Newroz birçok ilde coşkuyla kutlanıyor

Newroz birçok ilde coşkuyla kutlanıyor

Newroz Bayramı, yurdun birçok ilinde coşkuyla kutlanıyor.

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla yapılan Newroz kutlamaları tüm coşkusuyla devam ediyor. Ankara, Diyarbakır, Van'ın aralarında olduğu birçok ilde yoğun katılımla kutlanan Newroz programlarında HDP’nin kapatılmasına yönelik iddianame, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, hükümetin muhalefete yönelik artan saldırılar kutlamaların gündemine oturdu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Newroz, Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda kutlanmaya başlandı. Sabahın ilk saatleri itibarıyla Newroz alanına gelen yurttaşlar, alanı coşkuyla doldurdu. 

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasıyla Türkiye halklarının Newroz Bayramı'nı kutlayarak, "Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz Bayramı’nı kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, serhildandır, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Newroz’u Mem û Zîn’in aşkıyla kutluyoruz. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız" ifadelerini kullandı.

Söner'in konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı.

'İKTİDAR MÜCADELEMİZİ YOK ETMEK İSTİYOR'

Kutlamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, alandaki yüz binleri selamlayarak, “Newroz direnişi getiriyor, direniş yaşamı getiriyor… Newroz meydanları direniş meydanlarıdır. Halkımız her şeye rağmen meydanlarda, köylerde, yaylalarda, gençlerin ve kadınların öncülüğünde Newroz ateşini harlıyor. Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” diye konuştu.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine de değinen HDP'li Güzel, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız” dedi.

Kutlamalarda söz alan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Sekreteri Sinan Çiftyürek, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi için başlatılan imza kampanyasına çağrı yaptı. Çiftyürek, “Artık birlik zamanıdır. Bugün birlik olursak, zafer yakındır. Bir kez daha bu meydandan çağrı yapıyoruz. Türkiye ve Rusya birlik oluyor ama Kürt partileri birlik olamıyor. Gelin birliği sağlayalım” diye konuştu.

ANKARA

Newroz Ankara'da da coşkuyla kutlanıyor. Anıttepe Parkı'nda yapılan kutlamalar, 18 Mart'ta gözaltına alınan HDP yöneticileri ve İHD Başkanı alkışlarla selamlanarak başladı. Öte yandan, Kürtçe yazılı pankartın alana alınmadığı bildirildi.

Ayrıca, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere cezaevlerinde bulunan tüm HDP'li vekiller de coşkuyla selamlandı. 'Halkların kardeşlik mücadelesinde' yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamayı Şamil Parlak okudu. Parlak, Çağın Dehakları savaş politikasından besleniyor. Her gün en az 3 kadının katledildiği ülkede İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırdılar. Covid-19 ile mücadele adı altında emekçiler evlere hapsediliyor, virüs değil iktidar politikaları işçileri öldürüyor.
Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektörü protesto eden gençler hedef haline getiriliyor. Hapishaneler toplama kamplarına dönüşmüş durumda, tutsaklar, işkenceler ve çıplak arama dayatmalarıyla baskı altına alınmak isteniyor. Bir korku imparatorluğu kurulmak isteniyor, bütün bunlar zamanın Dehak'ı AKP ve MHP faşist bloğuyla yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Parlak'ın konuşmasının devamı şu şekilde:

"Patronların KOD-29 saldırısına karşı; direnen işçiler.

Erkek şiddetine, erkek adalete, ataerkiye karşı; geceleri de sokakları da terk etmeyen kadınlar.

Kayyum rektöre karşı, özgürlük için aşağı bakmayan öğrenciler.

HES’lere, JES’lere ve daha birçok sermaye yararına gerçekleştirilen saldırılara karşı; doğayı savunan köylüler.

Nefrete karşı, “alışın buradayız!” diyen; LGBTİ+’lar.

Bütün tutuklama, ev hapsi ve tecrit politikalarına karşı; yılmadan sokaklarda ve zindanlarda mücadeleyi büyüten devrimciler.

Tüm işgal politikalarına, bombalara, katliamlara karşı halklar; korkmadan, vazgeçmeden, yılmadan hep aynı cesaret ve kararlılıkla isyan ateşini büyütüyorlar.

Bu ateş Newroz ateşidir. Dehaklara karşı yakılan bu ateş, yıllardır hiç sönmemiştir. Kawalar binlerce yıldır özgürlük ateşini harlıyor. Bu ateşi mücadelemizde, kavgamızda, yüreklerimizde taşıyoruz. 

Biz Ankara Emek ve Demokrasi güçleri olarak; eşitliğin, adaletin, barışın ve özgürlüğün ancak ve ancak büyük bir cesaretle, mücadelede ısrar ederek olacağını bir kez daha belirtiyor; bütün halklarımızı Kawa’nın yaktığı ateşi büyütmeye çağırıyoruz.

Şimdi Kawa olma zamanıdır. 2021 Newroz ateşinin eşitlik, adalet, barış ve özgürlük mücadelesinde halkların yolunu aydınlatacağı inancıyla tüm halklarımızı selamlıyoruz."

'PANDEMİYE RAĞMEN COŞKUSUNU KAYBETMEYEN HALKLARA SELAM OLSUN'

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, sözlerine vekilliği düşürülen ve sabah saatlerinde gözaltına alınıp serbest bırakılan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun selamını ileterek başladı. Kerestecioğlu, "Newroz kutlu olsun, direnişimiz kutlu olsun. Baskıya, zulme, hayatlarımızı esir altina alan pandemiye rağmen coşkusunu kaybetmeyen halklara selam olsun" dedi

"Parti kapatmayla, yargı operasyonlariyla bizi yıldırmaya çalısanlar yanılıyor, partimiz burada halk burada, HDP halktır, halktır burada" diyen Kerestecioğlu, "Arkadaslarımızı rehin aldılar, durduk mu durmadık, belediyelerimize kayyum atadılar sustuk mu susmadık, şimdi partimizi kapatacaklarını söylüyorlar, biz siyaseti Meclis'te turuncu koltuklarda ögrenmedik, mücadele ile ögrendik" ifadelerini kullandı.

Pandemide en çok sömürülenlerin kadınlar olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, "Peki ne yaptılar Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiler. Biz bu hakları söke söke kazandık, biz bu hakları kadın mücadelesiyle kazandık. Biz bu hakları size gasp ettirmeyiz" diye konuştu.

'YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ'

115 gündür hapishanelerde açlık grevlerinin devam ettiğini belirten Kerestecioğlu, "Adalet Bakanı'ndan tek bir ses çıkmıyor. Katliamcı IŞİD'in dosyaları Yargıtay'da hala dururken, Gergerlioğlu'nun dosyasını jet hızıyla hazırlayıp karar verdiler" diyerek sözlerini "Bugün iyilikle kötülüğün savaşı sürüyor, halkları birbirine düşman etmeye çalışıyorlar, biz biribirimize düşman olmayacağız. Yaşasın halkların kardeşliği, Newroz Piroz Be!" diyerek sonlandırdı.

Konuşmaların ardıdan Newroz kutlamaları Cevdet Bağca'nın şarkılarıyla devam ediyor.

GERGERLİOĞLU: 'ARAMIZA MAHKEMELER KOYABİLİRLER, AMA BİZ HALKIN VEKİLİYİZ'

Ankara'daki Newroz kutlamasına telefonla bağlanan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, birkaç gündür yaşananları 'orta oyununa' benzeterek, Halka hakikati söylemeye çalıştığımız için, yalan dolan bir mahkemeyle, meclis başkanıyla, karar okumasıyla vekilliğimiz güya elimizden alındı ama biz biliyoruz ki, biz milletin gönlündeki vekilleriz. Bütün bu toplumun kurtuluşu olan kardeşlik mesajlarını mecliste söylediğim gibi tekrar hatırlatıyorum... Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği... Newroz piroz be" ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, sözlerini "Tüm bu kasvete rağmen, sizleri bizlerden, bizleri sizlerden kimse ayıramaz. Aramıza engeller, mahkemeler koyabilirler, ama bilin ki, biz halkların vekiliyiz" diyerek noktaladı.

ADANA

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla kutlanan Newroz, Adana'da da coşkuyla kutlandı.