Nobel Ödüllü Yazarların Kitaplarından Uyarlanan Unutulmaz 10 Film

Nobel Ödüllü Yazarların Kitaplarından Uyarlanan Unutulmaz 10 Film

1901’den bu yana her yıl düzenli olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen yazarların eserlerinden beyaz perdeye uyarlanan filmlerin listesini Sinema Kolektifi sizin için hazırladı. İyi seyirler...

10-İlk Adam – The First Man (2011) Yönetmen: Gianni Amelio / Yazar: Albert Camus

Albert Camus’nun hayatını kaybettiği araba kazasında, çantasında bulunan ve henüz tamamlayamadığı otobiyografik romanından uyarlanan film, İtalyan yönetmen Gianni Amelio tarafından beyazperdeye uyarlanmıştı.

9-Fareler ve İnsanlar – Of Mice and Men (1992) Yönetmen: Gary Sinise / Yazar: John Steinbeck

Oskar ödüllü senarist Horton Foote’un, John Steinbeck’le birlikte kaleme aldığı senaryodan uyarlanan film; dönemin iki ünlü oyuncusunu (John Malkovich-John Malkovich Olmak) ve Gary Sinise’nin-Yeşil Yol) başrole taşıyordu.

8-Düşman – Enemy (2013) Yönetmen: Dennis Villeneuve / Yazar: José Saramago

Yönetmenliğini Denis Villeneuve’nin üstlendiği gerilim filminin senaryosu ünlü yazar José Saramago’nun Kopyalanmış Adam romanından uyarlanıyordu. Bu deneysel ve küçük bütçeli film, ünlü yönetmenin filmografisindeki ayrıksı yerini korumaya devam ediyor.

7-Piyanist – The Piano Teacher (2001) Yönetmen: Michael Haneke / Yazar: Elfriede Jelinek

Piyanist’in baş rollerinde Isabelle Huppert ve Benoît Magimel yer alırken, filmin yönetmenliğini ünlü yönetmen Michael Haneke yapıyordu. Film, 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Elfriede Jelinek’in aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

6-Sineklerin Tanrısı – Lord of the Flies (1990) Yönetmen: Harry Hook / Yazar: William Golding

Issız bir adada mahsur kalan çocukların iktidar micdelesini anlatan kitap, Harry Hook tarafından beyazperdeye aktarılmıştı.

5-Açlık – Hunger (1966) Yönetmen: Henning Carlsen / Yazar: Knut Hamsun

Başrol oyuncusu Per Oscarsson’un sergilediği performans ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne kayık görüldüğü film, Norveç asıllı yazar Knut Hamsun romanından uyarlanmıştı.

4-Utanç – Disgrace (2008) Yönetmen: Steve Jacobs / Yazar: John Maxwell Coetzee

Herşeyini kaybeden bir üniversite profesörünün hikayesinin anlayıldığı filmin başrolünde John Malkovich, başarılı bir oyunculuk sergiliyordu.

3-Venedik’te Ölüm – Death in Venice (1971) Yönetmen: Luchino Visconti / Yazar: Thomas Mann

Thomas Mann’ın aynı adlı eserinden yönetmen Luchino Visconti tarafından beyazperdeye uyarlanan film, tüm zamanların en önemli edebiyat uyarlamalarından biri olarak kabul edilmeye devam ediyor.

2-Gazap Üzümleri – The Grapes of Wrath (1940) Yönetmen: John Ford / Yazar: John Steinbeck

Büyük Ekonomik Kriz dönemindeki Amerika’nın anlatıldığı filmin yönetmenliğini John Ford yaparken, filmin başrolünde Henry Fonda oynuyordu.

1-Teneke Trampet – The Tin Drum (1979) Yönetmen: Volker Schlöndorff / Yazar: Günter Grass

Savaşın yıkıcılığı ve Nazizim’in vahşetini bir çocuğun gözünden izlediğimiz film, Alman yazar Günther Grass’ın 1959 tarihli kitabından uyarlanıyordu.

Kaynak: sinemakolektifi.com

DAHA FAZLA