'Normalleşme' adımları ne olacak? Üst düzey bir yetkili Reuters'a konuştu

'Normalleşme' adımları ne olacak? Üst düzey bir yetkili Reuters'a konuştu

Kabine toplantısı öncesi bir üst düzey yetkili "kademeli normalleşme" adımlarıyla ilgili Reuters'a konuştu.

Bugün yapılacak kabine toplantısında kafe-restoran ve spor salonlarının açılma kararını verilmesi beklenirken, hafta sonu kısıtlamalarının ise tek güne düşürülebileceği kaydedildi.

Saray kabinesi, bugün saat 15.00’te AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında “kademeli normalleşme” adımlarının görüşülmesi bekleniyor. Atılacak adımlar ise toplantı sonrası Erdoğan tarafından açıklanacak.

Adımlarla ilgili Reuters’a konuşan bir üst düzey yetkili, "Bugünkü kabine toplantısının en önemli gündemi koronavirüs tedbirlerine yönelik atılacak normalleşme adımları olacak. Öncelikle uzun zamandır beklenen kafe ve restoranların açılması yönünde karar alınması bekleniyor. Bilim Kurulu'nun da tavsiyesi bu yönde. 60 binden yaklaşık 7 bin civarına kadar düşen günlük vaka sayıları buna imkan veriyor. Akşam saat 21.00 olan kapanma saatleri biraz daha ileri alınabilir. Çünkü işletmeler de bundan sıkıntı duyuyor" dedi.

Yetkili, yaz döneminin başlaması ve artan aşılamanın da bu kararı destekleyecek diğer unsurlar olduğunu vurguladı.

‘SPOR SALONLARI VE HALI SAHALAR DA AÇILIYOR’

Bu kapsamda spor salonları ve halı sahalar gibi kapatılan işletmelerin yeniden açılmasının da planladığını kaydeden aynı yetkili, şöyle devam etti:

"Okulların açılması konusu en kritik alanlardan biri. Bu konuda iki farklı görüş var. İlki açılması ve 2 Temmuz'da yaz tatiline girilmesi; diğeri de vaka sayıları düşerken bulaşa neden olabilecek okulların kapalı kalması yönünde. Sonuçta bu yıl eğitim-öğretim açısından neredeyse tamamlandı. Kabine toplantısında buna da karar verilecek."

Yetkili, hafta sonu kısıtlamaların bir güne düşebileceğini, cumartesi günleri kısıtlamanın kalkabileceğini ama pazar günlerinin devam edebileceğini vurguladı.

"Bu dönemde aşılamanın artırılması yönünde bir çaba olacak" diyen aynı yetkili, "Biontech desteğiyle aşı açısından tamamen sıkıntı ortadan kalkacak. Yakın zamanda açık alanda maskesiz hayatın başlaması ihtimali var" dedi.