Nisanda en az 249 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi: Ölümlerin yarıdan fazlası Covid-19 kaynaklı

Nisanda en az 249 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi: Ölümlerin yarıdan fazlası Covid-19 kaynaklı

İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre nisan ayında üçü çocuk, yedisi sığınmacı en az 249 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden sadece 24'ü sendikalıydı.

İleri Haber

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, nisan ayında en az 249 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ölümlerin yarısından çoğunun nedeni Covid-19 olurken, 2021 yılının başından bu yana iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 735’e yükseldi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, nisan ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Yüzde 63’ünü ulusal basından; yüzde 37’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit edildiği kadarıyla nisan ayında en az 249 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında ocak ayında en az 203 işçi, şubat ayında en az 139 işçi, mart ayında en az 144 işçi ve nisan ayında en az 249 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise en az 735 oldu.

Nisanda yaşamını yitiren 249 emekçinin 214’ü ücretli (işçi ve memur); 35’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 19’u kadın işçi, 230’u erkek işçi olurken, kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, sağlık ve belediye işkollarında gerçekleşti.

8 ÇOCUK İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE CAN VERDİ

Nisanda 8 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçilerin ölümleri tarım, inşaat ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

51 yaş ve üstünde ise çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, kimya, ağaç, ticaret, büro, eğitim, ticaret, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, spor, güvenlik ve belediye işçilerinden ölen 95 kişi var.

Nisan ayında 5’i Suriyeli, 5’i Pakistanlı ve 1’i Bulgaristanlı olmak üzere 11 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN NEREDEYSE YÜZDE 90’I SENDİKASIZ

Nisanda hayatını kaybeden 249 işçiden sadece 24’ü sendikalı.

ÖLÜMLER ARASINDA EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN SAYISI YÜKSEK

Ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, konaklama, metal, güvenlik ve madencilik işkollarında gerçekleşti.

İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI: COVİD-19

En fazla ölüm nedenleri Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, boğulma, patlama/yanma ve intihar.

YİNE EĞİTİM…

Nisan ayında Covid-19 nedenli ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, sağlık, belediye/genel işler ve güvenlik işkollarında meydana geldi.