New York, polisin boyuna baskı uygulamasını yasaklayacak

New York, polisin boyuna baskı uygulamasını yasaklayacak

George Floyd protestolarında polis reformu taleplerinin artması üzerine New York'ta polisin gözaltı esnasında zanlının boynuna baskı uygulama yöntemi yasaklanacak.

ABD'de siyah George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestolar devam ederken, New York eyaletinde polisin gözaltı esnasında zanlının boynuna baskı uygulama yöntemi yasaklanacak.

ABD'de ülke genelinde iki haftayı geride bırakan ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestolarda polis reformu taleplerinin artması üzerine eyaletler bu yönde adım atmaya başladı.

New York eyaleti, polisin gözaltı sırasında zanlının boynuna baskı uygulama yöntemini yasaklama kararı aldı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise kentteki polis departmanının 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde kesintiye gidileceğini duyurmuştu.

Öte yandan, Floyd'un dün defnedildiği Houston'da da Belediye Başkanı Sylvester Turner polisin boyuna baskı uygulama yöntemini yasaklama sözü verdi.

DEMOKRATLAR YASA TASARISI SUNDU

ABD'de Demokrat Parti üyeleri ise Kongre'ye polislerin müdahale yöntemlerini kısıtlayan ve görevi kötüye kullanan polise karşı soruşturma başlatmayı kolaylaştıracak bir yasa tasarısı sunmuştu.

Minneapolis yönetimi de önce boyuna baskı uygulama yöntemini yasaklamış daha sonra ise polis departmanını tasfiye etme kararı almıştı.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, polis departmanına ayrılan bütçeden 150 milyon dolar keseceğini duyururken, Seattle Emniyet Müdürlüğü ise 30 gün boyunca polisin biber gazı kullanımını askıya alacağını açıklamıştı.