Norveç, parlamentoya siber saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutuyor

Norveç, parlamentoya siber saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutuyor

Norveç Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada ağustos ayında krallık parlamentosunun e-posta sistemine yapılan siber saldırıdan Rusya’yı sorumlu tuttu.

Norveç Dışişleri Bakanlığı, parlamentoya ağustos ayında yapılan ve bazı vekillerin e-posta kutularının hacklendiği belirtilen saldırının arkasında Rusya olduğunu iddia etti. Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide "Hükümetin elindeki bilgilere dayanarak, bizim değerlendirmemiz Rusya'nın bu faaliyetin arkasında durduğudur" diyerek bu saldırıyı "ülkenin en önemli demokratik kurumunu etkileyen ciddi bir olay" olarak nitelendirdi. 

"CİDDİ VE KASITLI PROVOKASYON" 

Moskova suçlamaları kabul etmedi ve bu açıklamanın "ciddi bir provokasyon" olduğunu ileri sürdü. BBC'nin haberine göre Rusya'nın Oslo Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada bu tür suçlamaların kabul edilemez olduğu yer alırken "Her yıl yurtdışından Rus devletinin internet kaynaklarına milyonlarca siber saldırı gerçekleştiriliyor ... ancak bu bize, olası kökenleri olan ülkelerin yetkililerini ayrım gözetmeksizin suçlama hakkı vermiyor" denildi. 

Eylül ayında Norveçli yetkililer, bir siber saldırı sırasında birkaç yetkiliye ait e-posta hesaplarının ele geçirildiğini ve bazı bilgilerin indirildiğini söyledi. Ancak saldırının neden olduğu hasarın tamamı kamuya açıklanmamıştı.