Newroz birçok ilde coşkuyla kutlandı

Newroz birçok ilde coşkuyla kutlandı

Newroz bugün birçok il ve ilçede coşkuyla kutlandı. Diyarbakır'da 2 yıl önceki Newroz kutlamasında öldürülen Kemal Kurkut da mezarı başında anıldı.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün birçok ilde Newroz'u kutladı. 

HDP'nin Newroz'u kutlayacağı bölgeler arasında Aydın, Bodrum, Çanakkale, Şırnak, Diyarbakır, Van, Cizre, Nusaybin, Midyat, Batman, Tatvan, Karakoçan, Suruç, Yüksekova, Antep, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Manisa, Cihanbeyli, Bursa, Hatay, Ağrı, Silopi yer alıyor. 

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de, Newroz'da IŞİD'in elinde kalan son toprak parçası olan Bağuz'un da tamamen ele geçirildiğini duyurdu. DSG, IŞİD'in toprak hakimiyetinin sona erdiğini duyurdu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan "Bu seçimlere hakkın, emeğin, kadınların, Kürtlerin ittifakı ile giriyoruz. Bu ittifakın tarihsel bir önemi var. Bugün 4 milyondan tarihimize, kültürümüze, varlığımıza kimliğimize saldıranlara karşı oluşturduğumuz güç birliği var. Bu Kürtlerin, hakların, emeğin, kadınların ittifakıdır. Kürdü yok sayanlara, inkar edenlere, iradesini gasp edenlere karşı bir ittifaktır. Binlerce yıllık öz topraklarımızdan bizi kovanlara karşı kurduğumuz ittifaktır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; bu topraklar da bizim, bu ülke de bizim. Bu topraklara başka diyarlardan gelmedik, kimsenin buyruğu ile gitmeyeceğiz. Bizlerden rahatsız olan varsa buyursun gitsin, kapı açık, yol açık" dedi.

Açlık grevinin 134. günündeki Leyla Güven'in Newroz mesajı Diyarbakır'da okundu: 

“Merhaba Amed, merhaba direnişin başkenti… Merhaba fedakar anneler, kahraman gençler. Hepinizi zindanların direniş ruhuyla kucaklıyorum. 

Değerli halkımız; Newroz baharın başlangıcıdır, özgürlüğün dirilişidir. Newroz; zindanlarda Mazlum’un haykırışı, Amed Sur’larında Zekiye’nin halayı, Ronahî ve Rahşanların meşalesidir. Newroz; bugün dönemin Mazlum Doğan’ı olan kahraman Zülküf Gezen’dir. Bu nedenle 2019 Newroz’unun adı Zülküf Gezen’dir. Yoldaşlar; Zülküf Gezen direniş hamlesinin şehididir. Zülküf yoldaş direniş hamlesi ile yarınlarımızı aydınlattı. Eylemi önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. 

Kahraman halkımız; zafer çok yakındır. Bahar geldi artık. 2019 yılında tecridi kıracağız ve halkımızı özgürleştireceğiz. Bütün dünya halkları iyi bilmelidir ki; tecrit içinde bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz. 2019 yılı direnişimiz ile Kürt ve Kürdistan halkının direniş yılı olacaktır. Bu direniş ruhu ve inancıyla hepinizi selamlıyorum. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız.”

VAN

Van Newroz’unda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin. Newroz alanlarında tecride karşı isyan ediyoruz, kabul etmiyoruz" dedi.

MARDİN

Mardin'de konuşan Ahmet Türk "Dündar’ın ardından konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Newroz’un Kürt halkının direniş tarihi olduğunu vurguladı. Newroz meydanında zulme karşı yakılan ateşin halen meydanlarda olduğunu vurgulayan Türk “Kawalar da bugün burada. Kawalar Newroz ateşiyle zulme karşı mücadele etmeyi sürdürüyor” diye belirtti. “Biz özgürlüğe sevdalıyız. Biz geleceğe sevdalıyız” diyen Türk, şöyle devam etti: “Bunu sonuna kadar götüreceğiz. Bugün tecridin kaldırılması, demokratik bir sürecin başlatılması, özgürce, adil bir yaşamın sürdürülmesi için Leyla Güvenler ve yoldaşları bedenlerini ölüme yatırmışlardır. Mücadele bizim için hiçbir zaman kolay olmadı. Ama sizlerle özgürlük aşkınızla bütün bunları aşacağımızı biliyoruz."

İZMİR

İzmir Newrozu’nda ise düzenlenen miting sonrası ikisi kadın 12 kişi gözaltına alındı. 

URFA

Urfa'da ise "Newroz Piroz be" pankartına polislerce el konulurken, 14 kişi de gözaltına alındı.

HATAY

MERSİN

KEMAL KURKUT MEZARI BAŞINDA ANILDI

Diyarbakır'da 2 yıl önceki Newroz kutlamasında polis tarafından açılan ateş sorucu  öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut da  mezarı başında anıldı.

İSTANBUL NEWROZU 24 MART'TA

İstanbul'daki Newroz kutlaması 24 Mart Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda gerçekleştirilecek