Nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz foklarının yaşam alanına kaçak iskele inşaatı!

Nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz foklarının yaşam alanına kaçak iskele inşaatı!

Bodrum'da 1. derece sit alanı ve nesli tükenme tehlikesinde olan Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Küdür Yarımadası’nda kaçak iskele inşaatı yapımına başlandı.

Bodrum’un Yalıkavak ilçesinde 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan, bunun yanı sıra dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarının da yaşam alanı olarak bilinen Küdür Yarımadası’nda daha önce sökülen iskeleler tekrar inşa edildi. Sahildeki inşaat çalışması bütün hızıyla devam ediyor.

1. derece doğal sit alanı olan Küdür Yarımadası’nda ruhsata aykırı şekilde sondaj kuyusu ve iskele yapılmaya başlanmış, bölgeye gelen iş makineleri sahilde düzleme çalışması yaparken, diğer yandan da denize iskele yapılmaya başlanmıştı.

ÖNCE HALKIN TEPKİSİYLE MÜHÜRLENDİ, SONRA ÇALIŞMALARA TEKRAR BAŞLANDI

Halkın tepkisi üzerine iskele inşaatı belediye tarafından mühürlendi ancak kısa bir süre sonra mühür kaldırıldı ve çalışmalar yeniden başladı. İnşaatın yapıldığı alan aynı zamanda arkeolojik kalıntıların bulunduğu da bir alan.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre Kent Konseyi Bodrum Kimliği ve Ekoloji Grubu inşaatın tekrar başlaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu üzerine Bodrum Belediyesi harekete geçerken; iskeleler için söküm kararı alındı ve iskeleler söküldü. Ancak kısa süre içinde sökülen iskelelerin yerine yenisi yapılmaya başlandı.  

İSKELELERİN SÖKÜLMESİ KARARI ÇIKTI FAKAT UYGULAYAN YOK!

Sualtı Araştırma Derneği, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne başvurarak inşaatına derhal durdurulmasını talep etti. 

Müdürlük, 30 Nisan’da derneğe verdiği yanıtta alanın hem yasak dalış sınırları içinde kaldığını hem de antik döneme ait iskele ve dalgakıran kalıntılarının bulunduğunu, 2 iskele ile birlikte Dodo beach adlı işletmede bulunan 2 iskelenin sökülmesine karar vererek yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Sonuç olarak 550 ada 1 parselin Alacain mevkisinde yer alan iskeleler Sualtında Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nun 2016/8743 sayılı kararı ile 20 Mayıs 2016 gün ve 29717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yasak dalış bölge sınırları içerisinde kalmaktadır. Alanda hem Dumankaya’nın tezinde hem de tarafımızdan tespit edilen antik döneme ait iskele ve dalgakıran kalıntılarının modern iskeleler tarafından tahribata uğradığının tespit edilmesinden dolayı Alacain mevkindeki halk plajında yapılan 2 iskele ile Dodo beach adlı işletmede bulunan 2 iskelenin sökülerek alanın eski haline getirilmesi gerekmektedir.”

KÜDÜR ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Bu yazıya rağmen iskelelerle ilgili hiçbir işlem yapılmazken, inşaat tüm hızıyla sürüyor. 

Artı Gerçek’e konuşan Küdür Platformu’ndan Güney Şirin, sökülen iskelelerin yerine daha büyüklerinin yapıldığına dikkat çekerek, çalışmanın bütün hızıyla devam ettiğini kaydetti.

Şirin, konuya ilişkin 15-16 Haziran’da Küdür Platformu'nun bilim insanlarıyla birlikte bir çalıştay yapacağını ve bu konuyu bilimsel açıdan enine boyuna masaya yatıracağını söyledi. Şirin, çalıştayın önemli ancak yeterli olmadığını, yapılacak eylemlerle bu olayın kamuoyu gündeminde tutulması gerektiğini de vurguladı.

DAHA FAZLA