştu.

 

 

 

DAHA FAZLA